Morawiecki: Acordul Prigojin-Lukașenko ar putea escalada tensiunile la granița Poloniei cu Belarus


Morawiecki: Acordul Prigojin-Lukașenko ar putea escalada tensiunile la granița Poloniei cu Belarus

"Pot exista tensiuni suplimentare la granița cu Belarus", a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki după întrunirea de sâmbătă a Biroului pentru Securitate Națională. Morawiecki a mai spus că va vizita astăzi granița cu Belarus, adăugând că nu e complet clar rolul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko în facilitarea acordului dintre Kremlin și comandantul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

Sâmbătă seara, Prigojin a zis că trupele sale, care s-au îndreptat spre Moscova începând de vineri, încep să se retragă "pentru a evita vărsarea de sânge". Autoritățile din Minsk au susținut că mediază discuțiile privind garanțiile de securitate pentru mercenari.

Cu puțin timp înainte de anunțul făcut de Prigojin cu privire la retragere, biroul lui Lukașenko a raportat că a discutat cu liderul mercenarilor Wagner, iar într-un final acesta a fost de acord să oprească marșul spre Moscova. Lukașenko a condus aceste discuții consultându-se cu Vladimir Putin, a precizat biroul prezidențial de la Minsk. Biroul de presă al administrației prezidențiale din Belarus susține că Lukașenko a intermediat un acord care a dus la oprirea marșului mercenarilor Wagner în schimbul unor garanții de securitate.

Conform acordului, Prigojin urmează să se mute în Belarus, iar dosarul penal ce fusese deschis la Moscova împotriva lui va fi clasat, a anunțat Kremlinul.

Sâmbătă seara, președintele polonez Andrzej Duda a convocat o ședință a Biroului Securității Naționale. După întâlnire, prim-ministrul Morawiecki a precizat că pot exista tensiuni suplimentare la granița cu Belarus. 

"Am analizat situația. Cred că mulți polonezi vor fi surprinși, la rândul lor, când vor analiza toate chestiunile care ajung la noi. Cu toate acestea, cel mai important lucru este reprezentat de unitatea în cadrul NATO și UE", a adăugat Morawiecki.

Prim-ministrul polonez a menționat că ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în Rusia a dus la "concluzii foarte ambivalente".

"Putem trage concluzii foarte diferite din asta și de aceea suntem într-un constant contact cu președintele serviciilor de informații, cu miniștrii, ministrul apărării, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, pentru a monitoriza situația care a avut loc și încă se desfășoară în aceste momente în Rusia", a completat Morawiecki. 

Prim-ministrul Morawiecki a mai declarat că a vorbit cu mulți lideri europeni, printre care cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul spaniol Pedro Sánchez, respectiv premierul italian Giorgia Meloni. 

Șeful guvernului Poloniei a menționat că discuțiile avute au avut rolul de "a face schimb de informații în mod continuu, pentru a defini reacția noastră comună la tot ceea ce s-a întâmplat și încă se întâmplă în Rusia".

"Aceasta este o chestiune internă a Rusiei, dar, așa cum a spus domnul președinte, luăm tot timpul pulsul situației. Nu credem că în această etapă este necesar să sporim pregătirea de luptă în țara noastră, suntem în siguranță", a adăugat Moraiwecki. 

Premierul polonez a mai subliniat că ședința de sâmbătă a Biroului Securității Naționale și analizarea rapoartelor serviciilor secrete au avut menirea de "a trage concluzii din asta și a construi scenarii pentru potențialele noastre reacții în următoarele zile, care reprezintă desigur rezultatul a tot ceea ce se poate întâmpla". (sursa: TVP World)

Revenind la tema riscurilor de securitate de la granița pe care Polonia o are cu Belarus, amintim că Rusia, prin stimularea migrației, folosește în mod intenționat migranții cu obiectivul de a vulnerabiliza țările occidentale, a declarat un înalt oficial polonez din domeniul securității. 

Stanislaw Zaryn, comisarul Guvernului de la Varșovia pentru securitatea spațiului informațional, declara la începutul lunii mai că operațiunea hibridă din Belarus și Rusia în care migranții sunt folosiți pentru a viza Polonia continuă.

"Atacul asupra Poloniei care a fost efectuat începând cu 2021 arată amploarea provocărilor și amenințărilor cu care se confruntă întreaga Europă", a precizat Zaryn.

"Rușii folosesc în mod intenționat străinii pentru a slăbi țările occidentale", a continuat oficialul polonez. 

"Operațiunea de destabilizare a Europei a fost discutată în nenumărate rânduri de experții și strategii militari ruși. Evaluarea este fără echivoc – migrația stimulată reprezintă un element al războiului hibrid împotriva Occidentului", a reliefat Zaryn. 

INFORMAȚII DE BACKGROUND: 1. Războiul hibrid de la granițele UE. „Armata” migranților pe care Putin și Lukaşenko o folosesc pentru destabilizarea Europei

2. Belarusul ia din nou cu asalt frontiera cu Polonia, mânând sute de migranți peste graniță!

3. Șantajul tandemului Putin – Lukașenko a dat roade: Europa trimite ajutoare de 700 de mii de euro migranților de la granița Belarusului!

4. UE ar trebui să sprijine lupta Poloniei împotriva migrației ilegale. Berlinul să fie recunoscător Varșoviei – concluziile fostului șef al BfV, agenția de securitate internă a Germaniei

"Doctrina de război rusă presupune utilizarea măsurilor active (terminologie ce se referă la 'măsuri non-militare', respectiv la metode hibride) pentru a ataca Occidentul. Pentru a neutraliza cu succes aceste atacuri, trebuie să înțelegem natura activităților Rusiei", a conchis oficialul polonez. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.