VIDEO. Contraofensiva Ucrainei. Care sunt cele trei direcții importante pe care atacă forțele armate Kievului. Câte tancuri Leopard au pierdut, de fapt, ucrainenii


VIDEO. Contraofensiva Ucrainei. Care sunt cele trei direcții importante pe care atacă forțele armate Kievului. Câte tancuri Leopard au pierdut, de fapt, ucrainenii

Corespondentul BBC în regiunea Zaporojie relatează că forțele ucrainene și ruse se înfruntă la Bahmut, Donețk și Zaporojie, situație din care s-ar desprinde concluzia că Ucraina atacă pe mai multe fronturi.

Corespondent BBC: „Am văzut imagini cu tancuri și infanterie ucrainene foarte aproape de tranșeele rusești. Se pare că fac progrese, dar au existat și unele eșecuri.

Este foarte dificil de judecat, în detaliu, cum decurge această contraofensivă timpurie - și probabil că este nebunie să evaluezi de pe acum, pentru că este de așteptat să dureze luni de zile.

Importanța strategică a Zaporojiei devine clară dacă vă gândiți la ocupația rusă ca la o semilună pe flancul estic al Ucrainei, care se întinde până în Crimeea.

Ceea ce Ucraina vrea să facă acum este să străpungă regiunea Zaporojie, obținând astfel acces la Crimeea.

Așadar, acolo se concentrează o mulțime de forțe rusești care sunt bine înfipte. Acestea construiesc fortificații de luni de zile, creând apărări foarte elaborate și minând teritoriul”.

Contraofensiva ucraineană „mult anunțată" a început, a declarat pentru BBC și un fost șef al armatei britanice.

Generalul Richard Dannatt, fost șef al Statului Major General între 2006 și 2009, spune că inundațiile produse de râul Nipru în urma distrugerii barajului de la Kakhovka împiedică forțele ucrainene să avanseze prin Herson spre Crimeea ocupată de ruși.

Generalul Dannatt apreciază că contraofensiva Ucrainei începe mai lent, sondând punctele slabe din linia rusă pentru a fi atacate de unități înarmate cu tancuri și alte arme grele furnizate de Occident.

Dannat a declarat că el crede că o ofensivă reușită din partea Ucrainei ar putea „doborî moralul armatei ruse".

 

Armata rusă a raportat, de asemenea, lupte grele în sudul regiunii Zaporojie și în estul regiunilor Donețk.

Un purtător de cuvânt al grupului de forțe Vostok din Rusia a declarat că 13 tancuri ucrainene au fost distruse în confruntările din Zaporojie și opt în Donețk, relatează agenția de presă Reuters.

BBC afirmă că nu este în măsură să verifice aceste susțineri ale Rusiei.

Ucraina a refuzat să comenteze atacurile în derulare și a acuzat Rusia că răspândește minciuni.

Armata rusă a fost nevoită să șteargă un videoclip despre care pretindea că ar fi aratat distrugerea unui tanc Leopard, la începutul acestei săptămâni, după ce s-a dovedit a fi fost, de fapt, un videoclip de antrenament care viza o combină agricolă.

Într-o intervenție pentru emisiunea Today de la Radio 4 (Marea Britanie), Jack Watling, cercetător principal pentru război terestru la Royal United Services Institute, a declarat: „Ucrainenii au stabilit în mod clar că acum este momentul în care pot începe să încerce să îi deplaseze pe ruși de pe pozițiile lor defensive".

Watling apreciază că operațiunea va dura luni de zile.

„Ucrainenii vor trebui să îi forțeze pe ruși să angajeze în lupte în direcții diferite. Apoi vor putea judeca unde sunt punctele vulnerabile pentru a străpunge aceste linii de apărare”.

„Va fi dificil și va fi cu costuri mari de vieți omenești, Dar, dacă vor reuși, se creează oportunitatea unei străpungeri care ar putea decide soarta războiului".

Watling crede că Occidentul a întârziat furnizarea echipamentului militar. „S-au pierdut câteva luni bune", apreciat specialistul.

În analiza de mai jos, Denys Davydov, pilot de origine ucraineană, cunoscut pentru acuratețea informațiilor și analizelor sale, vorbește despre coloana ucraineană formată din 12 blindate și 2 tancuri Leopard al cărei atac a fost respins, joi, de forțele ruse, aparent cu avarierea gravă dacă nu chiar iremediabilă a tancurilor: 



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.