Răzvan Gheorghe: "E foarte posibil să vedem o înhăitare PSD-AUR. Îl vedem acum pe Ciolacu cum vorbește foarte pro-vestic, însă în urmă cu câteva luni îl îndopa cu bani pe primarul rusofil al Chișinăului, Ivan Ceban". Detalii despre interdicția primită de George Simion de a intra pe teritoriul Ucrainei


Răzvan Gheorghe: "E foarte posibil să vedem o înhăitare PSD-AUR. Îl vedem acum pe Ciolacu cum vorbește foarte pro-vestic, însă în urmă cu câteva luni îl îndopa cu bani pe primarul rusofil al Chișinăului, Ivan Ceban". Detalii despre interdicția primită de George Simion de a intra pe teritoriul Ucrainei

În ediția de astăzi a emisiunii "Bună, România!" de la B1TV, moderată de jurnaliștii Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, a fost abordat, printre altele, subiectul interdicției pe care o are președintele AUR, George Simion, de a intra pe teritoriul Ucrainei, respectiv documentul ce atestă acest fapt, prezentat în exclusivitate de publicația noastră în cursul zilei de sâmbătă, 19 august. 

Pe parcursul unei intervenții telefonice, directorul Podul.ro, jurnalistul și scriitorul Răzvan Gheorghe, a vorbit despre probabilele motive ce au stat la baza deciziei autorităților de la Kyiv de a-i impune lui George Simion interdicția în cauză. Totodată, s-a reliefat necesitatea ca autoritățile române abilitate să ofere public o serie de clarificări pe tema relației președintelui AUR, George Simion, cu serviciile de informații rusești. 

Totodată, Răzvan Gheorghe a analizat perspectiva unei guvernări PSD-AUR. În acest sens, directorul Podul.ro a ținut să reamintească opiniei faptul că Marcel Ciolacu, premier al României, respectiv președinte al PSD, are, în pofida aparentei poziționări pro-occidentale pe care și-o asumă în prezent, un trecut controversat, fiind printre exponenții care l-au finanțat pe primarul rusofil al Chișinăului, Ivan Ceban. Astfel, date fiind valențele anti-occidentale, o cârdășie PSD-AUR nu poate fi nicidecum exclusă. 

Răzvan Zamfir: Aflăm dintr-un document publicat în exclusivitate de jurnaliștii de la Podul.ro că Serviciul de Securitate al Ucrainei confirmă oficial că președintele AUR, George Simion, are interdicție de intrare în Ucraina pe o perioadă de 3 ani. Haideți să discutăm puțin despre acest material, publicat în exclusivitate de voi, la Podul.ro, respectiv confirmarea unui zvon mai vechi, cum că domnul Simion n-ar avea voie să intre în Ucraina.

Răzvan Gheorghe: Toată lumea a vorbit despre asta. Au fost și oarece confirmări, dar doar discursive la un moment dat de la vârful serviciilor secrete din Ucraina, imediat după ce fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, domnul Anatol Șalaru, a făcut dezvăluirea într-un interviu acordat pentru În Linie Dreaptă, dar de atunci și până acum au fost numai speculații și cu privire la perioadă și cu privire la existența interdicției ca atare, fiindcă nu a apărut niciun document oficial. De data asta a apărut, am făcut o solicitare oficială în cazul lui. Ne-au răspuns cei de la SBU, într-adevăr destul de eliptic, dar avem de-a face cu un serviciu secret aflat în război, nu cu vreun centru de presă. Au confirmat clar că George Simion are interdicție pe o perioadă de 3 ani de a intra pe teritoriul Ucrainei. Acum, desigur, n-au făcut și alte precizări, fiindcă mai mult ca sigur această interdicție va fi prelungită, având în vedere ce s-a întâmplat în ultimele luni.

Răzvan Zamfir: Ar expira în martie anul viitor. 

Răzvan Gheorghe: Martie 2024, ceea ce înseamnă că interdicția a fost impusă în prima parte a anului 2021.

Răzvan Zamfir: Putem specula pe marginea motivelor care au stat la baza acestei decizii de a nu-i permite lui George Simion să intre în Ucraina? E important de precizat că a primit această interdicție după ce a devenit președintele unui partid parlamentar.

Răzvan Gheorghe: Da, respectiv în lunile care prefațau cel mai mare război din Europa de după Al Doilea Război Mondial. Desigur că putem specula, dar mai mult decât atât, speculațiile chiar au o marjă foarte, foarte mare de credibilitate, având în vedere că dezvăluirea domnului Șalaru a indicat o întâlnire a lui George Simion cu rezidentul FSB din Cernăuți în 2011, lucru despre care vocile din serviciile secrete de la Kyiv au vorbit deschis, fără a arăta însă un document referitor la interdicție. Dar, desigur, aceste conivențe, aceste eventuale întâlniri despre care se vorbește, iată, la cel mai înalt nivel al serviciilor secrete de la Kyiv, dar și din Republica Moldova - Simion având interdicție și în stânga Prutului - pleacă de la de la suspiciunea că George Simion s-ar afla în niște relații, conștiente sau nu, cu serviciile secrete rusești, respectiv că AUR este o construcție politică ce, iată, tot crește ca un experiment care pare să fi scăpat de sub control. Asta dacă într-adevăr a fost un experiment și au gândit AUR ca fiind bau-baul ce legitimează, garantează eterna înfrățire PSD-PNL. Dacă ne uităm la sondaje, experimentul ăsta, conștient sau nu, se pare că a scăpat de sub control.

Radu Buzăianu: Ar trebui să intervină în conversație și Serviciul Român de Informații.

Răzvan Gheorghe: Serviciile noastre de informații sunt mai mult decât eliptice. Nu ne dau absolut nicio informație în sensul acesta. Oficial n-am încercat, dar am încercat pe niște căi neoficiale și nu există o disponibilitate. După cum vedeți și în presă, nu comentează aspectele acestea și nu ies cu poziții oficiale. E adevărat că parcă nu stă nici în tradiția serviciilor noastre secrete să iasă cu declarații de acest tip. Dar este nevoie de o clarificare. Subiectul trenează de luni de zile. Suntem în pragul unei campanii electorale ce se anunță mai mult decât spectaculoasă. E nevoie de clarificări și de la instituțiile statului român. Aveți perfectă dreptate în acest sens. 

Radu Buzăianu: Și cred că l-ar ajuta și pe George Simion o clarificare în acest sens. Planează această suspiciune asupra lui, care ar trebui într-un fel sau altul tranșată. 

Răzvan Zamfir: A comentat în vreun fel președintele AUR, până în acest moment, interdicția de a intra în Ucraina?

Răzvan Gheorghe: Nu, eu n-am găsit niciun comentariu de-al lui. În schimb, pot să văd cu ochiul liber că presa afiliată PSD se ferește de acest subiect, nu-l preia, iar motivul e cât se poate de clar. AUR crește în sondaje și este foarte posibil să vedem o înhăitare mai devreme sau mai târziu. Nimeni nu poate să excludă asta. Îl vedem acum pe Ciolacu cum vorbește, cum este foarte pro-vestic, însă acum câteva luni îl îndopa cu bani pe Ivan Ceban, pe rusofilul care conduce Chișinăul.

Radu Buzăianu: Aș mai adăuga o dimensiune, Victor Ponta. Victor Ponta a fost surprins ieșind împreună cu George Simion. Victor Ponta și George Simion au colaborat, iar acum îl vedem pe Victor Ponta în prima linie de colaborare a domnului Ciolacu. 

Răzvan Zamfir: Este consilier pe relații economice internaționale la Marcel Ciolacu, în condițiile în care Victor Ponta a recunoscut că e consilier onorific al președintelui Vucic din Serbia, a fost bănuit de prietenii excesive cu președintele Erdogan din Turcia și nici străin de poporul chinez n-ar fi.

Răzvan Gheorghe: A fost primul care s-a dus să îngenuncheze în fața lui Xi, atunci când Xi a câștigat președinția Partidului Comunist Chinez. Întrebările sunt cât se poate de legitime. Există și un calcul electoral mai mult decât evident. L-au luat pe Ponta înspre PSD, fiindcă dacă se ducea spre AUR, ar fi riscat să rupă o halcă din electorat, dintre cei care oricum îl asimilează pe Ponta cu PSD, căci nu poate fi asimilat altfel. Însă Ponta oricum degenerase pe panta național-ceaușistă.

Răzvan Zamfir: Amintim Partidul România Unită. Ponta a susținut PRU intens la un moment dat.

Răzvan Gheorghe: Da, avea prietenia cu Ghiță, întâlnirile conspirative. 

Radu Buzăianu: Dar este o stridență în relația PSD cu AUR. 

Răzvan Zamfir: Ni se spune din Parlament că reprezentanții AUR au tratament preferențial. Mă rog, liderul AUR George Simion are tratament preferențial, ia cuvântul oricând dorește, vorbește cât poftește. Asta ne spun parlamentarii celuilalt partid de opoziție, USR. Acum noi nu știm clar, căci nu am stat cu cronometrul să verificăm. Dar am sesizat că AUR a generat un protest la Ministerul Sănătății pe subiectul vaccinării obligatorii, chestiune de natură să distragă atenția de la cum direcționează domnul Rafila fonduri către OMS, deși și nouă ne-ar trebui bani aici în țară. Adică pare o înțelegere între PSD și AUR pe alocuri să se crească, să se potențeze reciproc și chiar dacă nu-i vedem la guvernare să aibă o frumoasă colaborare pe modelul PRM-PDSR în anumite momente. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.