Cum îi terorizau ocupanții ruși pe români în 1830: poetul Grigore Alexandrescu, încarcerat pentru fabula ”Lebăda și puii corbului”. Epurări brutale și detenție politică pe bază de turnătorii


Cum îi terorizau ocupanții ruși pe români în 1830: poetul Grigore Alexandrescu, încarcerat pentru fabula ”Lebăda și puii corbului”. Epurări brutale și detenție politică pe bază de turnătorii

De cinci ori prim-ministru, reputat economist, matematician, scriitor, pedagog, diplomat, academician și om politic, Ion Ghica avea să puncteze în Scrisorile sale, cu referire la anul 1830, o serie de episoade ce reliefează teroarea la care îi supuneau ocupanții ruși pe români. 

De exemplu, rușii l-au încarcerat la București pe poetul Grigore Alexandrescu, întrucât consulul general (rus) Titof descoperise că în fabula ”Lebăda și puii corbului”, vulpea cea perfidă juca rolul Rusiei imperiale, în timp ce lebăda semnifica Franța acelor ani, din partea căreia românii așteptau salvarea pentru copiii lor (puii corbului). De asemenea, un profesor din Academia Mihăileană – un anume Lăzărescu – era destituit brutal, la ordinul rușilor, după ce fusese turnat că ar fi avut ”idei liberale”. 

Aceste episoade sunt prezentate de scriitorul, traducătorul și teologul Cristian Bădiliță, pe contul de Facebook al domniei sale: 

”Ah, ce bine era sub ruși, încă de la 1830! Din Scrisorile lui Ion Ghica: 

‹Ca să aibă urmașii noștri o idee despre "libertatea" cugetării de atunci (anii 1830-40 n.m.) le voi spune că marele nostru poet Gr. Alexandrescu fusese închis la București, deoarece consulul general (rus) Titof descoperise că în fabula Lebăda și puii corbului, prin vulpe poetul voise să înțeleagă Rusia, prin puii corbului pe noi, românii, pe cari vulpea voia să-i amăgească, și prin lebădă Franța, care voia să ne scape din labele Rusiei. 

Un profesor din Academia Mihăileană, Lăzărescu, era destituit pe spusa unui călugăr de la Mănăstirea Neamțului, care raportase consulatului rusesc că, ascultând la o fereastră, auzise pe acest profesor enunțând idei liberale. Consulul (rus) Kotzebue ceruse destituirea lui și nici Ministrul Instrucțiunei Publice, Alecu Balș, nici vodă nu îndrăzneau să-l scape›”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.