Investigații în Franța: O companie ar fi furnizat Chinei și Rusiei cipuri avansate utile în fabricarea de armament. Câți ani de pușcărie riscă cei puși sub acuzare


Investigații în Franța: O companie ar fi furnizat Chinei și Rusiei cipuri avansate utile în fabricarea de armament. Câți ani de pușcărie riscă cei puși sub acuzare

Franța a demarat o investigație ce vizează un grup de cetățeni francezi și chinezi ce sunt suspectați de spionaj corporativ în sfera tehnologiei critice a semiconductoarelor, a informat Bloomberg în cursul zilei de joi.

Publicația franceză Le Parisien a fost prima care a informat faptul că procurorii i-au pus sub acuzare pe directorii Ommic SAS, un producător de semiconductori din Paris, pentru că ar fi furnizat ilegal tehnologie franceză unor entități străine, inclusiv China și Rusia. Aceștia riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare. 

Ommic produce cipuri din nitrură de galiu. Cipurile cu pricina sunt capabile să funcționeze la o frecvență și o temperatură mult mai ridicate decât o fac alți semiconductori, devenind astfel valoroase în fabricarea de armament. 

Printre clienții Ommic se numără Agenția Spațială Europeană. Compania a fost achiziționată în luna mai de Macom Technology Holdings - cu sediul în SUA - pentru suma de 42,8 milioane de dolari. Însă publicația Le Parisien a semnalat faptul că anchetatorii francezi au descoperit indicii privind desfășurarea unor exporturi ilegale de tehnologie, în valoare de 13,2 milioane de dolari, ce au legătură cu compania. 

Potrivit anchetatorilor, directorii francezi ai Ommic au livrat personal cipuri cumpărătorilor ruși și au folosit documente falsificate pentru a efectua expedieri către producătorii chinezi de armament. 

Magistrații francezi au formulat acuzații preliminare atât împotriva cetățenilor francezi, cât și chinezi pentru presupusele exporturi ilegale, a informat ABC News, citând o sursă anonimă.

"Când guvernul strigă și avertizează cu privire la riscul spionajului industrial, nu este ca și cum ai juca în James Bond", a declarat joi ministrul francez al Industriei, Roland Lescure.

"Războiul economic există și Franța dispune de mijloacele pentru a-l câștiga", a continuat ministrul francez. 

Vestea anchetei vine în preambulul călătoriei în China a ministrului francez de Finanțe, Bruno Le Maire. Acesta urmează să se întâlnească cu omologul său chinez și mai mulți lideri ai mediului de afaceri, o întâlnire ce este văzută ca o încercare de a-i atrage înapoi în Franța pe unii investitorii chinezi.

Uniunea Europeană și guvernul SUA au acuzat anterior guvernul chinez, respectiv unele companii că au comis acte de spionaj corporativ în sfera tehnologiei cipurilor semiconductoare esențiale pentru tehnologiile de consum, industria grea, fabricarea de arme, automobile și multe altele. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.