EXCLUSIV: AUR organizează o contramanifestație la Chișinău împotriva Adunării ”Moldova Europeană”. Simion s-a înhăitat cu așa-zisul ”Consiliu Național al Unirii”, care e un perfid instrument anti-românesc. ”Unioniștii” FSB-istului Iurie Roșca


EXCLUSIV: AUR organizează o contramanifestație la Chișinău împotriva Adunării ”Moldova Europeană”. Simion s-a înhăitat cu așa-zisul ”Consiliu Național al Unirii”, care e un perfid instrument anti-românesc. ”Unioniștii” FSB-istului Iurie Roșca

AUR pregătește, la Chișinău, pe 21 mai, o contramanifestație împotriva Adunării ”Moldova Europeană” – manifestație pe care președinta Maia Sandu și guvernarea PAS o organizează în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), scopul fiind acela de a transmite mesajul că moldovenii vor ca viitorul lor să fie în Uniunea Europeană. Evenimentul e simbolic și vine în preludiul Summitului Comunității Politice Europene, organizat la Chișinău pe 1 iunie. Desigur, manifestația din PMAN comportă și o miză electorală, PAS încercând să își resusciteze electoratul pro-european și pro-românesc în perspectiva alegerilor ce se apropie cu pași repezi.    

Potrivit surselor bine informate ale Podul.ro, contramanifestația va fi organizată de AUR R.Moldova și de așa-zisul ”Consiliu Național al Unirii”, construct care, veți afla în cele ce urmează, nu este deloc ceea ce vrea titulatura să transmită, ba chiar e un instrument anti-românesc. 

16 mai. Chișinău 

Pe 16 mai, Liga Studenților a organizat o manifestație de comemorare a primei anexări rusești a Basarabiei (16 mai 1821) în fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău (detalii AICI). La un moment dat, mai multe persoane care purtau steaguri imprimate cu acronimul AUR au încercat să deturneze evenimentul studențesc, refuzând să renunțe la drapele sau să își facă o manifestație proprie. Persoanele erau coordonate de o anume Veronica Pascal, care s-a recomandat ca fiind de la ”Consiliul Național al Unirii” deși flutura un steag imprimat cu ”AUR”. Tot ea a lansat o serie de apeluri în care i-a îndemnat pe studenți să ia parte la contramanifestația pe care AUR și Consiliul Național al Unirii o organizează la Chișinău pentru data de 21 mai. Înțelegând prea bine cu cine aveau de-a face, reprezentanții Ligii Studenților nu au căzut în capcană.  

Pentru început, haideți să analizăm pe rând organizatorii.

George Simion și AUR 

Președinte al AUR, George Simion e interzis, încă din 2015, pe teritoriul R.Moldova, din ”motive de securitate națională” (asta-i motivația oficială), așa că lucrează prin intermediul filialei sale – AUR R.Moldova. Serviciile secrete din Ucraina au confirmat, de la cel mai înalt nivel, că Simion s-a întâlnit cu rezidentul FSB din Cernăuți în 2011 (detalii AICI, confirmarea venind după ce această dezvăluire a fost făcută de Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R.Moldova – detalii AICI). De notat că Șalaru e unionist real și asumat dintotdeauna, nu un patriotard problematic din toate punctele de vedere, așa cum ne-o tot demonstrează că e Simion, pretins ”unionist” și scandalagiu de meserie. Șeful AUR e interzis și pe teritoriul Ucrainei, începând cu 2020. 

Pretinsul ”unionism”. Noul Iurie Roșca? 

Deși Simion insistă că ”unionismul” său ar fi cauzat acestor interdicții, atât serviciile secrete ucrainene cât și fostul premier al R.Moldova, Vlad Filat (laolaltă cu Anatol Șalaru) explică faptul că motivația a fost cu totul alta: întâlnirea cu rezidentul FSB din Cernăuți și tentativele de destabilizare cu iz rusesc pe care le încerca în R.Moldova. În repetate rânduri, Podul.ro (portal unionist asumat) a avertizat că acțiunile lui George Simion seamănă izbitor cu cele pe care le făcea odinioară ”unionistul” Iurie Roșca (detalii AICI), despre care astăzi știm cu exactitate că este agent FSB. Însă ani și ani de zile a fost legendat ca ”unionist”, deturnând și compromițând unionismul până la stadiul în care zace astăzi, ulterior dându-și arama pe față etapic, din postura de slugă a lui Voronin și, mai târziu, din poziția de coordonator al Sputnik.md, în prezent fiind un propagandist fanatic al războiului rusesc. Până și statul român s-a lăsat păcălit de Roșca, pompând în el sume enorme de bani. E o chestiune minimală de logică să sufli peste orice Simion după ce te-ai ars cu Iurie Roșca, mai ales când există atâtea indicii expuse în mod oficial.  

Dacă tot are indolența de a se pretinde ”unionist”, oare ce a făcut George Simion pentru Unire de când e parlamentar? A văzut cineva ca el și AUR să fi lansat și susținut campanii de conștientizare privind necesitatea Unirii / Reunirii / Reîntregirii? Unirea este subiectul despre care Simion și AUR vorbesc cel mai puțin. Pe de altă parte, oare ce se ascunde în spatele miserupismului privind războiul genocidar al Rusiei, în condițiile în care, fără rezistența militară a Ucrainei, R.Moldova i-ar împărtăși soarta? E vizibil și de pe Lună că parlamentarii AUR sunt cei mai mari iubitori de ”neutralitate”, de ”obiectivitate” și de ”pace” atunci când vine vorba despre crimele în masă ale Rusiei invadatoare, tot ei fiind și cei mai vocali critici ai Ucrainei, indiferent de problematică. Iar kremlinopata Diana Șoșoacă a ajuns în Parlament pe listele AUR, nu ale altcuiva. Toate astea sunt contrare oricărui unionism autentic. 

De notat un aspect fundamental: NU există unioniști basarabeni reali care să-l susțină pe George Simion sau care să se asocieze cu AUR. Unioniștii asumați astfel ani de zile nu au nici cea mai mică legătură cu George Simion. Punctul lor de vedere este identic cu cel exprimat de Anatol Șalaru, la rându-i unionist, fost lider al Partidului Unității Naționale (PUN): ”George Simion este omul Rusiei iar AUR e un partid pro-rus”. (detalii AICI

Acum, haideți să vedem cine sunt ceilalți organizatori ai contramanifestației ”unioniste” de la Chișinău: Alexandru Arseni și așa-zisul ”Consiliu Național al Unirii”, care NU au absolut nimic în comun cu unionismul, Unirea și România. 

Alexandru Arseni, un vechi inamic al Unirii și al limbii române  

În urmă cu șase-șapte luni, mi-a sărit în ochi un articol din presa de la Chișinău. Autorul solicita, în termeni de-a dreptul caraghioși, alcătuirea unei ”confederații” între R.Moldova și România – adică, niște comisii și foruri (o nouă birocrație) care, vezi Doamne, să ducă la o mai bună ”cooperare” a celor două state. Cum adică să facem o ”confederație” în cadrul aceleași națiuni?! – m-a fulgerat, și am reținut numele semnatarului. Era vorba despre domnul Alexandru Arseni (foto jos). 

Ulterior, l-am documentat. Potrivit surselor Podul.rola începutul anilor ‘90, când a fost deputat în Primul Parlament, Alexandru Arseni era un anti-român desăvârșit care nici nu voia să audă de Unire și de limba română

În 1990, 67 de aleși români din Primul Parlament au inițiat, la Iași – împreună cu parlamentari de la București – așa-numitul ”Consiliu Național al Unirii”. Titulatura aceasta nu a fost instituționalizată în structurile statului – a fost vorba doar despre un cadru simbolic în care niște politicieni cu vederi unioniste de pe ambele maluri ale Prutului și-au asumat o serie de acțiuni, din păcate mai nimic nefiind dus la final, dar asta, în principal, i s-a datorat binomului letal Rusia-regimul Iliescu. De notat că Alexandru Arseni nu doar că a refuzat să ia parte la inițierea Consiliului Național al Unirii, dar a mai și criticat din răsputeri demersul.  

Așa-zisul ”Consiliu Național al Unirii”, un perfid instrument anti-românesc 

Aflu cu stupoare că, de mai bine de doi ani, Alexandru Arseni – care acum pozează în mare ”pro-european” și ”pro-român” – a devenit președintele… Consiliului Național al Unirii! Această titulatură a fost înregistrată la Agenția Servicii Publice, ca ONG, în urmă cu aproximativ 3 ani, de Gheorghe Viță, unul dintre principalii colaboratori ai lui Arseni. Împotriva lui Viță există acuzații publice potrivit cărora ar fi primit bani în schimbul promisiunii că va aranja acordarea de cetățenii românești în termen de 6 luni. Trecutul lui Viță nu poate fi disociat de sfere moldoveniste și rusofile de-a dreptul. Ce fel de ”unioniști” ar face contramanifestații cu de-alde Alexandru Arseni și Gheorghe Viță? Ăsta-i ”unionismul” AUR. Deturnat de cei doi și de mulți alții, ”Consiliul Național al Unirii” nu mai are nimic în comun nici cu titulatura (folosită abuziv) nici cu obiectivele inițiale, foștii deputați unioniști neavând nici cea mai mică legătură cu acest construct. Asta nu-l oprește pe Arseni (până recent, românofob virulent) să agite pompos titulatura de parcă ar vorbi în numele deputaților unioniști din Primul Parlament. 

Până la transformarea în ONG, titulatura ”Consiliul Național al Unirii” a fost folosită din plin de Vitalia Pavlicenco (personaj aflat în strânse legături cu serviciile secrete din stânga Prutului), în perioada 2009-2019, ulterior aceasta fiind preluată de tandemul Vițu-Arseni. 

I-a făcut jocul lui Iurie Roșca

Un aspect interesant – la începutul anului, la Chișinău, același Alexandru Arseni a încercat să deturneze un eveniment ce era destinat comemorării Unirii Principatelor, facilitându-i un discurs dement avocatei Iulia Medeleanu (detalii AICI), fostă consilieră parlamentară a Dianei Șoșoacă, pe care senatoarea o trimisese la Chișinău cu scopul explicit de a se întâlni cu agentul FSB-ist Iurie Roșca (foto sus), cu misiunea de a-l asista juridic pe acesta pentru a da în judecată statul român fiindcă i-a interzis accesul în România – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.