Furtul la rang de artă. Cum și-a însușit rusia opera pictorului Ilia Repin? Atașamentul artistului față de Ucraina și rădăcinile căzăcești / Anna Neplii


Furtul la rang de artă. Cum și-a însușit rusia opera pictorului Ilia Repin? Atașamentul artistului față de Ucraina și rădăcinile căzăcești / Anna Neplii

De-a lungul secolelor, rusia a furat, respectiv și-a asumat meritele și realizările unor personalități. Această chestiune este valabilă mai ales în cazul personalităților cunoscute din istorie, în special în privința personalităților din sfera culturală. 

De exemplu, propaganda rusească îl prezintă pe celebrul pictor Ilia Repin drept o figură culturală rusă care "a devenit una dintre figurile cheie ale realismului rus".

Potrivit criticului de artă și publicistului rus Vladimir Stasov, opera lui Repin este o "enciclopedie a Rusiei post-reforme". Pictorul Repin a reușit să acopere în operele sale toate aspectele modernității, să atingă subiecte care preocupau publicul și a reacționat viu la temele stringente ale zilei.

Însă, trebuie menționat că viața marelui pictor este de fapt strâns legată de regiunea Harkiv, unde s-a născut. Iar rădăcinile căzăcești i-au influențat puternic opera.

Ilia Repin și-a desfășurat activitatea prin prisma realismului ca ideologie estetică. Dar nu s-a rezumat la a copia natura, ci i-a reîncarnat motivele printr-o pictură aproape expresionistă. În picturile sale, el a descris figura umană în mișcare, dând plasticitate prin culori. De asemenea, unele picturi sunt influențate de impresionism și simbolism.

Calea creativității a unui cetățean din Harkiv cu origine căzăcești

Ilia Repin s-a născut pe 24 iulie 1844 în orașul Ciuhuiiv (situat în actuala regiune Harkiv). Bunicul din partea tatălui, Vasyly Repin, era cazac și lucra în comerț.

Ilia Repin era convins chiar că provine dintr-o familie de cazaci. Asta o demonstrează numele său de familie - Ripa, care a fost ulterior rusificat.

De la vârsta de 11 ani, artistul a fost trimis la școala de topografi. La acea vreme, această specialitate, care ține de filmare și desen, era considerată prestigioasă. Dar doi ani mai târziu, artistul s-a angajat la atelierul de pictură de icoane al artistului Ivan Bunakov. Acolo toți contractanții ce mergeau în vizită au aflat despre tânărul talent și au început să-i lanseze invitații. În același timp, Repin primea bani pentru ouăle de Paște pe care le desena. 

La vârsta de 16 ani, Repin a părăsit atelierul și casa părinților săi pentru a lucra într-o asociație cooperativă nomadă de pictat icoane, Artel, unde era plătit cu 25 de ruble pe lună. În vara anului 1863, Artel și-a desfășurat activitatea în provincia Voronej, lângă orașul Ostrohozk, unde s-a născut artistul Ivan Kramsky. De acolo, Repin a fost inspirat ca în toamnă să meargă la Sankt Petersburg.

La Sankt Petersburg, lui Repin i s-a conferit dreptul de a sta în străinătate timp de șase ani ca bursier academic pe bani publici. Această posibilitate i s-a conferit după ce și-a permis pictura "Hristos o învie pe fiica lui Iair".

Cu toate acestea, pictorul a fost în străinătate abia în perioada 1873-1876, unde și-a expus lucrările la Salonul de la Paris, în pofida interzicerii Academiei din Sankt Petersburg.

Motive ucrainene în creativitate și manifestările de protest

Din anii 1870 până în anii 1880, artistul a călătorit mult în Ucraina și rusia, ceea ce l-a inspirat în cazul unor viitoare picturi. Perioadele operei sale pot fi împărțite în ucraineană și rusă. 

Însă, cu Ucraina a avut o legătură care nu a ținut numai de originea sa, ci și de atașament. Și acest lucru se observă în opera sa, unde a reflectat natura, oamenii și folclorul ucrainean. De asemenea, Repin a încercat să mențină o legătură cu orașul natal și Ucraina Slobozeană pentru tot restul vieții.

Astfel, de exemplu, după ce a vizitat orașul natal Ciuhuiv, Repin a pictat operele "Barcagii pe Volga", "Fiica Vera în copilărie", "Procesiune în provincia Kursk", "Prințesa Sofia".

Barcagii pe Volga

Prin opera sa, Repin a ridicat probleme importante pentru societate, în special problema decretului Yemsky, care a fost emis de împăratul rus Alexandru al II-lea în 1876. Conform decretului, limba ucraineană a fost interzisă în multe sfere ale vieții.

Prin urmare, în 1881, Repin a pictat opera "Vechornytsi", al cărei nume l-a semnat în ucraineană. Ulterior, Pavel Tretiakov a cumpărat tabloul și l-a expus în celebra sa galerie cu numele ce era practic interzis. Iar întreaga presă rusă a propagat acest nume în limba ucraineană.

Vechornytsi

Una dintre cele mai faimoase picturi ale lui Repin este "Zaporojenii scriu o scrisoare către sultanul turc", care a devenit un simbol al spiritului cazac. Pictorul a început-o în 1880 și a terminat-o 11 ani mai târziu. A studiat cu atenție armele și îmbrăcămintea cazacilor. Totodată, s-a consultat constant cu istoricul ucrainean Dmytro Yavornytsky. De aceea, puteți vedea două steaguri în imagine - galben-albăstrui și roșu-negru. La urma urmei, aceste culori sunt de mult inerente ucrainenilor. Aceste culori au căpătat o anumită semnificație ideologică datorită Legiunii de pușcași ucraineni Sich în timpul primului război mondial, dat fiind faptul că membrii unității militare în cauză și-au brodat hainele în această schemă de culori. Mai apoi, steagul roșu și negru a devenit un simbol al Armatei Insurgente Ucrainene.

Zaporojenii scriu o scrisoare către sultanul turc

În timpul călătoriilor sale, Repin a comunicat personal cu descendenții cazacilor, ceea ce l-a impresionat și l-a făcut să constate spiritul iubitor de libertate al locuitorilor din respectiva regiune. 

"Ai naibii de oameni! Nimeni în lume nu a simțit vreodată atât de profund libertatea, egalitatea și fraternitatea. Zaporojie a rămas liberă pentru tot restul vieții, nu s-a supus față de nimic!", scria Repin.

Această pictură a fost admirată de împăratul rus Alexandru al III-lea. El a cumpărat-o cu 35 de mii de ruble, ceea ce era o sumă mare pentru acele vremuri.

Despotul care și-a ucis fiul și nemulțumirea împăratului

Următoarea dintre cele mai faimoase picturi ale lui Repin este "Ivan cel Groaznic și fiul său Ivan în 1581". Tabloul a fost pictat în 1885 și poartă titlul neoficial "Ivan cel Groaznic își ucide fiul". Pictura descrie o dramă istorică semnificativă.

Ivan cel Groaznic își ucide fiul

După finalizarea picturii, a fost expusă. Însă, această interpretare a intrigii istorice a provocat nemulțumirea împăratului Alexandru al III-lea. Astfel, el a ordonat să nu se permită expunerea picturii, respectiv distribuirea ei către public. Multe personalități culturale au sărit însă în apărarea picturii. Prin urmare, datorită eforturilor acestora, precum și ale pictorului Alexey Bogolyubov, interdicția a fost ridicată.

Refuzul de a se întoarce în URSS și dorința de a reveni în Ucraina

După aceea, la inițiativa Marelui Duce Serghei Alexandrovici, Repin a acceptat oferta de a lucra la Academia Imperială din Finlanda, de dragul reformării instituției de învățământ. Atelierul său de la acea vreme era cel mai popular printre studenți.

Dar după ce Finlanda și-a câștigat independența față de moscova, artistul nu a vrut să se întoarcă în rusia. Mai mult, în 1919, Repin a prezentat Societății Finlandeze a Artiștilor 23 de picturi ale artiștilor ruși care nu au susținut lovitura de stat bolșevică. Astfel, a luat ființă celebra colecție Athenaeum, care prezintă lucrările artiștilor europeni.

Guvernul sovietic a avut cel puțin trei tentative de a-l aduce pe Repin înapoi din Finlanda. Problema revenirii sale a fost luată în considerare, conform procesului verbal al ședinței Biroului Politic din 22 mai 1924, la cel mai înalt nivel. În urma uneia dintre întâlniri, Stalin a emis o rezoluție: "Permiteți-i lui Repin să se întoarcă în URSS, instruindu-i pe tovarășii Lunacharski și Ionov să ia măsurile corespunzătoare".

După aceea, în 1925, Korney Chukovsky a mers să-l viziteze pe Repin. Acesta trebuia să-l convingă să se mute în URSS, dar în schimb "l-a convins în secret pe Repin să nu se mai întoarcă". Un an mai târziu, o delegație de artiști condusă de Isaac Brodsky a sosit pentru a-i convinge să se întoarcă.

Iar în noiembrie 1926, artistul a primit o scrisoare de la comisarul poporului Voroșilov: "Când decizi să te muți în patria ta, nu numai că nu faci o greșeală personală, dar faci un lucru cu adevărat grozav, util din punct de vedere istoric".

Ulterior, fiul lui Repin, Yuri, a fost implicat în negocieri, dar fără niciun rezultat. Artistul a rămas în Kuokkala.

Dacă Repin a vrut să se întoarcă undeva, a fost doar în Ucraina, dar nu a putut din cauza bolșevicilor. Chiar și ultima pictură, "Hopak", are legătură directă cu Ucraina. A conceput-o în 1926. Dar i-a fost greu fizic să o deseneze din cauza paraliziei brațului drept. Repin a precizat această chestiune în scrisorile către Dmytro Yavornitsky, subliniind că în ultimele trei săptămâni, în ciuda a orice, "nu am renunțat la munca mea – m-am târât mai departe".

Hopak

Pictorul realist a murit pe 29 septembrie 1930 în micul sat finlandez Kuokkala. În testamentul său, el a insistat să fie îngropat în orașul său natal. Cu toate acestea, din cauza autorităților bolșevice din estul Ucrainei, văduva pictorului a decis să-și îngroape soțul într-un parc din apropierea casei și a dealului pe care Repin l-a botezat Dealul Ciuhuiiv. L-a îngropat fără sicriu și a plantat un copac pe mormânt, așa cum a cerut pictorul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.