FOTO inedite. 19 iunie 1949: înconjurați de trupe în casa lui Ion ”Iancu” Arnăuțoiu, partizanii nucșoreni răpun doi securiști, sparg împresurarea și scapă cu viață. Prima confruntare a Haiducilor Muscelului cu Securitatea


FOTO inedite. 19 iunie 1949: înconjurați de trupe în casa lui Ion ”Iancu” Arnăuțoiu, partizanii nucșoreni răpun doi securiști, sparg împresurarea și scapă cu viață. Prima confruntare a Haiducilor Muscelului cu Securitatea

Cu o seară înainte, pe 18 iunie, liderul grupului de rezistență de la Nucșoara – locotenentul de cavalerie Toma Arnăuţoiu (foto stânga sus)– se întâlnise cu plutonierul Paul Paul, din comuna Brăduleţ, căruia îi solicitase să procure armament.

A doua zi era duminică. La primele ore ale dimineții, securiştii au descins prin surprindere la casa învăţătorului Ion ”Iancu” Arnăuţoiu, având informația că membrii organizaţiei „Haiducii Muscelului” s-ar ascunde acolo. Partizanii ajunseseră în cursul nopții, de la Slatina, în urma unei acțiuni de aprovizionare. În interiorul locuinței se aflau partizanii Toma și Petre Arnăuţoiu, colonelul Gheorghe Arsenescu (foto dreapta sus), Benone Milea şi Chircă Ion.

Efectivele trupelor de Securitate erau conduse de Ionel Iorgulescu. Acesta își postase soldații în toate colţurile clădirii (înarmate până-n dinți, alte echipe scotoceau mai multe case din Nucșoara, comuna colcăind de securiști). Doi plutonieri – Apăvăloaiei Constantin şi Lungu Florea – au forțat intrarea din spatele locuinţei, pătrânzând și înaintând pe holul lung ce străbătea de la un capăt la altul întreaga construcție. 

(Cadavrele celor doi securiști / sursa foto: Constantin Vasilescu, ”Rezistența armată. O istorie în imagini”, Editura Manuscris)

Gheorghe Arsenescu a ținut uşa cu bocancul, iar când a căscat-o brusc, partizanii au deschis focul, doborându-i pe cei doi securiști. Ion Chirca și Milea Benone l-au înjunghiat cu baioneta pe unul din ei, care horcăia într-o baltă de sânge. Apoi, Ion Chirca și colonelul Gheorghe Arsenescu (acesta din urmă mânuind pistoale cu ambele mâini) au deschis drum printre securiști, spărgând împresurarea și dând posibilitatea tuturor să fugă. Toma Arnăuțoiu fusese rănit în picior la o primă tentativă de ieșire din casă.  

(Partizanul și locotenentul de cavalerie Toma Arnăuțoiu / sursa foto: Constantin Vasilescu, ”Rezistența armată. O istorie în imagini”, Editura Manuscris)

Grupul s-a retras într-o ascunzătoare de la izvorul Grosului. În aceeași dimineață, securiştii s-au împărţit în grupuri şi au descins în casele celor despre care aveau informații că ar avea legături cu partizanii. La casa preotului Ion Drăgoi (care avea să fie executat la Jilava alături de luptătorii grupării) au fost găsiți o doi copii și o bunică. Preotul se întorcea chiar atunci spre locuință, însă nu a căzut în capcană pentru că un localnic i-a strigat să fugă. Ascuns pe Măgura Nucșoarei, ce străjuiește Lacul Învârtita, preotul Drăgoi a urmărit tot ceea ce se petrecea în sat, rugându-se. O fată a fugit şi l-a anunţat pe studentul Cornel Drăgoi, băiatul preotului, care se afla în locuința familiei, pregătit să ia calea munților. Însă securiștii au bănuit că fata respectivă ducea un mesaj, așa că au urmărit-o și l-au luat prin surprindere pe Cornel Drăgoi. 

(Partizanul și colonelul Gheorghe Arsenescu / sursa foto: Constantin Vasilescu, ”Rezistența armată. O istorie în imagini”, Editura Manuscris)

Urmărit de securiștii care trăgeau după el, tânărul a fugit, sărind peste garduri, prin grădinile oamenilor, după care a intrat în apele lacului, ascunzându-se sub un fel de punte de pe care de obicei pescuiau sătenii. Finalmente a fost arestat, urmând torturi abominabile și ani grei de închisoare politică. Preotul Drăgoi a văzut de pe Măgură cum securiștii i-au scos băiatul din apă. Nici el nu va mai rezista mult în libertate. 

Incidentele din dimineața zilei de 19 iunie 1949 au reprezentat prima ciocnire a organizației ”Haiducii Muscelului” cu trupele de Securitate. Va urma o rezistență de aproape 9 ani la cel mai înalt nivel - citiți AICI istoria grupării conduse de Toma Arnăuțoiu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.