Ticăloșia ca jurnalism


Ticăloșia ca jurnalism

a unor publicații online este îndeobște preabinecunoscută. A face din țânțar armăsar reprezintă metoda care funcționează nu doar dinspre mic spre mare, dinspre bănuială spre dovadă, dinspre zvon spre știre, dar și invers, teme nedorite și/sau neplătite, nepromovate, fiind pur și simplu ignorate sau taxate drept extremiste, fundamentaliste, conspiraționiste etc.

De trei decenii încoace, de când sunt adică în spațiul public, exprimându-mă, am văzut toate variantele de înscenări, fabulații și exagerări. Nu mă mai miră chiar nimic. Cum nu mă miră faptul că un sait specializat în știri pe surse scoate din context postarea mea de dimineață și, din lipsă de alte știri și de la alte surse, una cel puțin demisionară și multe în vacanță, titrează scandalos că un preot îl face pe IPS Calinic al Sucevei "prost". Și nu oricând, ci "tocmai" în timpul Sfântului Sinod, de parcă eu aș fi sub același sfânt acoperiș cu cel în cauză. 

Să ne înțelegem și să pricepem cei care navigăm pe aici: figurile de stil, aluzia, ironia sau finețea sunt, cum le spune și numele, orice altceva decât brutalitatea, minciuna, bășcălia și bădărănia. Spunând, concret, că a te comporta într-un anume fel este ca și cum ai fi un prost nu înseamnă că îl faci pe cel care se comportă ca atare prost "validat". Comparația cu un animal, mai departe, nu îl face pe omul căruia îi pui în față comparația însuși animalul pomenit. Și așa mai departe. Inclusiv elevii (buni) de liceu știu astea. 

Dar de ce să explic aceste lucruri arhicunoscute, când un post de televiziune din aceeași categorie moral-tehnică a ticăloșiei care se dă drept jurnalism anunță că, legat de data Paștilor, va fi nevoie de un Sinod pan-european? Pe scurt, vara aceasta va fi aidoma altor veri: din lipsă de știri, cum aminteam, se vor umfla, precum colacul, cele care se mai pot găsi. Nu, să nu tragă cineva concluzia că vara se pot organiza spectacole media, pentru că publicul este oricum excedat de călduri. La noi, revoluțiile televizate se fac cel mai devreme, cum știm, iarna, iar cel mai târziu în iunie, pe 13-15, dar nu după. 

Vacanță bună!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.