Lista rușinii continuă: importurile de gaze rusești ale Spaniei s-au dublat în luna mai, comparativ cu anul trecut


Lista rușinii continuă: importurile de gaze rusești ale Spaniei s-au dublat în luna mai, comparativ cu anul trecut

Deși a trecut mai mult de un an de la începutul invaziei ruse, Spania și-a crescut semnificativ importurile de gaze naturale din Rusia, ajungând în luna mai să le dubleze comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, conform datelor Ministerului Energiei de la Madrid. 

Chiar dacă guvernul spaniol i-a îndemnat pe importatori să nu semneze noi acorduri pentru achiziționarea gazelor rusești, creșterea importurilor de gaze din Rusia a fost de 121,8% față de aceeași lună a anului 2022, în condițiile în care totalul importurilor de gaze naturale în Spania a scăzut cu 5,4% comparativ cu anul trecut. 

Algeria a rămas în continuare primul furnizor de gaze naturale pentru Spania, cu o pondere de 28,4% din livrări, urmată apoi de Rusia cu 27,9% și de Nigeria cu 19,6%. Gazul natural lichefiat a reprezentat 71,4% din importurile de gaze naturale ale Spaniei, iar livrările prin conducte au reprezentat restul de 28,6%, conform datelor guvernului spaniol. 

La sfârșitul lunii martie, viceprim-ministrul Teresa Ribera, responsabilă cu politica energetică a țării, a trimis o scrisoare marilor companii Repsol, Naturgy Energy, TotalEnergies, Pavilion Energy, Enagás, Met Energy, Enet Energy, Energias de Portugal , Compañía Española de Petroleos și BP Gas & Power Iberia, îndemnându-le „să intensifice diversificarea aprovizionării cu gaze naturale lichefiate și să se descurce fără cele din Rusia”, dar se pare că anumite interese economice au contat mai mult pentru aceste companii, deși în această perioadă a anului oferta de gaze de pe piața internațională nu este deloc una limitată.

Astfel, Rusia a încasat în continuare sume consistente in valuta din Uniunea Europeană, sume cu care și-a putut ține în funcțiune armata invadatoare în Ucraina – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.