Senatorii americani, republicani și democrați, avertizează Rusia și aliații acesteia: „Veți fi în război cu NATO dacă folosiți arme nucleare în Ucraina”


Senatorii americani, republicani și democrați, avertizează Rusia și aliații acesteia: „Veți fi în război cu NATO dacă folosiți arme nucleare în Ucraina”

Rusia va fi „în război cu NATO" dacă va folosi arme nucleare în Ucraina, a avertizat senatorul republican Lindsey Graham, într-o conferință de presă susținută alături de senatorul democrat Richard Blumenthal.

Cei doi senatori vor să propună Congresului o rezoluție conform căreia, în cazul în care Rusia, Belarus sau orice alt reprezentant al Rusiei folosește un dispozitiv nuclear în interiorul Ucrainei pentru a opri contraofensiva sau pentru a încerca să înfrângă voința poporului ucrainean, „un astfel de atac ar trebui să fie considerat un atac împotriva NATO".

O astfel de detonare ar iradia o mare parte din Europa, inclusiv aliații americani din NATO, a adăugat Graham.

„Senatorul Blumenthal și cu mine vrem să îi anunțăm pe toți membrii Congresului că amenințarea folosirii unui dispozitiv nuclear de către Rusia este reală.  De aceea, considerăm că cea mai bună modalitate de a o descuraja un astfel de gest este să le oferim claritate cu privire la ce se va întâmpla dacă vor face acest lucru - vor intra în război cu NATO", a precizat Lindsey Graham

Senatorul republicat a opinat că, de asemenea, că aruncarea în aer a unei centrale nucleare pentru a crea haos „ar putea fi considerată un atac asupra NATO" - o referire clară la temerile persistente privind un incident pus la cale de Rusia la instalația nucleară din Zaporojie. Urmăriți AICI declarațiile susținute de Lindsey Graham - Richard Blumenthal 


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, că serviciile secrete ale Kievului au primit informaţii conform cărora Rusia are în vedere posibilitatea de a comite un atac „terorist” asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care ar implica emiterea de radiaţii.

Într-un mesaj video pe Telegram, Zelenski a afirmat că Ucraina face schimb de informaţii cu partenerii internaţionali, iar „serviciile secrete au primit informaţii că Rusia ia în considerare scenariul unui act terorist la centrala nucleară de la Zaporojie – un act terorist cu degajare de radiaţi”.

Reamintim că, la sfârșitul lunii mai, ministerul de Interne din Rusia a emis luni un mandat de arestare pe numele senatorului Lindsey Graham, în urma unor comentarii făcute de acesta în timpul unei deplasări la Kiev. 

„Este cel mai bun mod în care am cheltuit vreodată bani”, afirma atunci Graham, referindu-se la pierderile uriașe înregistrate de forțele armate ruse pe frontul din Ucraina.

Lindsey Graham este senator în Congresul de la Washington din partea statului Carolina de Sud, făcând parte din aripa neoconservatoare a Partidului Republican, cunoscută pentru pozițiile sale intervenționiste în materie de politică externă.

Graham este unul dintre cei mai longevivi legiuitori republicani din Congres, fiind ales pentru prima oară pentru un mandat în 1993, când a candidat pentru Camera Reprezentanților. După 4 mandate în camera inferioară a legislativului american, el a fost ales în Senat.

Graham a fost un aliat și prieten apropiat al fostului senator american John McCain, de asemenea un republican neoconservator. Numele lui Graham a fost pentru o perioadă vehiculat pentru o funcție înaltă în administrația fostului președinte republican Donald Trump, în pofida divergențelor lor în materie de politică externă. Ulterior, Trump a avut o altă opțiune, iar Graham a devenit un critic puternic al politicilor acestuia, în pofida susținerii oferite în prima parte a mandatului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.