Australia a blocat inițiativa moscoviților de a construi o nouă ambasadă în Canberra, fiind invocate riscuri de securitate. Ca reacție, Kremlinul se plânge de "isterie rusofobă"


Australia a blocat inițiativa moscoviților de a construi o nouă ambasadă în Canberra, fiind invocate riscuri de securitate. Ca reacție, Kremlinul se plânge de "isterie rusofobă"

Australia a blocat inițiativa Rusiei de a construi o nouă ambasadă, întrucât clădirea urma să fie situată în proximitatea Parlamentului australian, ceea ce, potrivit serviciilor de informații, prezintă un risc de spionaj.

Premierul australian Anthony Albanese a declarat că serviciile de informații au oferit "sfaturi foarte clare de securitate".

Legile elaborate special pentru a opri construcția au fost adoptate cu celeritate joi, asta după ce eșuaseră alte încercări de ordin juridic ce vizau blocarea proiectului moscoviților. 

Kremlinul a reacționat spunând că este "încă o acțiune neprietenoasă" de care Rusia "va lua aminte" în viitor.

Australia merge pe linia "isteriei rusofobe care se desfășoară acum în țările Occidentului colectiv", a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

În urma deciziei autorităților australiene, un diplomat rus a declarat pentru AFP că ambasada caută consiliere juridică.

Noua legislație admite că Rusia poate fi eligibilă pentru compensații financiare.

Pe de altă parte, actuala ambasadă nu va fi afectată de noile legi.

Pe măsură ce relațiile dintre Australia și Rusia s-au înrăutățit în urma invaziei rusești asupra Ucrainei, Guvernul australian a început să întreprindă demersuri pentru a anula autorizația pentru noua clădire.

O încercare anterioară de a anula contractul de închiriere a fost respinsă de instanța federală luna trecută, ceea ce a determinat creionarea și adoptarea unei noi legislații. 

Fostul diplomat britanic Alex Bristow, reprezentant al Institutului Australian de Politică Strategică, a declarat pentru AFP că Rusia dispune de unele dintre "cele mai mari, cele mai capabile, cele mai agresive și cele mai puțin constrânse servicii de informații" din lume.

"Având în vedere proximitatea, ar putea fi o formă de supraveghere electronică ce operează în afara ambasadei", a continuat fostul diplomat. 

Terenul prevăzut de moscoviți pentru cea de-a doua ambasadă este situat în imediata vecinătate a Parlamentului, a transmis ministrul australian de Interne, Clare O’Neil. 

"Acționăm rapid pentru a ne asigura că locația închiriată nu devine o prezență diplomatică oficială", a spus premierul. 

El a mai precizat că decizia a fost luată "în interesul securității naționale a Australiei".

"Guvernul condamnă invazia ilegală și imorală a Rusiei asupra Ucrainei", a completat premierul australian. 

Australia este unul dintre cei mai mari contributori non-NATO în ceea ce privește sprijinul Occidentului pentru Ucraina, furnizând muniție și echipamente de apărare, respectiv interzicând exporturile de alumină și minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia. De asemenea, Australia a sancționat peste 1.000 de persoane și entități rusești. (sursa: CNN, BBC, Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.