"Lingăul lui Putin!". Cuvintele dure pe care Boris Johnson le-ar fi folosit la adesa lui Macron


"Lingăul lui Putin!". Cuvintele dure pe care Boris Johnson le-ar fi folosit la adesa lui Macron

La un moment dat, furios fiind, Boris Johnson l-a descris în privat pe președintele francez, Emmanuel Macron, ca fiind "lingăul lui Putin" și a promis că "îi va da un pumn de-i va stinge lumina", a susținut un consilier-cheie al fostului premier al Regatului Unit.

Fostul director de comunicare din Downing Street, Guto Harri, a spus că Johnson a lansat o tiradă asupra lui Macron în lunile care au urmat începerii invaziei rusești la scară largă împotriva Ucrainei – inclusiv după ce președintele francez a criticat răspunsul Marii Britanii față de criza refugiaților din Ucraina.

"Când presa britanică dădea bătăi de cap Guvernului britanic cu privire la răspunsul nostru la criza refugiaților, Macron a pus paie pe foc criticându-l destul de direct pe Boris, cuvintele lui ajungând pe prima pagină a The Guardian", și-a amintit Guto Harri. 

Reacția lui Boris Johnson ar fi fost pe măsură. 

"La o întâlnire matinală cu noi, (...) a lansat un atac violent asupra lui Emmanuel Macron", a spus Harri. 

"Practic, a zis: «Este un cuvânt de patru litere care începe cu C, este un ciudat (Macron - n.red.), e lingăul lui Putin»", a mai susținut acesta. 

De asemenea, potrivit lui Harri, Johnson a folosit un cuvânt ce este utilizat de obicei împotriva francezilor ca insultă. 

"Trebuie să nu ne mai purtăm cu mănuși", "trebuie să ne înfuriem împotriva «frogs» (broaștele - poreclă peiorativă pentru francezi)", "va trebui să-i dau una de să-i sting luminile", ar fi spus Boris Johnson, potrivit acestui consilier.

Harri a mai precizat că cei doi lideri și-au remediat diferendele câteva săptămâni mai târziu, la un summit G7.

Johnson a avut o relație tulbure cu Macron. Parisul și Londra au fost adesea în dezacord în privința comerțului post-Brexit. Tensiunile au escaldat inclusiv când Macron a criticat public vaccinul britanic AstraZeneca împotriva coronavirusului. 

"Adevărul este că lui Macron nu-i place deloc de Boris Johnson", declara Charles Grant, directorul think tank-ului "Centrul pentru Reforme Europene", într-un interviu acordat Politico în 2022.

"Au existat tensiuni foarte devreme, din momentul în care oameni precum Emmanuel Macron au mers la Moscova pentru a discuta cu Putin", a spus Harri, referindu-se la vizita lui Macron la Moscova în săptămânile premergătoare invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei.

"Boris a descris-o (vizita - n.red.) în privat ca fiind «grețoasă»", a adăugat Harri.

În ciuda faptului că amenința că-i va face rău lui Marcon, Harri a spus că cei doi lideri au reușit să îngroape securea războiului la scurt timp după aceea.

"Peste câteva săptămâni, bineînțeles, au remediat situația. S-au înțeles foarte bine. De fapt, au mers să bea un whisky împreună la summitul G7", a zis Harri.

Un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson a refuzat să comenteze remarcile. (sursa: Politico, Guardian-Series)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.