Sabotarea aderării Suediei la NATO prin folosirea musulmanilor ca masă de manevră. Moscova, acuzată de Agenția de Apărare Psihologică Suedeză de desfășurarea unei ample campanii propagandistice


  • ACP
  • Aug 7, 2023 17:32
  • 930
Sabotarea aderării Suediei la NATO prin folosirea musulmanilor ca masă de manevră. Moscova, acuzată de Agenția de Apărare Psihologică Suedeză de desfășurarea unei ample campanii propagandistice

Suedia este de câteva luni ținta unei campanii propagandistice foarte intense a Moscovei, care face insistent și manipulator referire la arderea Coranului la Stockholm de către politicianul danez Rasmus Paludan și imigrantul de origine irakiană Salwan Momika, pentru a îngreuna sau chiar opri aderarea la NATO a țării scandinave.  

În cadrul acestei campanii, oficinele propagandistice RT și Sputnik au publicat o serie de articole inflamante în limba arabă, în care spun că guvernul suedez ar susține arderea Coranului, generând astfel o furtună de opinii pe rețelele sociale și în întreagă lume islamică, conform declarațiilor Agenției de Apărare Psihologică a Suediei, o instituție a Ministerului Apărării de la Stockholm.  

Mikael Östlund, purtătorul de cuvânt al agenției a declarat că :din iunie au existat mai multe postări în limba arabă pe RT și Sputnik cu aceste declarații; prin urmare, este evident că vor să fie auziți în rândul persoanelor vorbitoare de arabă".

Potrivit Agenției, după publicările articolelor în RT și Sputnik au apărut pe rețelele sociale aproximativ un milion de postări inflamante în arabă și în alte limbi despre faptul că Suedia ar susține arderea Coranului.  

"Aceștia (musulmanii - n.red.) au crezut informațiile conform cărora Suedia ar sprijini arderea Coranului și că Suedia este o țară islamofobă și este ostilă islamului", a mai spus Östlund, adăugând că astfel, cu acest tip de narațiuni, se poate încerca îngreunarea aderării Suediei la NATO, în condițiile în care Turcia a blocat deja aderarea de mai multe luni.

Maria Brok, cercetător la Universitatea din Malmö, a declarat că dezinformarea rusă circulă intens pe rețelele de socializare suedeze, inclusiv pe Flashback, un forum asemănător Reddit, reluând narațiunile difuzate adesea de mass-media rusă care sunt folosite pentru a răspândi și accentua sentimentul anti-musulman.

Valentina Shapovalova, cercetător la Universitatea din Copenhaga, care studiază propaganda și dezinformarea rusă, a precizat că "Rusia încearcă cu siguranță să folosească arderea Coranului în propaganda sa, care este construită în jurul ideii că valorile occidentale sunt false și Occidentul este în declin. Arderile Coranului au fost folosite în unele mass-media ca dovadă că lumea occidentală liberală a mers prea departe".

În același timp, a remarcat Shapovalova, Rusia nu a folosit incidentele similare din Danemarca pentru a lansa campanii de propagandă în același mod în care s-a întâmplat în Suedia, deoarece Danemarca este deja țară membră a NATO încă de la fondarea Alianței, în 1949. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.