Bucătarul Prigojin e disperat! Ucrainenii au recucerit deja o așezare de lângă Bahmut. Liderul mercenarilor urlă pe Telegram: „Rușine! Trupele lui Șoigu și Gherasimov o șterg pe furiș”


Bucătarul Prigojin e disperat! Ucrainenii au recucerit deja o așezare de lângă Bahmut. Liderul mercenarilor urlă pe Telegram: „Rușine! Trupele lui Șoigu și Gherasimov o șterg pe furiș”

Liderul mercenarilor teroriști Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat luni că forțele ucrainene au recucerit o parte din așezarea Berkhivka, la nord de Bahmut, în estul Ucrainei, calificând succesul trupelor Kievului drept o „rușine” pentru adversari, scrie Reuters.

Miliția privată Wagner a lui Prigojin ar fi capturat integral Bahmut luna trecută – fapt negat categoric constant de autoritățile de la Kiev -  după cea mai lungă bătălie din timpul prezentului război, și a predat, în ultimele zile, pozițiile sale din zonă trupelor regulate rusești, liderul mercenarilor precizând că forțele sale, decimate pe parcursul luptelor din ultimele luni, au nevoie de refacere și odihnă. 

Forțele ucrainene au continuat să atace însă zonele din apropierea orașului.

„O parte din așezarea Berkhivka a fost pierdută, trupele fug pe furiș. Rușine!" a declarat Prigojin într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă.

El i-a îndemnat pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, să vină pe front pentru a mobiliza trupele.

„Haideți, puteți să o faceți!", a spus el. „Și dacă nu puteți, veți muri ca niște eroi".

Prigojin este, aparent, de luni de zile, într-o dispută publică virulentă cu Șoigu – unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Putin -, și Gerasimov, pe care i-a acuzat frecvent că-i sabotează lupta din linia întâi prin întârzierea cu care furnizează muniția pentru trupele Wagner, provocând pierderi uriașe controversatei armate private. Ucrainenii au opinat însă că ar fi vorba despre o diversiune, luptătorii Wagner având muniția necesară pentru a ataca – în zilele de dinaintea cuceririi Bahmut – de zeci de ori pe zi pozițiile deținute de forțele Kievului, după cum reiese din mai multe imagini transmise de la fața locului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.