EXCLUSIV "Nano-armele" rusiei: rachete umflate cu pompa mediatic, caracteristici fictive și teste eșuate. Industria militară rusă, departe de ceea ce au pretins oficinele de propagandă / Anna Neplii


EXCLUSIV "Nano-armele" rusiei: rachete umflate cu pompa mediatic, caracteristici fictive și teste eșuate. Industria militară rusă, departe de ceea ce au pretins oficinele de propagandă / Anna Neplii

Războiul la scară largă lansat de rusia împotriva Ucrainei a reprezentat un imbold puternic ce a dus la nașterea unei serii de schimbări pe arena politică internațională. Pe lângă procesele de restructurare a ordinii mondiale în contexte geopolitice, economice și politice, se regândește treptat importanța și influența fiecăruia dintre "jucătorii" din arenă, precum și a unui număr de organizații internaționale.

Analizând evenimentele din ultimul an și jumătate, putem concluziona că una dintre prioritățile rusiei a constat în crearea imaginii unei țări puternice, beligerante și invincibile. Trilioane de dolari au fost investite zeci de ani de moscova în propaganda diseminată în întreaga lume, pentru a promova narațiuni care sunt benefice pentru federația rusă, cu scopul de a crește nivelul de simpatii pro-kremlin în varii state, pentru a recruta politicieni, precum și pentru a răspândi teza despre "a doua armată a lumii" și așa mai departe.

Astăzi vom aborda mitul industriei militare de înaltă tehnologie a federației ruse. În cea mai mare parte, toate evoluțiile "nano-armelor" anunțate cândva de rusia erau de natură politică – pentru a "intimida Occidentul". Majoritatea caracteristicilor tehnice declarate ale unor anumite tipuri de arme au fost mult supraestimate. Mai mult, în unele cazuri, arma în sine a existat doar pe hârtie și cel mult prezentată la TV. 

Faptul că armele declarate nu corespund realității este evidențiat de o serie de numeroase eșecuri produse în timpul testelor, precum și de neîndeplinirea programului de înarmare de stat, respectiv de amânarea termenelor. Să ne uităm la câteva exemple concrete. 

Cel mai puternic tanc rus este considerat a fi T-14 Armata. În aprilie 2023, doctorul rus în științe militare, căpitanul de prim rang Konstantin Sivkov a precizat că un eșantion format din acest tip de tanc a fost adus în zona de luptă pentru testare, dar "nu este o nevoie reală de a folosi astfel de vehicule într-o operațiune militară specială".

De fapt, T-14 trebuia să intre în scenă încă din 2015, dar au existat probleme constante în ceea ce privește dezvoltarea sa. La începutul lunii februarie 2020, uzina Chelyabinsk, care a fost responsabilă pentru dezvoltarea bateriei electrice, a declarat că introducerea în producția de masă a motorului rezervorului dezvoltat este imposibilă din cauza deficiențelor și a parametrilor de neatins din punct de vedere tehnic. Asta în pofida faptului că s-au investit 467 de milioane de ruble pentru dezvoltarea motorului. Înainte de asta, rezervorul avea probleme cu sistemul de transmisie.

Iar în timpul repetițiilor din Piața Roșie pentru "Parada Zilei Victoriei", T-14 a fost nefuncțional. În cele din urmă, a fost târât de un tractor. Un crainic rus care a comentat repetiția paradei a spus că publicul a asistat la "evacuarea unor vehicule avariate". De asemenea, înainte de asta, T-14 a întrerupt de două ori repetițiile pentru paradă - la terenul de antrenament Alabino de lângă moscova.

Propaganda rusă încearcă să promoveze în mod activ falsurile despre utilizarea celor mai noi și mai puternice arme în Ucraina. De pildă, reprezentantul forțelor aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Yuriy Ignat, a raportat pe 2 mai 2023 că Forțele Aeriene ale Ucrainei nu au înregistrat cazuri de utilizare a aeronavelor Su-57 și Su-75 împotriva Ucrainei.

Dar, de fapt, se știe că de la începutul anilor 2000 se tot lucrează la crearea avioanelor de luptă de "a cincea generație". În 2007, India s-a alăturat financiar proiectului, investind 295 de milioane de dolari în dezvoltarea avioanelor de luptă. Dar în aprilie 2018, India s-a retras din proiect cu tot cu finanțare. 

De la acea vreme a fost deja clar că Su-57 este semnificativ inferior avioanelor de luptă de referință F-22 Raptor și F-35 Lightning II. În timpul simulării unei bătălii, avioanele de luptă competitive au mers la țintă și au atacat aeronava, chiar înainte ca sistemele Su-57 să le poată detecta. Iar apoi un model în serie al avionului rus s-a prăbușit în timpul testării la sfârșitul lunii decembrie 2019 pe teritoriul Khabarovsk.

Totodată, rusia a recunoscut în mod repetat incapacitatea de a repara și moderniza în timp util majoritatea navelor mari de luptă de suprafață, cum ar fi crucișătoarele Amiral Kuznetsov, Peter Velikiy, Amiral Nakhimov și deja epava moscova.

Pe 20 februarie 2023, rusia a eșuat în cazul unui test demonstrativ al rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Se spunea la acea vreme că lansarea rachetei ar trebui să fie baza amenințărilor adresate de Putin Occidentului în timpul discursului susținut la Adunarea Federală din 21 februarie.

Și unul dintre cele mai mari eșecuri tehnico-militare a fost distrugerea de către forțele ucrainene a tuturor celor șase rachete "supersonice" Kinzhal care au fost lansate asupra Kyivului în noaptea de 16 mai 2023.

În martie 2018, Putin a anunțat public pentru prima dată racheta X-47M2 Kinzhal, care poate transporta o încărcătură nucleară. S-a raportat că racheta zboară cu o viteză hipersonică, depășind viteza sunetului de zece ori, în timp ce efectuează manevre de-a lungul întregului traseu de zbor. Această combinație de caracteristici "permite ca racheta să depășească garantat toate sistemele de apărare aeriană și antirachetă existente".

Dar, pe 4 mai, s-a înregistrat deasupra regiunii Kyiv prima doborâre a unei rachete Kinzhal, care a fost trasă de un MiG-31K de pe teritoriul rusiei. Doborârea a fost efectuată de sistemul de rachete antiaeriene MIM-104 Patriot. 

Același Patriot care a fost pus în scenă de Statele Unite în 1981. Și despre care Putin a spus pe 22 decembrie 2022: "Patriot este un sistem destul de vechi, nu funcționează precum, să zicem, C-300 (racheta antiaeriană sovietică). Ei vor să desfășoare sisteme Patriot. Să o facă - vom distruge imediat aceste Patriot".

Voi scoate în relief un alt exemplu al modului în care federația rusă a manipulat caracteristicile tactice și tehnice ale armelor. Se pare că Kh-47M2 Kinzhal reprezintă în esență o rachetă lansată aerian a sistemului de rachete operațional-tactice Iskander.

De fapt, analiștii militari au spus că rusia nu dispune de rachete supersonice. Și, în realitate, nici măcar Statele Unite nu dispun de astfel de arme. Asta deși americanii au fost aproape în ceea ce privește indicatorii tehnici, însă anumiți parametri nu au fost suficienți. Cu toate acestea, politicienii nu au ascultat de societatea științifică și militară, ci au privit rusia cu ochi mari (cum se spune — frica are ochi mari), făcând astfel jocul lui Putin.

Strategia lui Putin a fost simplă și concisă. A fost de a investi financiar în realizarea unui spectacol de teatru pe al cărui scenă au fost puse așa-zisele realizări incredibile în domeniul tehnologiei și al industriei de apărare militară. De asemenea, a fost de a sprijini industria militară, având perspectiva reală de a duce doar mici războaie coloniale departe de rusia sau, în cazuri extreme - să desfășoare un blitzkrieg. Și, desigur, a investit în așa-zisul pumn nuclear pentru a preveni un atac din exterior.

Această imagine se prăbușește treptat, iar astfel Occidentul colectiv a devenit mai îndrăzneț în ceea ce privește furnizarea de armament Ucrainei. Pe de altă parte, acest proces încă este lent. E, totodată, împiedicat de interesele politicienilor de top din lume, precum și de lobbyiștii ruși, plantați în aproape fiecare țară.

Și în ciuda faptului că, în majoritatea cazurilor, rusia într-adevăr nu este atât de puternică și teribilă, armata rusă e în continuare de câteva ori superioară celei ucrainene. Că vorbim despre orice armă veche de care dispun rușii, aceasta este în continuare disponibilă în cantități mari. Armata rusă învață din greșelile sale și le corectează. Iar industria rusă de apărare lucrează non-stop, dezvoltând cel puțin noi tipuri de drone. În plus, federația rusă nu are probleme cu aprovizionarea cu muniție și piese de schimb pentru repararea, modernizarea și dezvoltarea armelor. Și se folosește de o serie de parteneri, în special Iran și China.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.