Rusia îi constrânge pe copiii ucraineni pe care i-a răpit să devină cadeți


Rusia îi constrânge pe copiii ucraineni pe care i-a răpit să devină cadeți

Un oficial de top de la Moscova și colegii săi au fost implicați direct în deportarea forțată a copiilor ucraineni, care au fost apoi plasați în programe de pregătire militară.

Publicația independentă în limba rusă Vertska a precizat că Alexander Bastrykin, care conduce Comitetul de investigație rus responsabil cu examinarea infracțiunilor grave, a contribuit la constrângerea copiilor ucraineni răpiți de a se înrola în corpul de cadeți al Rusiei.

În martie, Comisia de anchetă a ONU privind Ucraina a precizat că există dovezi ale transferului ilegal de copii ucraineni în Rusia, respectiv că deportarea forțată în zonele aflate sub controlul Moscovei reprezintă o crimă de război.

Raportul Comisiei spunea că acordarea cetățeniei ruse și plasarea copiilor în familii de plasament au avut ca scop crearea unui cadru "în care unii dintre copii ar putea ajunge să rămână definitiv" în Rusia. Deși transferurile trebuiau să fie temporare, "majoritatea au devenit prelungite", au spus anchetatorii.

Verstka a mai menționat că, după invazia rusă la scară largă împotriva Ucrainei, Comitetul de Investigație "a luat patronajul" asupra copiilor duși în Rusia din teritoriile ucrainene aflate sub ocupație. 

Bastrykin a vizitat personal copiii ucraineni din Rusia și le-a transmis că instituția sa îi va sprijini, spunându-le totodată că ei sunt necesari pentru victoria Moscovei.

Corpurile de cadeți sunt instituții de învățământ care le oferă copiilor o pregătire inițială pentru serviciul militar sau public.

Se spune că în primul an de război, 78 de copii ucraineni au fost înscriși în instituții de învățământ, inclusiv în corpul de cadeți și academiile afiliate Comitetului de Investigație.

Publicația Verstka a mai relatat că Bastrykin a ordonat corpurilor de cadeți din Moscova, Sankt Petersburg și Volgograd să se pregătească să primească copiii ucraineni din regiunea ocupată Donbas încă din 25 februarie 2022, la o zi după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Copiii au declarat pentru presa că s-au simțit obligați să se alăture corpului de cadeți și, până în septembrie 2022, peste 40 de copii din Donbas, inclusiv orfani, au ajuns să poarte uniforme de cadeți. (sursa: Newsweek)

Sursa imaginii din deschidere: Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.