Apărarea antiaeriană a Ucrainei a făcut minuni, doborând 29 din cele 30 de rachete lansate de ruși și toate dronele kamikaze / Cum era să se strice prietenia ruso-chineză: un înalt oficial de la Beijing se afla în plină vizită la Kiev când Rusia ploua cu bombe peste capitala ucraineană


Apărarea antiaeriană a Ucrainei a făcut minuni, doborând 29 din cele 30 de rachete lansate de ruși și toate dronele kamikaze / Cum era să se strice prietenia ruso-chineză: un înalt oficial de la Beijing se afla în plină vizită la Kiev când Rusia ploua cu bombe peste capitala ucraineană

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a reușit să doboare 29 din cele 30 de rachete rusești, două drone kamikaze și două drone de recunoaștere între 17 și 18 mai, potrivit Statului Major General.

Potrivit armatei ucrainene, Rusia a lansat mai multe atacuri cu rachete împotriva Ucrainei, între orele 21:00, mercuri, 17 mai, până la 5:30, joi, 18 mai.

22 de rachete cu rază lungă de acțiune X-101/X-555 au fost lansate cu ajutorul a două Tu-160 (bombardier Tupolev) și opt cu Tu-95.

Statul Major General a mai precizat că șase rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din Marea Neagră, iar două rachete Iskander au fost lansate de la sisteme de rachete operațional-tactice cu baza la sol.

Kievul, capitala Ucrainei, a fost din nou principala țintă a atacurilor. Potrivit lui Andriy Nebytov, șeful poliției din regiunea Kiev, nu au fost înregistrate pagube semnificative provocate de căderea resturilor de rachete și nici nu s-au înregistrat victime.

Cu toate acestea, Comandamentul de Sud al Ucrainei a raportat că o persoană a fost ucisă, iar alte două au fost rănite în urma loviturilor cu rachete rusești din regiunea Odesa.

Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, a declarat la televiziunea națională că a fost lovită o instalație industrială de la periferia orașului Odesa, iar cele două persoane rănite sunt paznici acolo.

Un obiect de infrastructură nespecificat a fost, de asemenea, avariat în regiunea Hmelnîțkîi potrivit Administrației militare din regiune. Nu s-au înregistrat victime.

Precedentul atac în masă a avut loc la 16 mai, în timpul căruia apărarea aeriană ucraineană a reușit să doboare 25 de rachete rusești care vizau Ucraina în timpul nopții, inclusiv șase rachete balistice Kinzhal.

Cu toate acestea, Rusia a reușit să avarieze ușor sistemul de apărare antiaeriană Patriot, a relatat CNN la 16 mai. Oficialii americani nu cred că sistemul de apărare antiaeriană Patriot ar trebui să fie scos de pe câmpul de luptă pentru reparații, a continuat CNN pe 17 mai, citând oficiali americani rămași anonimi. Rusia se împăunase, marţi, că a distrus o baterie Patriot cu o „lovitură de înaltă precizie” efectuată „cu o racheta hipersonică Kinjal”.

Noile atacui dezlănțuite ale Moscovei au loc în timp ce la Kiev se află un înalt responsabil chinez, Li Hui, reprezentant special pentru afaceri eurasiatice şi fost ambasador la Moscova, pentru a discuta - potrivit Beijingului - despre "reglementarea politică" a conflictului.

Li Hui s-a întâlnit miercuri cu şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, care "'i-a explicat în detaliu principiile de restabilire a unei păci durabile şi juste bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", după cum a precizat Ministerul de Externe ucrainean.

Kuleba "a subliniat că Ucraina nu va accepta nicio propunere care ar implica pierderea de teritorii sau o îngheţare a conflictului", menţionează MAE ucrainean.

Autorităţile de la Kiev se tem că vor fi împinse, în cele din urmă, să accepte un compromis cu Moscova şi cer returnarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, anexată în 2014.

O întrevedere între Li şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este "posibilă", a indicat miercuri pentru AFP un înalt responsabil ucrainean sub rezerva anonimatului. O astfel de întâlnire ar fi o premieră între Zelenski, care încurajează Beijingul să exercite presiuni asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, şi un înalt oficial chinez.

Turneul european al emisarului chinez prevede escale în Polonia, Franţa, Germania şi Rusia.

Regiunile ucrainene vizate de atacurile rusești din noaptea de 17 spre 18 mai:

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.