Șeful MI6 îi îndeamnă pe rușii anti-Putin să se alăture serviciilor britanice cu scopul "de a pune capăt vărsării de sânge" din Ucraina. Pe de altă parte, acesta atrage atenția că, în pofida războiului dus de Rusia contra Ucrainei, cea mai mare amenințare globală este reprezentată de China comunistă


Șeful MI6 îi îndeamnă pe rușii anti-Putin să se alăture serviciilor britanice cu scopul "de a pune capăt vărsării de sânge" din Ucraina. Pe de altă parte, acesta atrage atenția că, în pofida războiului dus de Rusia contra Ucrainei, cea mai mare amenințare globală este reprezentată de China comunistă

Șeful serviciului britanic de spionaj extern MI6, Richard Moore, a declarat miercuri că rebeliunea desfășurată luna trecută de mercenarii Wagner pe teritoriul Rusiei a arătat că există "falii adânci" în jurul Kremlinului. Totodată, acesta i-a îndemnat pe rușii îngroziți de războiul dus de Kremlin împotriva Ucrainei să spioneze pentru Marea Britanie.

În doar cel de-al doilea discurs public susținut din momentul în care a devenit șef al MI6 și anume în 2020, Richard Moore a precizat că par să existe puține perspective ca Rusia să-și recapete avântul în Ucraina.

Vorbind la ambasada britanică din Praga, Moore a comparat situația din Ucraina cu Primăvara de la Praga din 1968, când tancurile sovietice au anulat reformele de liberalizare.

"În timp ce ei sunt martori la venalitatea, luptele interioare și incompetența crudă a liderilor lor... mulți ruși se confruntă cu aceleași dileme precum predecesorii lor în 1968", a spus Moore. 

"Îi invit să facă ceea ce au făcut alții în ultimele 18 luni și să ni se alăture. Ușa noastră este întotdeauna deschisă... Secretele lor vor fi în siguranță cu noi, iar împreună vom lucra pentru a pune capăt vărsării de sânge", a continuat acesta. 

Moore a menționat în cadrul discursului că rebeliunea armată desfășurată luna trecută în Rusia de mercenarii Wagner a dezvăluit "decăderea inexorabilă" a "autocrației instabile" a lui Putin.

"Dacă te uiți la comportamentul lui Putin din acea zi, Prigojin a început ca un trădător la micul dejun, a fost iertat la cină și două zile mai târziu a fost invitat la ceai. Există unele lucruri pe care chiar și șeful MI6 le găsește puțin cam dificil de pătruns și interpretat", a continuat Moore.

"Nu cred că veți avea nevoie de toate resursele MI6 pentru a concluziona că există fracturi profunde în elita rusă din jurul lui Putin", a spus acesta pe de altă parte. 

Moore a mai zis că este optimist în ceea ce privește contraofensiva Ucrainei. El a descris decizia Iranului de a furniza Moscovei drone pentru conflict ca fiind "de neconceput”, spunând că a provocat certuri interne la cel mai înalt nivel la Teheran.

Moore a vorbit și despre provocările pe care le aduce ceea ce se cataloghează drept inteligența artificială (AI). Echipele Mi6 se folosesc de acest instrument pentru a-și spori activitatea, inclusiv pentru a perturba fluxul de arme către Rusia, însă Moore a precizat că regimurile autoritare îl utilizează pentru a răspândi dezinformări. 

"Mă aștept să primim din ce în ce mai mult sarcina să obținem dovezi cu privire la modul în care statele ostile folosesc AI în moduri dăunătoare, nesăbuite și lipsite de etică", a spus Moore. 

În pofida concentrării pe Rusia, Moore a precizat că serviciul său a dedicat Chinei mai multe resurse decât pentru orice altă națiune. (sursa: Reuters)

În cadrul unui interviu acordat pentru Politico, Richard Moore a făcut declarații suplimentare despre presiunile cu care se confruntă Putin, despre recrutarea agenților ruși, respectiv despre motivele pentru care China este în continuare cea mai mare amenințare.

Publicația Politico a trecut în revistă șapte concluzii ce pot fi trase de pe urma interviului oferit de șeful MI6:

1. Misiunea dificilă a Ucrainei 

Aliații occidentali ai Kyivului acordă o atenție deosebită progresului contraofensivei ucrainene care a început la începutul acestei veri. Comandanții ucraineni au subliniat provocările pe care le întâmpină pe câmpul de luptă, trupele rusești presărând frontul cu mii de mine care încetinesc înaintarea Ucrainei.

Ritmul de progres al trupelor ucrainene, care se produce fără un sprijin aerian semnificativ, a condus la critici potrivit cărora Ucraina avansează prea încet. Însă Moore a dat o notă pozitivă.

"Ei bine, este o problemă grea și, știți, oficialii și militarii ucraineni nu se sfiesc de asta. Iar rușii au avut șansa de a stabili apărarea, care e foarte greu de depășit. Dar mă întorc la punctul în care comandanții ucraineni, în contrast destul de puternic cu omologii lor ruși, doresc să protejeze viețile trupelor lor și, prin urmare, se deplasează cu precauția de rigoare. Au recuperat totuși mai mult teritoriu într-o lună decât au reușit să obțină rușii într-un an", a precizat Moore. 

2. Nu-l "umiliți" pe Putin

De la începutul războiului, unii lideri occidentali – în special președintele francez Emmanuel Macron – și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul "umilirii" lui Putin. Moore a părut să fie de acord, spunând că scopul Occidentului nu este de a umili Rusia sau pe însuși Putin.

"Nimeni nu vrea să-l umilească pe Putin și cu atât mai puțin marea națiune a Rusiei", a spus șeful MI6. 

"Dar calea pentru ei este foarte clară: retrage-ți-vă toate trupele!", a continuat acesta. 

El a adăugat: "Majoritatea conflictelor se termină într-un fel de negociere. Ucraina trebuie să definească termenii păcii, nu noi. Treaba noastră este să încercăm să-i punem în cea mai puternică poziție posibilă pentru a negocia, dintr-o poziție de forță, și asta este ceea ce intenționăm să facem".

3. Liderul rus, "sub presiune"

La aproape un an și jumătate de la începerea invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, respectiv la o lună după rebeliunea militară eșuată a lui Prigojin, Moore a precizat că este imposibil de stabilit ce i-a trecut prin minte lui Putin. Dar a oferit o evaluare privind poziția lui Putin în cadrul structurii de putere ruse.

"Este clar sub presiune. Nu ai un grup de mercenari care să avanseze pe autostradă spre Rostov și să ajungă la o rază de 125 de kilometri de Moscova, decât dacă nu ai prea prezis că se va întâmpla asta", a spus Moore. 

"Cred că probabil se simte sub presiune. Prigojin a fost creatura lui, creată în totalitate de Putin, și totuși s-a întors împotriva lui", a adăugat Moore. 

"El chiar nu a ripostat împotriva lui Prigojin. A încheiat o înțelegere pentru a-și salva pielea folosind bunele oficii ale liderului Belarusului", a continuat șeful MI6. 

4. Mobilizarea dezertorilor ruși

Moore a adresat o invitație deschisă rușilor care se simt dezamăgiți de liderul lor și de vărsarea de sânge din Ucraina, îndemnându-i să ia legătura cu serviciile de securitate britanice.

"Îi invit să facă ceea ce alții au făcut deja în ultimele 18 luni și să ni se alăture", a spus Moore. 

În timpul interviului său, el a adăugat: "Adevărul este că oamenii continuă să vină la noi și bineînțeles că, făcând asta, își asumă riscuri. Dar avem grijă de oamenii care vin și lucrează cu noi și, desigur, succesele noastre nu sunt cunoscute niciodată".

5. Capacitățile "uriașe" ale Chinei

În pofida concentrării intense asupra Rusiei, Moore a subliniat că principala preocupare a Marii Britanii pe scena mondială de astăzi o reprezintă China.

"Acum dedicăm mai multe resurse Chinei decât pentru oricare altă misiune", a zis Moore. Acest lucru reflectă "importanța Chinei în lume" și "nevoia crucială" de a înțelege capacitățile guvernului chinez, a continuat acesta.

Cu privire la operațiunile de spionaj ale Chinei în Occident, Moore a precizat: "Ca la orice altceva cu privire la China, trebuie să vă uitați la scara ei". Capacitățile Chinei sunt "uriașe și se desfășoară în străinătate în număr mare", a adăugat Moore. 

6. Spionajul în era AI

Odată cu dezvoltarea AI, unii critici au susținut că asta va face agenții umani irelevanți. Moore a respins cu fermitate această teză, argumentând că inteligența umană a rămas crucială pentru a face ceea ce "mașinile nu pot face", subliniind în același timp că MI6 "experimentează ca un nebun" AI-ul.

"Dacă AI este dusă într-o direcție care depășește coordonarea internațională și este dezvoltată pentru intenții malefice, atunci devine foarte periculos. După cum putem spune deja privind posibilitățile AI generative, acest lucru va trebui să fie tratat cu mare grijă", a zis Moore. 

7. Disensiuni în Iran pe fondul dronelor furnizare Moscovei

Moore a vorbit despre discordia din interiorul regimului de la Teheran. În timp ce Iranul a fost un susținător esențial al invaziei lui Putin, furnizând drone care au terorizat trupele și orașele ucrainene, șeful MI6 a spus că furnizarea de drone a stârnit disensiuni în rândul liderilor iranieni.

"Decizia Iranului de a furniza Rusiei dronele Kamikaze care provoacă distrugeri aleatorii orașelor ucrainene a dus la certuri interne la cel mai înalt nivel în cadrul regimului de la Teheran", a spus Moore. 

"Iranul a ales probabil să câștige bani și, eventual, să primească ceva cunoștințe militare în schimbul sprijinului acordat rușilor", a mai precizat acesta. 

Sursa foto 1 din deschidere: AFP via Getty Images | Sursa foto 3 din deschidere: Bloomberg via Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.