Vitali Denisov, șeful expulzat al Sputnik Moldova, este ofițer GRU de rang înalt, născut în Ucraina pe care a trădat-o în favoarea Moscovei / Care era misiunea sa în R.Moldova, după scandalurile uriașe produse ca șef al Sputnik în Osetia de Sud și Azerbaidjan


Vitali Denisov, șeful expulzat al Sputnik Moldova, este ofițer GRU de rang înalt, născut în Ucraina pe care a trădat-o în favoarea Moscovei / Care era misiunea sa în R.Moldova, după scandalurile uriașe produse ca șef al Sputnik în Osetia de Sud și Azerbaidjan

Publicația independentă de investigații  The Insider face dezvăluiri importante despre Vitali Denisov, șeful Sputnik Moldova, expulzat recent din R.Moldova și declarat de autoritățile de la Chișinău drept persoană indezirabilă pentru o perioadă de zece ani. PODUL a scris AICI cum și de ce a fost expulzat șeful rețelei rusești de propagandă și dezinformare.

Potrivit The Insider, Denisov este ofițer de rang înalt, originar din Ucraina, care a ales, cu peste trei decenii în urmă, să trădeze interesele țării sale în favoarea Rusiei.

Denisov este, cel mai probabil, ofițer al Centrului 72 al Serviciilor Speciale (unitatea militară 54777), care, în interesul Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU), se ocupă cu diseminarea de informații false și dezinformarea publicului din afara granițelor Rusiei, arată The Insider.

Denisov s-a născut în regiunea Zakarpattia și, după terminarea liceului, a urmat Școala Militară-Politică Superioară din Lviv, unde erau pregătiți organizatori de activități culturale și educaționale și jurnaliști militari.

Ulterior, Școala Militară-Politică Superioară din Lviv, unde a studiat Denisov, a fost redenumită Academia Forțelor Terestre din Ucraina. În luna iulie a acestui an, armata rusă a atacat clădirea academiei cu rachete Kalibr și a distrus una dintre clădiri.

În 1992, cadetul Denisov a refuzat să depună jurământul față de Ucraina și, împreună cu alți colegi aflați într-o situație identică, s-a mutat la Moscova.

Acolo a fost cazat nu departe de sediul central al GRU, într-un cămin de ofițeri, la numărul 38 al autostrăzii Khoroshevskoe. Baza de date fiscale confirmă faptul că a fost înregistrat ca angajat al celei mai importante publicații a Ministerului Apărării, respectiv fosta publicație sovietică „Krasnaya Zvezda”, iar mentorul său a fost Ghennady Mironovici, un jurnalist militar sovietic veteran care fusese repartizat la cartierul general al Armatei a 40-a în timpul invaziei din Afganistan.

Apoi, o vreme urmele lui Denisov s-au pierdut.

În 2005, ministerul l-a recompensat cu un apartament pe strada Amiral Lazarev și a emis pe numele său o legitimație de ofițer al Ministerului Apărării.

În 2013, Denisov era angajat în cadrul Departamentului principal de investigații din regiunea Moscovei.

Sursele The Insider din cadrul Ministerului Apărării au precizat că Denisov s-ar fi mutat apoi de la Departamentul de Investigații la Centrul 72 al Serviciilor Speciale (unitatea militară 54777). Acest centru colectează și analizează informațiile colectate de colaboratorii GRU din străinătate și se ocupă, de asemenea, cu răspândirea de informații false.

În 2016, ofițerul Denysov a primit gradul de colonel al Forțelor Aeriene, iar în 2019 a fost numit redactor-șef al Sputnik în Osetia de Sud (nerecunoscută). Acolo s-a făcut remarcat printr-un scandal de mare amploare, când a acuzat că cineva ar fi încercat să îl otrăvească cu gaz menajer și chiar a postat fotografii cu furtunuri metalice deteriorate. Cu toate acestea, o verificare la KGB-ul din Osetia de Sud a descoperit că, de fapt, furtunul era vechi și uzat.

Ulterior, el a condus filiala Sputnik din Baku. Dar și acolo s-a lăsat cu scandal: angajații locali ai postului au demisionat în semn de protest față de metodele sale de conducere. Presa din Azerbaidjan l-a numit pe Denisov nimic altceva decât un ofițer al serviciilor secrete militare rusești.

În 2022, colonelul Denisov a fost trimis la Chișinău pentru a culege informații și a promova o agendă pro-Kremlin, dar, după invazia Ucrainei de către trupele rusești, site-urile de internet și emisiunea locală a Sputnik au fost blocate.

Context R.Moldova. Denisov (56 de ani) a fost îndepărtat imediat, sub escortă, de pe teritoriul Republicii Moldova, în baza unui act emis de Inspectoratul General pentru Migrație al MAI.

„Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre”, argumentează Inspectoratul General pentru Migrație.

Purtătorul de cuvânt al Executivului din R.Moldova, Daniel Vodă, a declarat într-o conferință de presă că Sputnik Moldova „se ocupa constant cu atacuri informaționale și dezinformare”.

„Autoritățile au toleranță zero împotriva știrilor false! Instituția din care făcea parte cetățeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaționale, minciună, propagandă și dezinformare.

Mesajul nostru este unul clar: Vom continua să protejăm interesele cetățenilor noștri.

Depinde de noi, întreaga societate, indiferent de ideologia politică sau limba vorbită să nu permitem să ne dezbine și să ne slăbească țara”, a declarat Daniel Vodă.

La 26 februarie 2022, adică la două zile după începerea războiului din Ucraina, Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chișinău a emis un ordin de blocare a portalului www.sputnik.md, motivând că promovează informații de incitare la ură și război.

La scurt timp, agenția rusească a anunțat că a deschis alte trei site-uri care pot fi accesate pe teritoriul Republicii Moldova.
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.