EXCLUSIV Cameleonismul lui George Simion: Îl înjură pe Putin și vorbește despre importanța studierii istoriei Holocaustului doar pe canalele ferite de atenția publicului larg aurist. Încercarea disperată a AUR de a se valida pe plan extern. Culisele întâlnirii cu ambasadorul Israelului


EXCLUSIV Cameleonismul lui George Simion: Îl înjură pe Putin și vorbește despre importanța studierii istoriei Holocaustului doar pe canalele ferite de atenția publicului larg aurist. Încercarea disperată a AUR de a se valida pe plan extern. Culisele întâlnirii cu ambasadorul Israelului

Întâlnirea pe care a avut-o președintele partidului AUR, George Simion, cu ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, respectiv cu Yossi Dagan – membru al partidului de guvernământ Likud și șef al regiunii Shomron din Israel, a fost de neînțeles pentru o mare parte din opinia publică. Vom prezenta în cele ce urmează o serie de elemente edificatoare care să explice, printre altele, motivele pentru care oficialii israelieni au întâlniri cu reprezentanții partidului cu valențe antisemite. 

Scorul vehiculat al AUR în majoritatea sondajelor, de peste 20%, a determinat Guvernul Israelului să caute o cale de comunicare cu partidul în cauză, pentru a-i modera poziționările și a-l determina să ofere clarificări cu privire la tema Holocaustului. De asemenea, scorul pe care partidul AUR îl are în sondaje în perspectiva alegerilor din 2024 îl face foarte atractiv pentru unii exponenți ai marilor familii politice europene. 

De altfel, de când a intrat în Parlament, George Simion se află într-un turneu de balet politic pe plan extern, încercând să adere cu AUR la una dintre marile familii politice europene. Atenția lui se concentrează pe intrarea partidului AUR în familia Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), dar încearcă să mențină căi deschise de comunicare și cu ID (Partidul Identitate și Democrație). 

Pentru a adera la familia Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, AUR a încercat inițial să consolideze relațiile cu partidele de guvernământ din Polonia, printre care PiS, care face parte din ECR. Astfel, așa cum veți vedea în acest articol, George Simion, luând act de poziționarea fermă a PiS împotriva războiului pe care Rusia îl duce contra Ucrainei, a avut o serie de postări pe Twitter în februarie și martie 2022 în care a încercat să-i convingă pe oficialii polonezi că, la rândul său, are o abordare virulentă anti-Kremlin. În postările pe care le vom reda la finalul articolului, Simion, aflându-se deseori în antiteză cu poziționările exprimate de AUR pe plan intern în România, îl atacă virulent pe dictatorul sângeros Vladimir Putin, scriind chiar #PutinHuilo în unele mesaje. Pentru neofiți, #PutinHuilo înseamnă practic #PutinCapDePu*ă. În paralel, pentru publicul intern, George Simion transmitea, de pildă pe 14 februarie 2022, la Antena 3, că Putin, deși este un criminal, totuși își iubește poporul, adăugând în acest context, într-un mod total inoportun, faptul că ar fi bine ca și România să aibă conducători "care-și iubesc poporul". (mai multe detalii AICI)

Mai mult, în iunie 2023, George Simon declara faptul că Georgescu Călin, de notorietate simpatizant al regimului terorist de la Moscova, e binevenit în AUR. Asta deși tot Simion se delimita pe 7 februarie 2022, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, de o declarație anti-NATO făcută de Călin Georgescu conform căreia "Scutul Deveselu e o rușine diplomatică". Amintim că, la începutul anului 2022, Georgescu era chiar propunerea AUR de premier. (mai multe detalii AICI)

Simion suferă de cameleonism sau bipolarism politic, ceea ce s-a reflectat și cu privire la tema Holocaustului. În ianuarie 2022, AUR transmitea, printr-un comunicat, că istoria Holocaustului reprezintă o temă minoră. (sursa: AICI

Acum, sperând că familia politică europeană ECR – din care face parte ca afiliat și partidul Likud, al premierului israelian Beniamin Netanyahu – va fi pragmatică și va ține cont într-un final doar de scorul partidului AUR la alegerile din 2024 pentru a-l primi în rândurile sale, George Simion a lansat un comunicat, pe fondul întâlnirii cu ambasadorul Israelului, în care a recunoscut responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor români și a susținut că România ar trebui să adopte definiția Institutului IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) a antisemitismului, respectiv să predea în cadrul disciplinei de istorie națională "această pagină importantă a trecutului, pentru a se asigura că toate generațiile viitoare vor cunoaște și înțelege lipsa de umanitate din acele vremuri și de ce este vital să se evite astfel de orori".

Potrivit surselor Podul.ro, influentul partid Likud a privit inițial într-o lumină negativă perspectiva intrării AUR în ECR. Pe lângă comunicatul AUR potrivit căruia istoria Holocaustului este o temă minoră, liderii Likud luaseră act și de participarea copreședintelui aurist, Claudiu Târziu, în iulie 2016, la o conferință organizată de șeful Mișcării Legionare, Șerban Suru. La final evenimentului, Târziu s-a pozat alături de Suru, conform aktual24.ro. (sursa: AICI)

Dată fiind reticența inițială a Likud în legătură cu aderarea AUR la ECR, partidul lui George Simion a început să-și consolideze relațiile și cu ID. Astfel, copreședintele AUR Claudiu Târziu a avut pe 22 martie 2023 o întâlnire cu Matteo Salvini, lider al partidului de guvernământ italian Lega, respectiv vicepremier și ministru al infrastructurii și transporturilor. (sursa: AICI)

Cameleonismul politic al președintelui AUR George Simion se reflectă și asupra strategiei de comunicare. Considerând că poziționările pro-Israel și anti-Rusia i-ar aduce prejudicii electorale, Simion le exprimă doar în engleză și nu le distribuie pe principalele sale canale de comunicare cu electoratul, găzduite de platformele Facebook și TikTok. Comunicatul remis pe fondul întâlnirii avute cu ambasadorul Israelului a fost publicat de George Simion doar pe site-ul AUR, neregăsindu-se pe pagina sa de Facebook sau a partidului Alianța pentru Unirea Românilor. 

Pe final, scoatem în evidență faptul că în primele trei săptămâni ale războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei, George Simion a publicat / distribuit pe Twitter 15 postări anti-Kremlin / pro-Ucraina. Acestea nu se regăsesc însă distribuite și pe canalele principale ale AUR de comunicare cu electoratul, fiind publicate doar din rațiuni oportuniste de către George Simion în perioada în care spera să-i convingă pe oficialii de la Varșovia că ar fi, la rândul său, anti-Kremlin. Această strategie a partidului AUR de a minți electoratul ne amintește de fostul premier Victor Ponta, care de altfel l-a și consiliat pe George Simion. Victor Ponta era renumit pentru discursurile sale multipolare. Dacă la Digi24 vorbea despre măsuri favorabile mediului privat, la România TV Victor Ponta promova măsuri socialiste, respectiv tot soiul de pomeni electorale. 

Redăm postările anti-Rusia publicate oportunist de George Simion pe Twitter: 


















„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.