Atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina, expuse de USCC în Parlamentul României. Deputatul Cristian Băcanu: "Rolul unor astfel de expoziții este tocmai acela ca pe termen lung nimeni să nu poată să nege faptul că regimul de la Moscova e unul criminal!"


Atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina, expuse de USCC în Parlamentul României. Deputatul Cristian Băcanu: "Rolul unor astfel de expoziții este tocmai acela ca pe termen lung nimeni să nu poată să nege faptul că regimul de la Moscova e unul criminal!"

În data de 30 mai, pe parcursul evenimentului de deschidere al expoziției "Year of Invincibility. The point of no return", organizată în Senatul României de think tank-ul de la Kyiv USCC, deputatul PNL Cristian Băcanu, membru al Comisiei Juridice, a reliefat, în cadrul unui discurs, importanța activității pe care o întreprind fotografii și cameramanii, în contextul războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei, aceștia jucând un rol esențial în ceea ce privește pedepsirea autorilor atrocităților. 

"Documentarea tuturor dramelor, a tuturor crimelor de război este cu atât mai importantă pentru viitorul întregii Europe, pentru viitorul întregii lumi libere", a zis Băcanu, subliniind că "nu avem voie să uităm vreodată" aceste atrocități. 

Redăm integral discursul deputatului Cristian Băcanu:

"Este necesar să vedem cu toții imaginile care arată realitatea din Ucraina. Consider că este foarte important să avem această expoziție în principala instituție a democrației românești. Această expoziție nu are doar un rol de informare, ci și unul simbolic pentru societatea românească. 

În secolul XXI, nu ne-am fi așteptat niciunii să vedem astfel de imagini în Europa. Și tocmai de aceea este important să folosim imaginea ca una din principalele arme contra dictaturii, a unor regimuri ale terorii, a unor regimuri totalitare și a crimelor împotriva umanității. Spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele Roosevelt a solicitat soldaților americani să realizeze fotografii cu imaginile pe care le identificau în lagărele Germaniei naziste. Scopul documentării tragediilor de aici a fost acela de a preîntâmpina ca vreodată cineva să poată să nege ceea ce s-a întâmplat. Rolul fotografilor de război, cameramanilor și al unor astfel de expoziții este tocmai acela ca pe termen lung nimeni să nu poată să nege faptul că regimul de la Moscova e unul criminal. 

După ce au apărut primele imagini cu cadavrele din Bucha, propagandiștii Moscovei au fost reduși la tăcere câteva zile, lucru greu de acceptat sau de crezut în acea parte a Federației Ruse. Documentarea tuturor dramelor, a tuturor crimelor de război este cu atât mai importantă pentru viitorul întregii Europe, pentru viitorul întregii lumi libere. Fie că vorbim despre Bucha, despre Harkiv, despre bombardarea liniilor energetice ale Ucrainei, a unor spitale, despre folosirea în mod ilegitim a unor centrale nucleare drept scut sau ca ținte militare, despre deportările în masă, despre răpirile copiilor sau despre violuri, despre înrolarea cu forța a unor cetățeni ucraineni în armata Federației Ruse, toate acestea sunt lucruri pe care nu avem voie să le uităm vreodată. De aceea le mulțumesc organizatorilor pentru această expoziție din Parlamentul nostru și celor ce au realizat planșele fotografice. România este alături de Ucraina!".

Foto deschidere: George Stancu, Asociația 21 Decembrie 1989

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.