Sute de preoți ortodocși din Ucraina, subordonați formal Patriarhiei Moscovei, cer ruperea totală de Biserica Ortodoxă Rusă, catalogând războiul dus de Rusia drept "satanic". Scrisoarea deschisă lansată în urma atacului rusesc asupra Catedralei Schimbarea la Față din Odesa


Sute de preoți ortodocși din Ucraina, subordonați formal Patriarhiei Moscovei, cer ruperea totală de Biserica Ortodoxă Rusă, catalogând războiul dus de Rusia drept "satanic". Scrisoarea deschisă lansată în urma atacului rusesc asupra Catedralei Schimbarea la Față din Odesa

Ca urmare a atacului rusesc cu rachete asupra Catedralei Schimbarea la Față din Odesa, preoții Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei (UOC-MP) au lansat un apel către liderul lor, Mitropolitul Onufrii (foto 2, alături de teroristul Kirill), să se rupă imediat și definitiv de Biserica Ortodoxă Rusă (ROC).

Scrisoarea, în care se cere convocarea unui Consiliu al UOC-MP pe parcursul căruia să se adopte o ruptură definitivă de ROC, a fost publicată pe internet pe 23 iulie.

Până la ora 10:00 a zilei de 25 iulie, au fost strânse aproximativ 300 de semnături ale preoților Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei.

În scrisoarea deschisă, clericii descriu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei drept "satanică", iar distrugerea catedralei din Odesa drept "barbară”. Aceștia au condamnat sprijinul arătat pentru război de șeful ROC, patriarhul Kirill.

La trei luni după începerea invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, UOC-MP își declarase independența față de ROC, mai precis pe 27 mai 2022. Însă, punerea în aplicare a declarației în cauză a avut un caracter ambiguu. Mulți preoți ai UOC-MP au continuat să-l pomenească pe Patriarhul Kirill la liturghie – ceea ce reprezintă un gest solemn de subordonare. 

În acest context, scrisoarea din 23 iulie transmite următoarele: "La Moscova ei subliniază cu fiecare ocazie că Biserica Ortodoxă Ucraineană rămâne parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, iar clerul nostru, în general, nu a încercat să-i convingă nici pe ucraineni, nici pe ruși că situația este la polul opus. Așadar, ne-a rămas să afirmăm că nu a existat o ruptură reală de Biserica Ortodoxă Rusă".

Scrisoarea deschisă solicită ca Onufrii să convoace imediat un Consiliu UOC-MP, în care "ar trebui să aibă loc o ruptură reală, și nu efemeră, de Biserica Ortodoxă Rusă".

Scrisoarea sugerează că orice rupere reală ar impune ca UOC-MP să se adreseze direct patriarhului Kirill și Bisericii Ortodoxe Ruse, mai degrabă decât să declare doar ambiguu opoziția față de sprijinul lui Kirill pentru război. 

"Atât bisericile locale, cât și Moscova ar trebui informate despre acest fapt!", subliniază scrisoarea.

Scrisoarea deschisă i se adresează direct lui Onufrii: "Nu poți evita decizii serioase. În această perioadă a celor mai dificile încercări (pentru Ucraina - n.red.), suntem gata să vă sprijinim până la capăt, dar acționați, nu tăceți!".

"Și înțelegeți: cei care sunt nemulțumiți și care până acum nu au părăsit Biserica Ortodoxă Rusă sub nicio circumstanță, în cele din urmă o vor face", a continuat scrisoarea.

Pe de altă parte, nici măcar în al 13-lea ceas agresiunea rusă nu a fost condamnată de toți preoții UOC-MP. După atacul rusesc din 23 iulie asupra catedralei din Odesa, pe internet au apărut videoclipuri în care preoții UOC-MP evitau să atribuie vina în mod direct Rusiei. (sursa: Kyiv Post

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.