Amenințările lansate de Kremlin NU au funcționat: Blocada rusă impusă navelor care merg către Ucraina a fost SPARTĂ de o navă israeliană pentru prima oară după atacul rușilor asupra portului Reni. Alte nave se îndreaptă în aceste momente către Ucraina


Amenințările lansate de Kremlin NU au funcționat: Blocada rusă impusă navelor care merg către Ucraina a fost SPARTĂ de o navă israeliană pentru prima oară după atacul rușilor asupra portului Reni. Alte nave se îndreaptă în aceste momente către Ucraina

O navă israeliană a depășit cu succes blocada rusă impusă asupra Mării Negre și a intrat în brațul ucrainean al Dunării pentru a prelua un transport de cereale ucrainene, în ciuda amenințărilor venite din partea Rusiei. 

Nava AMS1 a devenit prima care a sfidat blocada rusă, după ce Moscova a renunțat pe 18 iulie la acordul pentru transportul cerealelor și a declarat că toate navele care navighează către porturile ucrainene din Marea Neagră și sunt suspectate că ar transporta mărfuri militare ar putea fi considerate ținte militare legitime.

În noaptea de 30 iulie trei nave civile - Ams1 din Israel, Sahin 2 din Grecia și Yilmaz Kaptan din Turcia/Georgia - au trecut prin strâmtoarea Bosfor și și-au pornit cursul către Ucraina, dar numai nava israeliana și-a declarat deschis destinația la plecare.  

Acum navele Sahin 2, Yilmaz Kaptan, alături de alte doua nave, Sealock și Afer, sunt în marș spre canalul ucrainean de pe Dunăre și, ori au sosit deja, ori urmează să o facă în viitorul apropiat. Trecerea în siguranță a acestor nave este asigurată de aeronava americană de patrulare antinavă Boeing P-8 Poseidon, care este alimentată pe teritoriul României, în timp ce o dronă americană de recunoaștere Forte12 RQ-4 oferă informații precise despre situația de pe mare.  

Rusia a lansat pe 20 iulie amenințări împotriva navelor care merg către Ucraina deoarece plănuiește să limiteze drastic exporturile ucrainene. În tot acest timp, Rusia are în plan să exporte ori să doneze în Africa cerealele furate din teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat. Cerealele le-au fost promise țărilor africane după ce Rusia s-a retras din "Acordul cerealelor". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.