Statele Unite ar putea transfera rapid Ucrainei muniții cu dispersie pentru a sparge decisiv defenisva Rusiei


Statele Unite ar putea transfera rapid Ucrainei muniții cu dispersie pentru a sparge decisiv defenisva Rusiei

Administraţia Biden ia în considerare, în mod serios, să aprobe transferul controversatelor muniţii cu dispersie către Ucraina, au declarat pentru CNN mai multe persoane familiare cu acest subiect, în timp ce ucrainenii se luptă să obţină câştiguri majore în contraofensiva lor de mai multe săptămâni, potrivit agerpres.ro.

Oficialii au precizat pentru CNN că o decizie finală se aşteaptă în curând de la Casa Albă şi că, dacă sunt aprobate, armele ar putea fi incluse într-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina chiar de luna viitoare.

„Acestea ar avea, fără îndoială, un impact semnificativ pe câmpul de luptă", a declarat un oficial american pentru CNN.

Schimbarea condiţiilor pe câmpul de luptă în interiorul Ucrainei în ultimele două săptămâni i-a determinat pe oficialii americani să acorde o atenţie sporită muniţiilor cu dispersie, potrivit surselor citate.

Oficialii ucraineni au insistat ca SUA să le furnizeze încă de anul trecut, susţinând că vor avea astfel asigurată mai multă muniţie pentru sistemele de artilerie şi rachete furnizate de Occident, contribuind de asemenea la reducerea superiorităţii numerice a Rusiei în artilerie.

Dar SUA au fost reticente să le furnizeze din cauza riscului pe care l-ar putea prezenta pentru civili şi pentru că unii aliaţi cheie ai Statelor Unite, inclusiv Regatul Unit, Franţa şi Germania, sunt semnatari ai interzicerii muniţiilor cu dispersie - arme ce împrăştie bombe de dimensiuni mai mici peste zone întinse, care ar putea să nu explodeze la impact şi pot prezenta un risc pe termen lung pentru oricine dă peste ele, la fel ca în cazul minelor terestre.

Însă contraofensiva ucraineană lansată la începutul lunii iunie nu a făcut atât de multe progrese pe cât sperau oficialii americani până în acest moment, în contextul în care liniile de apărare ale Rusiei s-au dovedit mai bine fortificate decât se anticipase, notează CNN.

Şi nu este clar dacă marea cantitate de muniţie de artilerie pe care ucrainenii au utilizat-o zi de zi este sustenabilă în cazul în care contraofensiva se prelungeşte, au afirmat oficiali şi analişti militari.

Muniţiile cu dispersie, pe care SUA le-au stocat în număr mare de când au renunţat la ele în 2016, ar putea contribui la completarea acestui gol, au spus oficialii.

Administraţia crede de asemenea că a reuşit să atenueze preocupările unor aliaţi cu privire la transferul de muniţii de către SUA, au spus oficialii.

Un oficial american a remarcat că această armă nu ar fi o capacitate nouă pentru Ucraina. Atât ucrainenii, cât şi ruşii au folosit bombe cu dispersie de când Rusia a invadat Ucraina în februarie şi, mai recent, forţele ucrainene au început să folosească muniţii cu dispersie furnizate de Turcia pe câmpul de luptă.

Ruşii - care au folosit de asemenea muniţii cu efecte devastatoare asupra civililor în Siria - le-au utilizat mai des şi împotriva ţintelor civile, inclusiv parcuri, clinici şi un centru cultural, conform unei investigaţii a Human Rights Watch.

Primul semn că ar fi momentul pentru ca SUA să furnizeze muniţiile a apărut săptămâna trecută, când un înalt oficial al Pentagonului a declarat în timpul unei audieri publice a Subcomisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor că Departamentul Apărării crede că muniţiile vor fi "utile" pe câmpul de luptă.

„Analiştii noştri militari au confirmat că DPICM-urile ar fi utile, în special împotriva poziţiilor ruseşti săpate pe câmpul de luptă", le-a spus aleşilor Laura Cooper, secretarul adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia. 

DPICM înseamnă muniţie convenţională îmbunătăţită cu dublă utilizare, denumirea oficială pentru tipul de muniţii cu dispersie pe care SUA le au în stocul său.

Ucrainenii au cerut administraţiei americane muniţii cu dispersie compatibile atât cu lansatoarele de rachete HIMARS, cât şi cu obuzierele de 155 mm furnizate de SUA, susţinând că muniţiile ar permite trupelor ucrainene să atace mai eficient ţinte mai mari şi mai dispersate precum concentrările de soldaţi ruşi şi vehicule.

Cooper a declarat săptămâna trecută că SUA nu au furnizat încă muniţiile atât din cauza "restricţiilor existente ale Congresului privind furnizarea de DPICM, cât şi din cauza preocupărilor legate de unitatea aliaţilor".

SUA şi Ucraina nu sunt semnatare ale interzicerii muniţiilor cu dispersie. 

Legislatorul ucrainean Oleksi Goncearenko se numără printre oficialii care insistă ca SUA să furnizeze muniţiile. El a declarat anterior pentru CNN că, prin muniţiile cu dispersie, "Ucraina va termina acest război mult mai repede, în beneficiul tuturor".

„Rusia foloseşte pe scară largă stilurile vechi, cele mai barbare, de muniţii cu dispersie împotriva Ucrainei", a afirmat Goncearenko la CNN în decembrie. "Personal, am fost o victimă a acestui lucru. Am fost sub acest bombardament. Deci avem tot dreptul să-l folosim împotriva lor", a adăugat el.

Muniția cu dispersie poate fi lansată de HIMARS (lansatoare de rachete de 227 mm), dar și de obuzierele de 155 mm, arată defenseromania.ro.

Lansatoarele de rachete HIMARS pot trage rachete ghidate M30 cu un focos cu dispersie cu 404 de submuniții tip M101, dar și rachete mai vechi neghidate M26 care transportă 518 bucăți de submuniții tip M77 sau M85.

Pentru obuziere există două tipuri de muniții cu dispersie. Primul este M483A, proiectilele de artilerie de calibrul 155 mm de la sfârșitul anilor 1970, cu o rază de acțiune de până la 17 km, transportă 64 de grenade M42 și 24 de grenade M46.

Cel de-al doilea model, cu un deceniu mai tânăr, este M864 de același calibru, cu o rază extinsă de până la 30 km, transportând 48 grenade M42 sau 24 grenade M46. Combinarea acestor grenade este foarte eficientă, deoarece face posibilă eliminarea atât a militarilor inamici, cât și a vehiculelor blindate ușoare. În plus, acoperă o zonă mai mare prin împrăștierea submunițiilor.

CITEȘTE ȘI: Războiul din Ucraina. Forțele Kievului avansează lent, dar constant în est și sud-est / Lupta Putin-Prigojin nu s-a încheiat / Liderul Wagner ar fi revenit în Rusia / Netanyahu afirmă că nu a permis Ucrainei să achiziționeze sistemul Iron Dome, în ciuda presiunilor făcute de SUA

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.