Coreea de Nord, pe urmele fundamentalismului vestimentar iranian: Femeile care poartă pantaloni scurți sunt vânate de regimul de la Phenian


  • ACP
  • Aug 11, 2023 20:16
  • 1434
Coreea de Nord, pe urmele fundamentalismului vestimentar iranian: Femeile care poartă pantaloni scurți sunt vânate de regimul de la Phenian

În cea mai recentă campanie împotriva "comportamentului anti-socialist", conducerea comunistă de la Phenian pedepsește femeile care poartă pantaloni scurți vara aceasta, spunând că pantalonii scurți care se opresc mai sus de genunchi sunt o infiltrare a modei capitaliste.

Acesta este un exemplu de aplicare a legii adoptate în 2020 cu intenția de a elimina activitățile considerate a fi practici culturale capitaliste din Coreea de Sud, ori pur și simplu străine.  

De regulă sunt prinși cei care încalcă această lege urmărind și distribuind mass-media sud-coreeană și occidentală, iar pedepsele ajung până la ani grei de închisoare și chiar pedeapsa cu moartea, conform Radio Free Asia.  

Deși legea pentru păstrarea tradiției etichetei și stilului de viață socialist se aplică atât bărbaților, cât și femeilor, represiunea privind pantalonii scurți vizează doar femeile, a declarat marți, sub protecția anonimatului, o locuitoare a provinciei nord-vestice Pyongan de Nord.

"Pe măsură ce tot mai multe femei poartă pantaloni scurți în orașe, inclusiv aici, în Sinuiju, autoritățile le dau citații pentru încălcarea etichetei vestimentare. Ieri, o patrulă de poliție a arestat 10 femei în piață pentru că purtau pantaloni scurți. Au fost nevoite să scrie o declarație de autocritică și să semneze un document în care se spunea că s-ar confrunta cu consecințe legale dacă vor fi prinse din nou purtând pantaloni scurți", a relatat aceasta. 

O rezidentă a provinciei Pyongan de Sud, la nord de capitala Phenian, a declarat pentru RFA, sub rezerva anonimatului, că valurile de căldură din această vară au determinat mai multe femei să poarte pantaloni scurți în public, iar autoritățile "opresc femeile care poartă pantaloni scurți pe străzi, spunând că nu este în conformitate cu tradiția și stilul de viață socialist".

Nu a fost prima dată când poliția a arestat femei pentru alegerile lor privind moda, a spus localnica din South Pyongan: "Cu câțiva ani în urmă, se luau de femeile care purtau fustele pantaloni, spunând că sunt modă japoneză".

"Multe femei se plâng, întreabă de ce bărbații pot purta pantaloni scurți și femeile nu. Ele spun că autoritățile ne discriminează", a mai relatat aceasta. 

Discuția despre discriminare e perfect justificată în Coreea de Nord, un alt exemplu în acest sens fiind interzicerea fumatului în public pentru toți cetățenii, însă pentru încălcarea reglementării sunt pedepsite doar femeile care fumează. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.