VIDEO. De ce inundațiile de la Kakhovka vor ucide civili ucraineni și-n următoarele decenii. Situația catastrofală pe care a generat-o revărsarea apelor: dislocarea minelor


VIDEO. De ce inundațiile de la Kakhovka vor ucide civili ucraineni și-n următoarele decenii. Situația catastrofală pe care a generat-o revărsarea apelor: dislocarea minelor

Inundațiile produse în urma ruperii barajului de la Kakhovka dislocă și dispersează minele antitanc și antipersonal cu care ocupanții ruși au împânzit regiunea, avertizează Crucea Roșie.

Este o situație extrem de gravă care ar putea reprezenta un pericol pentru civili în următoarele decenii, mai arată Crucea Roșie.

„În trecut știam unde sunt pericolele. Acum nu mai știm. Tot ce știm este că sunt undeva în aval", a declarat Erik Tollefsen, director în cadrul Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

„Ne uităm cu groază la infomațiile carre vin de acolo", a mai spus Tollefsen într-o înregistrare audio, citată de Reuters, adăugând că minele subacvatice din cel de-Al Doilea Război mondial descoperite în Danemarca în 2015 erau încă active.

Pe lângă minele antipersonal, ambele părți au folosit cantități mari de proiectile de artilerie și mine antitanc. Numărul exact de mine din Ucraina nu este clar, a spus Tollefsen. 

„Știm doar că numărul este uriaș", a mai spus Tollefsen, explicând că  problema cu minele nu e reprezentată, de fapt, de numărul acestora, ci de locul unde au fost amplasate și care nu va mai fi același în urma inundațiilor, situație cu atât mai dramatică cu cât Ucraina este o țară puternic agrricolă (și deci unde pământul este săpat adesea pentru lucrările specifice).

Și Ucraina a avertizat încă miercuri asupra pericolului reprezentat de minele plutitoare dislocate de inundații și de răspândirea bolilor și a substanțelor chimice periculoase, în timp ce oficiali de rang înalt de la Kiev inspectau pagubele provocate de prăbușirea vastului baraj hidroelectric Kakhovka.

„Apa perturbă minele care au fost amplasate anterior, provocând uneori detonarea lor", a declarat reporterilor vicepremierul Oleksandr Kubrakov, aflat în regiunea Herson pentru evaluarea situației.

 Ca urmare a inundațiilor, în apă au pătruns substanțe chimice și bacterii infecțioase, a mai spus el.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns, miercuri, absenţa ajutorului umanitar din partea Naţiunilor Unite şi Crucii Roşii după ce distrugerea barajului hidrocentralei de la Nova Kakhovka a produs o gravă criză umanitară.

„ONU, Naţiunile Unite şi reprezentanţii Crucii Roşii nu sunt acolo. După toate aceste ore, ei nu sunt nici acum acolo", a declarat Zelenski într-un interviu difuzat de media germane Welt TV şi Bild.

Preşedintele ucrainean s-a declarat "şocat", pentru că "acestea sunt forţe ce trebuie să fie acolo pentru a salva viaţa oamenilor".

Distrugerea, marţi, a acestui baraj hidroelectric situat într-o zonă aflată sub control rus - distrugere de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc - a inundat oraşe şi sate situate pe ambele maluri ale fluviului Nipru, inclusiv cartiere din capitala regională Herson.

CITEȘTE ȘI: Mărturia unui ofițer ucrainean care a văzut cum apele dezlănțuite ale barajului rupt mătură tupele ruse aflate pe malul de est al Niprului. „Nimeni din partea rusă nu a reușit să scape! Toate regimentele au fost inundate!"



 

CITEȘTE ȘI: Catastrofa de la Nova Kakhovka. Drama localnicilor aflați sub ocupație rusă pe care nu-i evacuează nimeni. Stau în podurile caselor sau pe acoperiș și își așteaptă moartea. Ocupanții au distrus sau confiscat toate bărcile din regiune în săptămânile de dinaintea dezastrului

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.