Volodimir Zelenski o spune tranșant și cu amărăciune: „Speranțele noastre de aderare la UE și NATO devin tot mai îndepărtate”. În ce context a făcut liderul ucrainean această afirmație


Volodimir Zelenski o spune tranșant și cu amărăciune: „Speranțele noastre de aderare la UE și NATO devin tot mai îndepărtate”. În ce context a făcut liderul ucrainean această afirmație

În discursul său din R.Moldova unde s-a aflat, joi, pentru a participa la summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca (R.Moldova), președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat pentru continuarea sprijinului acordat țării sale, precizând că asta înseamnă mai multă securitate, inclusiv pentru Republica Moldova, și a îndemnat țările europene să nu mai facă concesii Rusiei.

Volodimir Zelenski a subliniat că este vremea deciziilor și că toate țările care au graniță cu Rusia și care nu vor să fie sfârtecate de aceasta trebuie să se alieze cu Uniunea Europeană și NATO. „Există doar două opțiuni", a accentuat Zelenski, „fie un război deschis, fie o ocupație din partea Rusiei", dar a reproșat NATO și UE că evită să dea Ucrainei un răspuns pozitiv în chestiunea aderării, în ciuda sacrificiului de sânge al ucrainenilor.

Pe de altă parte, R.Moldova își menține în acest moment neutralitatea, neexistând o dorință fermă din partea Chișinăului de aderare la Alianța Nord-Atlantică, chiar dacă au existat numeroase declarații pe această temă de la debutul invaziei din Ucraina.

„Ucraina, care apără valorile europene cu preţul sângelui, nu are încă un răspuns pozitiv în privinţa aderării sale la Uniunea Europeană şi NATO”, a punctat Zelenski, opinând că „pas cu pas, speranțele noastre de aderare la UE și NATO devin tot mai îndepărtate și îmi pare rău că trebuie să-mi exprim aici această dezamăgire atât în numele soldaților noștri, care luptă pentru libertate, cât și pentru poporul nostru, care luptă pentru Ucraina".

„Nu putem avea îndoieli privind unitatea noastră. Aici, în Moldova, nu auzim sirene sau tirurile artileriei ruse, dar nu demult ruşii erau convinşi că după ce au atacat Ucraina vor putea ajunge şi în Moldova. Rusiei îi e teamă de NATO şi încearcă să îi înghită doar pe cei care se află în afara spaţiului Alianţei. Ucraina este deschisă şi avem un plan pentru pace, vorbim despre importanţa NATO. Toate ţările europene care au graniţe cu Rusia trebuie să se alieze. Ucrainenii care promovează valorile europene cu sânge aşteaptă un răspuns la capitolul aderare. În numele soldaţilor şi a poporului ce luptă aş vrea să spun că este vremea deciziilor. E nevoie de pace în Europa'', a spus Zelenski, citat de MOLDPRES.

„Aş vrea să subliniez că toţi Aliaţii sunt de acord că uşa NATO rămâne deschisă, aşa cum am demonstrat cu Finlanda şi Suedia. Şi toţi Aliaţii sunt de acord că Ucraina va deveni membru al Alianţei. Şi toţi Aliaţii sunt de acord că revine Aliaţilor din NATO şi Ucrainei să decidă când este timpul potrivit'', a declarat în aceeaşi zi, la Oslo, secretarul general Jens Stoltenberg în deschiderea reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO.

Fără consens, nu va exista o decizie, a reamintit secretarul general. Or, cu o lună înaintea summitului, niciun subiect nu este tranşat.

Potrivit lui Stoltenberg, ''nimeni nu este în măsură să vă spună exact care va fi decizia finală la summitul de la Vilnius cu privire la această chestiune''.

Porţile NATO rămân deschise pentru noi membri, însă un stat nu se poate alătura Alianţei atât timp cât se află în mijlocul unui război, a declarat și ministrul de externe german Annalena Baerbock, potrivit Reuters.

La rândul său, ministrul de externe francez, Catherine Colonna, a afirmat că Alianţa are nevoie să gândească ce fel de garanţii de securitate poate oferi Ucrainei.

PODUL.md a scris AICI despre răspunsul lui Zelenski la o întrebare adresată, joi, în cadrul unei conferințe de presă la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene de la Bulboaca, Republica Moldova, în ce privește situația din așa-zisa Transnistria și o posibilă intervenție militară a Ucrainei contra forțelor ruse aflate în regiune.

„Ucraina poate reacționa și ajuta doar dacă există o solicitare din partea autorităților din Republica Moldova", a subliniat liderul ucrainean.

Președintele Zelenski a subliniat că Ucraina nu are pretenții teritoriale asupra teritoriului Transnistriei și că nu a existat nicio solicitare de asistență militară din partea Chișinăului către Ucraina.

Cu toate acestea, Zelenski a declarat că el crede în reunificarea Republicii Moldova după victoria Ucrainei.

„Vă dorim doar pace, fără bombe, fără rachete, fără artilerie, fără morți pe pământul vostru. Sunt încrezător că după ce vom învinge, voi veți fi o țară reîntregită, fără rachete și fără Rusia”, a mai spus președintele ucrainean.

„Ce să facem cu trupele? Ei își vor dori să trăiască și vor pleca. Cine vrea să trăiască, va găsi ieșire din situație”, a spus liderul ucrainean.

Concomitent, președintele țării vecine a menționat „că nu le va chema taxi” militarilor ruși. Pe de altă parte, el a punctat că Ucraina nu va lua pe nimeni de acolo drept ostatici, deoarece este vorba unui teritoriu suveran.

Ziarele ucrainene, deosebit de sensibile la această temă, au relatat că așa-zisa Transnistria este o regiune separatistă de pe malul estic al Nistrului, recunoscută internațional ca parte a Republicii Moldova din 1991 și menținută în situația actuală cu ajutorul prezenței ilegale a trupelor rusești.

Pe 8 mai, Leonid Manakov, care reprezintă Transnistria la Moscova, a solicitat mai multe "forțe de menținere a păcii" rusești din cauza a ceea ce el a numit "deteriorarea situației de securitate", într-un interviu acordat presei de stat ruse. PODUL.md a scris AICI despre această solicitare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.