Cum arată războiul hibrid al Kremlinului împotriva R.Moldova: Televiziunea de stat rusă MINTE că ar exista un ,,consimțământ” al Maiei Sandu pentru o așa-zisă ,,intervenție ucraineană în Transnistria”. Minciunile au fost viralizate imediat de un deputat PSRM


Cum arată războiul hibrid al Kremlinului împotriva R.Moldova: Televiziunea de stat rusă MINTE că ar exista un ,,consimțământ” al Maiei Sandu pentru o așa-zisă ,,intervenție ucraineană în Transnistria”. Minciunile au fost viralizate imediat de un deputat PSRM

La televiziunea de stat rusă, propagandiștii lui Putin au difuzat o emisiune care conține falsuri grosolane despre președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și despre presupusul "consimțământ" al acesteia la o așa-zisă operațiune militară în regiunea separatistă transnistreană – detalii AICI

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a preluat și a difuzat imediat emisiunea pe canalul său de Telegram, calificând-o drept "interesantă", iar pe propagandiștii putiniști i-a numit… "experți".  

În special, în emisiunea de propagandă a postului Pervîi (Primul), se susținea că Sandu ar fi jurat credință unei alte țări și că în Republica Moldova ar funcționa un "biolaborator american". Emisiunea în cauză a fost prezentată de propagandista Marina Butina, care a fost condamnată în 2018 în SUA pentru spionaj în favoarea Moscovei. Ea și-a recunoscut vina și a petrecut aproximativ un an în închisoare.  

Emisiunea răspândește un fals apărut pe canalele de Telegram în ziua summitului Comunității Politice Europene, potrivit căruia Sandu ("după al treilea pahar de vin") l-ar fi asigurat pe Zelenski că ar da undă verde Forțelor Armate ale Ucrainei să intervină în așa-zisa Transnistria pentru a "rezolva problema munițiilor din Cobasna și a trupelor rusești staționate acolo". Această informație a fost negată vehement anterior de către administrația prezidențială.

Potrivit propagandistei penale, care-și spune ,,prezentatoare", Zelenski ar fi ajuns la summit "după o beție la Odessa", iar liderii europeni prezenți la eveniment ar fi abuzat de vin moldovenesc. În plus, Sandu a fost acuzată că a fost ,,recrutată de serviciile de informații occidentale și finanțată de George Soros".

Bogdan Țîrdea (deputat PSRM) a publicat o postare laudativă despre emisiunea în cauză pe canalul său de Telegram, numind-o "interesantă" și copiind aproape în întregime sinopsisul  de pe site-ul postului de stat rusesc.  

Menționăm că o astfel de propagandă mincinoasă și de-a dreptul puerilă a fost și mai este utilizată de Kremlin drept o armă mediatică chiar în această perioadă împotriva Ucrainei și a poporului ucrainean, pentru facilitarea genocidului și încurajarea ucrainofobiei pe scară largă în Rusia. Acum, Rusia a trecut la o nouă etapă, iar ținta sa a devenit Republica Moldova, un alt stat pașnic, democratic și liber, căruia Rusia vrea să-i pună din ce în ce mai multe piedici în calea parcursului său pro-european și românesc.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.