Dictatura și cenzura comunistă în fotbal. Tiranul Kim Jong-un îi controlează viața unicului fotbalist nord-coreean din Europa, interzicându-i chiar și să dea interviuri. Ce riscă dacă nu se supune


Dictatura și cenzura comunistă în fotbal. Tiranul Kim Jong-un îi controlează viața unicului fotbalist nord-coreean din Europa, interzicându-i chiar și să dea interviuri. Ce riscă dacă nu se supune

Fost jucător la Juventus Torino, nord-coreeanul Han Kwang-Song a fost cândva unul dintre cei mai promițători tineri atacanți și avea lumea la picioarele sale.

Dar totul s-a prăbușit în 2020, când Han, în vârstă de 21 de ani, s-a alăturat echipei Al-Duhail, după ce nu a reușit nici măcar să debuteze la echipa de seniori al clubului Juventus din Italia. Juve l-a transferat pe atacant de la Cagliari pentru o sumă în jurul a 4,25 milioane de lire sterline în 2019, dar acesta nu a jucat niciodată pentru prima echipă și a apărut doar de două ori pe bancă. Cea mai mare parte a timpului internaționalul nord-coreean a petrecut-o la echipa Under-23. O cădere abruptă din grație pentru Han, care a ajuns pentru prima dată în Europa la Cagliari și a devenit primul nord-coreean care a jucat și a marcat în Serie A înainte de transferul la Juventus.

Născut în Pyongyang, atacantul a evoluat la o academie de fotbal din Barcelona înainte de a se întoarce în țara sa natală pentru a se alătura echipei FC Chobyong. Apoi a impresionat la Cupa Mondială Under-17 din 2015 din Chile, iar senatorul italian Antonio Razzi, prieten apropiat al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, l-a invitat pe Han să se alăture Academiei ISM din Italia.

După ce s-a remarcat la Cagliari, a început să impresioneze la Perugia sub formă de împrumut și a fost invitat la emisiunea sportivă La Domenica Sportiva. Fotbalistul aștepta în hotelul său din Milano pentru a fi dus la studio, când guvernul din Pyongyang a ordonat interzicerea apariției sale publice, potrivit La Stampa. Președintele clubului Perugia, Massimiliano Santopadre, a declarat atunci: "A sosit un apel de la o figură nu foarte clară a ministerului din Coreea de Nord și a blocat totul”.

"Negocierea a fost imposibilă pentru că Pyongyang dorea să discute numai și numai cu Han. Fotbaliștilor lor li s-a interzis să apară la televizor, altfel l-ar fi repatriat. Han era foarte speriat!", a conchis Santopadre.

Mundo Deportivo a susținut că Kim Jong-un acționează ca o figură paternă pentru Han și a vrut întotdeauna să controleze totul, inclusiv cariera tânărului. Dictatorul nord-coreean ar fi fost chiar un telespectator pasionat de Serie A (campionatul italian de fotbal) pentru a fi la curent cu evoluția conaționalului său. 

Se zvonea că Arsenal, Everton și Liverpool ar fi fost interesate să îl transfere pe Han, dar guvernul britanic ar fi încercat probabil să blocheze orice transfer în Premier League. Expertul în sportul nord-coreean, Dr. Udo Merkel, a afirmat că acest lucru s-ar fi întâmplat întrucât o parte din salariul lui Han trebuia trimis acasă, prin lege.

"Mutarea nu se va întâmpla atâta timp cât sancțiunile ONU rămân în vigoare", declara Udo Merkel cu referire la transferul eșuat al lui Han în Premier League. 

Conferențiarul de la Universitatea Brighton a declarat următoarele pentru Daily Star: "În conformitate cu sancțiunile actuale ale ONU, banii trimiși guvernului nord-coreean ar fi considerați în mod serios drept sprijin pentru programul nuclear al țării. Așadar, nu cred că, în situația actuală, cu mai multe sancțiuni ale ONU și mai multe rezoluții ale ONU care interzic țării să facă comerț cu orice altă țară pentru a exporta, de exemplu, produse petroliere și multe alte lucruri în Coreea de Nord, această mișcare ar fi posibilă" – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.