Anunțul făcut de Ministerul polonez al Apărării: Încă 1000 de militari polonezi la granița cu Belarus! Guvernul de la Varșovia: "Serviciile belaruse care ar trebui să protejeze frontiera de stat au devenit o organizație criminală!"


Anunțul făcut de Ministerul polonez al Apărării: Încă 1000 de militari polonezi la granița cu Belarus! Guvernul de la Varșovia: "Serviciile belaruse care ar trebui să protejeze frontiera de stat au devenit o organizație criminală!"

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a ordonat marți punerea în aplicare a solicitării formulate de șeful poliției de frontieră ce constă în sporirea numărului soldaților care patrulează la granița polono-belarusă. 

Serviciul de grăniceri din Polonia a cerut ministerului apărării să trimită încă 1.000 de militari la graniță, pe fondul creșterii tentativelor de trecere ilegală a frontierei, a declarat luni ministrul adjunct de Interne.

"Din cauza situației dinamice de la granița polono-belarusă, ministrul Apărării Naționale a ordonat ca cererea să fie implementată, iar astfel soldați suplimentari să fie desemnați pentru a patrula granița polono-belarusă", a transmis Ministerul polonez al Apărării. 

Șeful poliției de frontieră notează că anul acesta s-au înregistrat deja mai multe încercări de trecere ilegală decât pe parcursul întregului an 2022. El a cerut ca 1.000 de soldați suplimentari să fie detașați la frontieră, ceea ce ar reprezenta o creștere cu 50% față de numărul actual.

Polonia și-a consolidat deja forțele la graniță în urma deciziei Belarusului de a găzdui mercenari Wagner după rebeliunea de scurtă durată pe care aceștia au desfășurat-o în Rusia. 

În ultimii doi ani, Polonia a ridicat o barieră fizică și electronică de-a lungul graniței, ca răspuns la tentativele de trecere a mii de oameni, majoritatea din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, criza migrațională fiind orchestrată de autoritățile din Belarus.

"Presiunea migratorie la granița cu Belarus continuă să crească", a spus viceministrul polonez de Interne, Maciej Wąsik, în cursul zilei de luni. 

Mai devreme, tot luni, poliția de frontieră anunțase că în ultimele 24 de ore, 147 de persoane au încercat să intre ilegal în Polonia, inclusiv cetățeni din Sri Lanka, Bangladesh și Algeria. De asemenea, a menționat că mai mulți cetățeni uzbeci au fost reținuți pe partea poloneză a graniței, aceștia fiind prinși că transportau trei sirieni.

Wąsik a remarcat că agresiunea împotriva soldaților polonezi și a grănicerilor este în creștere. El a oferit exemple de atacuri care au avut loc, inclusiv un incident în care un obiect tras din partea belarusă a spart geamul unui vehicul al poliției de frontieră poloneză.

"În patrulele poloneze se aruncă zilnic cu pietre, petarde, sticle și crengi", a relatat viceministrul polonez de Interne. 

Poliția de frontieră din Belarus a deteriorat infrastructura de la graniță pentru a permite migranților să treacă în Polonia, a adăugat acesta.

Astfel, ca urmare a presiunilor tot mai mari de la frontieră, grănicerii polonezi au adresat Ministerului Apărării o cerere pentru detașarea a încă 1.000 de militari la granița polono-belarusă. În prezent sunt detașați 2.000 de soldați care-i sprijină pe grăniceri, relatează cotidianul Dziennik Gazeta Prawna.

"Serviciile din Belarus care ar trebui să protejeze frontiera de stat au devenit o organizație criminală care organizează migrația ilegală și scoate profituri uriașe din asta", a spus șeful polițiștilor de frontieră polonezi. 

"Nimic nu are loc acolo fără știrea și consimțământul Minskului", a continuat acesta. 

"Anul acesta, 19.000 de oameni au comis astfel de încercări (de trecere ilegală a frontierei - n.red.). Anul trecut, au fost mai puțin de 16.000. În iulie, am atins un record (lunar - n.red.) anul acesta, deoarece aproape 4.000 de oameni au încercat să intre în Polonia", a explicat șeful polițiștilor de frontieră polonezi. 

Astfel de numere sunt mai mari decât cele înregistrate anul trecut, dar rămân sub vârful observat la începutul crizei din 2021. În octombrie 2021, au fost înregistrate aproape 17.500 de astfel de tentative, la care s-au adăugat aproape 8.000 în septembrie, respectiv aproape 9.000 în noiembrie. (sursa: TVP World, Notes from Poland)

Sursa imaginii din deschidere: Maciej Moskwa/NurPhoto via Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.