Austria, presată să plătească despăgubiri României. Rareș Bogdan anunță o victorie semnificativă obținută în Parlamentul European


Austria, presată să plătească despăgubiri României. Rareș Bogdan anunță o victorie semnificativă obținută în Parlamentul European

Liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, a anunțat miercuri o victorie semnificativă obținută de România în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Concret, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care pledează în favoarea impunerii de sancțiuni financiare împotriva Austriei pe fondul blocării nejustificate a aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. 

"Comisia Europeană ar trebui să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare suferite de Bulgaria și România din cauza deciziei negative și nejustificate adoptate în privința aderării celor două țări la spațiul Schengen, luând în considerare pierderile financiare înregistrate începând din iunie 2011", se arată în textul rezoluției care l-a avut ca raportor din umbră al PPE pe eurodeputatul PNL Rareș Bogdan. 

Rezoluția a fost adoptată cu 526 de voturi "pentru", 57 "împotrivă" și 42 de abțineri. 

"Austria trebuie să plătească despăgubiri României pentru blocarea în Schengen! Austria trebuie să-și piardă dreptul de vot în Consiliu pentru încălcarea Tratatului UE și să i se suspende fondurile!  

Victorie pentru România! Vot favorabil la moțiunea Parlamentului European care pune la colț Austria pentru că a blocat România să intre în Schengen. Rezoluția la care am fost raportor din umbră al EPP, și care cere Comisiei Europene să analizeze dacă blocarea României nu reprezintă cumva o încălcare a Tratatelor UE, dar vorbește și de compensații pentru pierderile suferite după 2011, a trecut cu 526 de voturi. Este rezultatul unei munci alături de raportorul Dolors Montserrat, care a coordonat în Comisia de Petiții memoriul depus de Răzvan Nicolescu, în numele Asociației pentru Energie Curată. Textul moțiunii este extrem de curajos. Câteva pasaje: votul împotrivă n-a fost justificat juridic (pe românește, nu există bază legală), fiind «mai degrabă motivat de campanii politice naționale»; invită Comisia să analizeze o posibilă încălcare a Tratatului UE; îndeamnă Consiliul «să își îndeplinească obligațiile referitoare la cooperarea loială (!!) în temeiul articolului 13 din TUE în relația sa cu Comisia și cu Parlamentul European»; «solicită Consiliului să respecte articolul 4 alineatul (2) din Actul din 2005 privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la UE»; «Comisia ar trebui să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare suferite de Bulgaria și România din cauza deciziei negative și nejustificate adoptate în privința aderării celor două țări la spațiul Schengen, luând în considerare pierderile financiare înregistrate începând din iunie 2011»; «îndeamnă Comisia să analizeze toate procedurile posibile pentru a apăra dreptul la liberă circulație al cetățenilor români și bulgari»", a precizat Rareș Bogdan într-o postare pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.