VIDEO. Prorușilor le place luxul. Fabulosul domeniu arhiducal al lui Viktor Orban, care a câștigat alegerile pozând în modest și cinstit


VIDEO. Prorușilor le place luxul. Fabulosul domeniu arhiducal al lui Viktor Orban, care a câștigat alegerile pozând în modest și cinstit

Construcțiile de pe imensa proprietate a familiei lui Viktor Orban, din apropiere de Alcsút, sunt aproape gata, a precizat, recent, politicianul Ákos Hadházy, care a părăsit FIDESZ-ul cu mulți ani în urmă, dezvăluind apoi numeroase fapte de corupție din cadrul formațiunii premierului prorus de la Budapesta și conexiunile veroase ale politicienilor FIDESZ (parlamentari sau miniștri) cu oameni de afaceri și bancheri dubioși.

Este vorba despre Hatvanpuszta, fostul conac al Arhiducelui Iosif, construit la începutul anilor 1800 și aflat în proprietatea familiei Orban de mai mulți ani. Pretinzând că doar renovează și restaurează, familia premierului a extins, de fapt, proprietatea adăugându-i numeroase alte construcții, lucrările de amenajare fiind estimate la mai multe miliarde de forinți (milioane de euro).

Ákos Hadházy, în prezent parlamentar independent, spune că amenajările de pe imensa proprietate s-au finalizat. Lipsește doar apa din cele două piscine și trei iazuri ale grădinii și cam atât. De la un muncitor care a lucrat acolo, Ákos Hadházy a aflat și care este noua configurație a conacului  Hatvanpuszta, cunoscut multă vreme de public drept locul în care Orban își ținea mai ales câinele. 

În acte, proprietatea este (sau era) deținută de compania tatălui premierului de la Budapesta, Győző Orbán. Acesta îi închiriase suprafața de 13 hectare de care este înconjurat conacul lui Lőrinc Mészáros, bun amic și fost coleg de școală de-al premierului care a acumulat o avere excepțională de când Fidesz a ajuns la putere.

Ákos Hadházy: „Prima clădire mai mică a fost o vilă luxoasă, care avea deja un ceas de epocă încă funcțional și o sobă de teracotă splendidă.

A doua clădire este biblioteca cu un tavan casetat și șemineu imens.

Într-una dint clădirile în formă de L sunt numeroase apartament, imobilul având configurația unui hotel. Această clădire este conectată la conacul mai mic și la garajele subterane printr-un coridor subteran.

Cealaltă clădire în formă de L are o bucătărie uriașă, cu multe spații de întruniri și restaurante mari, iar sub ea se află un depozit alimentar uriaș cu trei camere frigorifice.

Clădirile mai mici ascund serviciul de concierge și ingineria mecanică."

Orban, care a câștigat alegerile promovându-și constant o imagine de politician care trăiește în condiții modeste, a negat în permanență că ar avea vreo legătură cu fabulosul domeniu Hatvanpuszta. Chiar și când presa a scris că acesta ar fi trecut în proprietatea soției premierului maghiar, Anikó Lévai.

Scurt istoric

Ferma Hatvanpuszta a fost înființată de Arhiducele József pe 13 hectare în jurul anului 1840, în apropierea castelului arhiducelui și a rezervației naturale din Alcsút (unul din cele importante parcuri dendrologice ale Ungariei), ca model pentru dezvoltarea și impulsionarea agriculturii în Ungaria.

Terenurile de care este înconjurată Hatvanpuszta sunt unele dintre cele mai valoroase din Ungaria

În timpul mandatului de prim-ministru al lui Viktor Orbán, proprietatea a fost deținută mai întâi de compania tatălui său și apoi de Győző Orbán personal, iar pe amplasament au fost demarate lucrări de construcție semnificative. În anii 2010, terenul din jur a trecut treptat în mâinile soției premierului, Anikó Lévai, și ale lui Lőrinc Mészáros.

La sfârșitul anilor 2010, domeniul Hatvanpuszta și apoi investițiile imense pentru ample lucrări de amenajare au devenit un simbol al îmbogățirii premierului Orban și al anurajului acestuia. Chiar dacă a negat vehement că el este, de fapt, adevăratul deținător al moșiei,  presa de investigații a continuat să dezvăluie implicarea directă a lui Orban în această mega-proprietate.



 

Anikó Lévai, soția premierului prorus de la Budapesta

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.