Istoricul american Timothy Snyder explică de ce e Rusia un stat genocidar. Dar și de ce Occidentul alege să NU recunoască încă agresiunea Rusiei drept genocid al poporului ucrainean. Motivul


Istoricul american Timothy Snyder explică de ce e Rusia un stat genocidar. Dar și de ce Occidentul alege să NU recunoască încă agresiunea Rusiei drept genocid al poporului ucrainean. Motivul

Timothy Snyder este un istoric de renume mondial care nu are nevoie de prezentare, cu atât mai puțin pentru publicul din estul Europei. El a cercetat crima de genocid și insistă asupra faptului că Rusia comite un genocid în Ucraina. Cu toate acestea, dovedirea acestei crime este acum una dintre principalele sarcini internaționale ale Ucrainei. 

În cadrul unui interviu acordat publicației eurointegration.com.ua, Snyder a subliniat că acțiunile săvârșite de ocupanții ruși în Ucraina întrunesc toate condiționalitățile de a fi considerate drept acte de genocid.

Potrivit lui Timothy Snyder, ne aflăm într-o situație unică din punct de vedere istoric. Conform istoricului, autoritățile ruse nu ascund intenția de genocid, ci vorbesc în mod constant despre aceasta, adică, de fapt, recunosc această intenție, scrie eurointegration.com.ua.

"De exemplu, televiziunea de stat rusă - care este o componentă a statului rus - spune aproape în fiecare zi ceva genocidar. Secretarul Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, face în mod regulat declarații genocidare despre Ucraina. Și chiar și președintele rus Vladimir Putin spune în mod regulat lucruri genocidare - de exemplu, atunci când spune că ‹națiunea ucraineană nu există›", explică Snyder. 

Istoricul adaugă că termenul "genocid" definește cinci categorii de acțiuni în cadrul cărora este posibilă o astfel de calificare – de la uciderea membrilor unui grup național la deportarea copiilor. 

"Rusia le-a comis pe toate cinci! Deci avem un caz foarte clar de genocid al ucrainenilor", punctează el. În opinia istoricului, oamenii din Occident evită să recunoască genocidul tocmai pentru că recunoașterea acestuia le-ar cere să acționeze și ar ridica problema inacțiunii.

"Așadar, acest război se bazează pe principiul că nu exiști", explică istoricul. El își amintește că, atunci când rușii au început războiul, au spus deschis, în direct, că este vorba de o misiune colonială. Că urmau să ucidă elita, să pună pe cineva în lagăre, iar apoi restul țării îi va urma.

"A fost deja un genocid. Dar a început să se agraveze și mai mult", avertizează Timothy Snyder. Istoricul notează că blocada rusă, menită să prăbușească economia ucraineană, prezintă, de asemenea, semne clare de genocid.

"Și uitați-vă la ceea ce face Rusia: a ocupat porturile de la Azov, încearcă să distrugă portul din Odessa și porturile de pe Dunăre, exploatează câmpurile fermierilor ucraineni, a aruncat în aer barajul Kakhovka - toate acestea sunt acțiuni care pot provoca foamete. 

Ucrainenii înșiși nu sunt amenințați de foamete de data aceasta, dar rușii fac alte țări ostatice. Putin devine ca Stalin și începe să decidă cine primește mâncare", spune Snyder. În același timp, el remarcă faptul că există o responsabilitate colectivă. 

Potrivit istoricului, Rusia s-a transformat într-o fabrică de genocid în care sunt implicați atât de mulți ruși, încât acum este dificil să spui: "Nu am avut nimic de-a face cu asta...". "De aceea este important să repetăm că genocidul este responsabilitatea tuturor", explică istoricul. 

El este convins că timpul când rușii vor da socoteală pentru toate crimele comise va începe doar atunci când națiunea rusă va pierde și va recunoaște acest lucru.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.