Violența hoardelor auriste. Elena Calistru, mesaj pentru românii care-i desconsideră pe cei ce au picat în capcana AUR: "Degeaba ne uităm detașați și de sus, hăhăindu-ne. Furia e reală. Frustrarea e reală". Serviciile de informații, luate în vizor de președinta Funky Citizens: "Nici nu știu de câte ori am auzit această teorie!"


Violența hoardelor auriste. Elena Calistru, mesaj pentru românii care-i desconsideră pe cei ce au picat în capcana AUR: "Degeaba ne uităm detașați și de sus, hăhăindu-ne. Furia e reală. Frustrarea e reală". Serviciile de informații, luate în vizor de președinta Funky Citizens: "Nici nu știu de câte ori am auzit această teorie!"

După incidentele violente orchestrate astăzi la Parlament de partidul extremist AUR, președinta ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, ia în vizor și serviciile de informații ale României, care par să fi eșuat în ceea ce privește gestionarea situației privind grupurile extremiste.

BACKGROUND: Pe cine vor să împuște? Șefa AUR Tineret a încercat să intre în Parlament cu patru gloanțe în poșetă! Protestatarii AUR s-au luat la bătaie cu jandarmii la porțile Casei Poporului! Manifestant AUR către forțele de ordine: „Aveți noroc că ne-am lăsat cuțitele acasă!”

De asemenea, Elena Calistru face o radiografie a societății românești, avertizând în acest context că furia și frustrarea sunt fenomene reale, din ce în ce mai accentuate, și sunt folosite de partidele precum AUR. 

BACKGROUND: Complicitatea AUR - Jandarmerie. Ludovic Orban nu a fost lăsat să intre în Parlament de către jandarmi care l-au expus astfel furiei manifestanților. „Am fost scuipat, lovit cu un băț, lovit cu piciorul” / Dan Tănasă a întrerupt declarațiile lui Orban, zbierând că minte / În apărarea fostului șef al PNL a sărit un reporter de la RTV, spunând că agresiunea protestatarilor a fost filmată

Nu în cele din urmă, activista civică adresează un mesaj către cetățenii care-i desconsideră pe cei ce au picat în capcana AUR: "Să înțelegeți că degeaba ne uităm detașați și de sus, hăhăindu-ne că «uite ce fraieri sunt ăștia, cred că ne fură copiii sau ne bagă-n țarc de 15 minute». E o bucată din societate. Și e din ce în ce mai mare".

Redăm integral postare de pe Facebook a Elenei Calistru: 

"Pasul de la violență verbală la violență fizică e foarte mic. Ce vedem astăzi, cu parlamentari agresați de mulțimi pe care nu le mai pot opri nici ai lor arată fix asta. Nu zic că nu sunt unii care culeg acum furtuna pe care au semănat-o în ani de ură împotriva unor minorități sau unor grupuri din societate. Și clar că unii ajung victime colaterale sau pică în momentele greșite în locurile greșite.  

Oricum ar fi, furia hrănită artificial și prin minciună, la fel ca și frustrările legitime de care unii profită acum, sunt rodul unor ani în care ne-am zis că lumea suportă multe, că lasă că se ocupă câte unii să nu scape lucrurile total de sub control. Nici nu știu de câte ori am auzit teoria cu serviciile care ar «gestiona» situația grupurilor extremiste astfel încât să nu o ia lucrurile razna de tot sau să poată fi folosite pe post de bau-bau în momente cheie. Dacă e așa, înseamnă că fac o treabă foarte slabă. Dar tare mi-e că sunt mulți care își găsesc această scuză ca să nu vadă realitatea.

Iar realitatea e că, deși ce se vede pare un grup (relativ) mic de oameni încrâncenați la care se uită câte unii cu condescendență, România nu e bine. Polarizarea aia despre care se tot vorbește e reală. Furia e reală. Frustrarea e reală. Democrația, drepturile și libertățile lumii la care au visat cei dinaintea noastră, rațiunea însăși, toate sunt puse sub semnul întrebării. Da, și Europa, NATO, apartenența noastră la o lume în care ne căutăm încă locul. Teoriile conspirației și dezinformările nu mai sunt de multă vreme o excepție și nici ceva ce se întâmplă la marginea societății. Sunt parte din felul în care a ajuns să gândească o bună parte din societate. V-o zic cu toată responsabilitatea, cu date și cercetări în față.  

Pe mine mă înspăimântă locul în care ne aflăm. Și da, dau vina pe politicieni, dar și pe somnul rațiunii care, guess what?, chiar a născut monștri. Deși, sincer, cea mai onestă evaluare a cât de nasoală e situația a venit de la o parlamentară, veche în ale politicii, care mi-a zis onest că îi provoacă teamă violența extremă de limbaj din Parlament. Am avut pentru prima dată atunci impresia că cineva chiar înțelege ce (n)i se întâmplă.  

Dau vina și pe noi, că poate nu facem tot ce se poate face. Și nici nu zicem când se trezește toată lumea că «vaaaai, fake news, vaaai, polarizare» să mai spunem și noi că nu e totul chiar așa cu soluții magice. E bine când sunt sexi subiectele, dar nu se uită nimeni că ajungem uneori cu lucrurile astea să ne furăm propria căciulă (căci la fel, guess what?, nu toată lumea se pricepe la media literacy sau fact-checking, indiferent cât de simplu ar părea). Dar hei, la finalul zilei, ne păcălim toți că am făcut ceva, păi nu ne-am luptat noi?!

În fine, ce voiam să vă zic e că mie îmi pare că vin vremuri foarte nasoale. Nu pentru că un partid sau altul pune gaz pe foc. Ci pentru că focul acela chiar există și arde punți, decență și comunități. Nu am altă soluție momentan în afară de aceea de a vă invita să vă uitați cu atenție în jurul vostru. Să înțelegeți că degeaba ne uităm detașați și de sus, hăhăindu-ne că «uite ce fraieri sunt ăștia, cred că ne fură copiii sau ne bagă-n țarc de 15 minute». E o bucată din societate. Și e din ce în ce mai mare".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.