Diana Buzoianu, stupefiată de reacția pe care a avut-o deputatul Andrușceac pe fondul acuzațiilor de viol formulate de o minoră care a participat la Școala de vară a AUR: "Fără niciun fel de dovadă în nicio direcție, un parlamentar, deci un om cu extrem de multă vizibilitate publică, a ieșit să spună că ea minte, că totul e o înscenare"


Diana Buzoianu, stupefiată de reacția pe care a avut-o deputatul Andrușceac pe fondul acuzațiilor de viol formulate de o minoră care a participat la Școala de vară a AUR: "Fără niciun fel de dovadă în nicio direcție, un parlamentar, deci un om cu extrem de multă vizibilitate publică, a ieșit să spună că ea minte, că totul e o înscenare"

Deputata USR Diana Buzoianu îl taxează pe parlamentarul AUR Antonio Andrușceac pentru ieșirea incalificabilă prin care a transmis, fără a dispune de dovezi, că acuzațiile de viol formulate de o fată de 17 ani în cazul a doi membri ai hoardei auriste nu sunt nimic altceva decât o înscenare. În acest context, Diana Buzoianu a vorbit despre o tendință socială toxică adesea întâlnită în România și anume aceea de a fi discreditate cazurile de femei ce acuză că au fost victimele unor agresiuni.

Diana Buzoianu, într-o postare pe Facebook: "«Este o înscenare». Cam asta a avut de spus parlamentarul AUR Andrusceac despre acuzațiile foarte grave de viol ale unei fete de 17 ani în urma Școlii de Vară AUR.

Sigur, a spus parlamentarul: avem o investigație internă. Dar el crede că e o înscenare.  

Andrușceac spunea și despre soția fostului coleg deputat Focșa că n-ar fi fost bătută de acesta, ci doar s-a lovit de clanța unei uși.  

Acum...știm cu toții că este un calvar în România pentru o femeie să facă plângere împotriva agresorilor ei. De la primul contact cu reprezentanții statului riscă să fie EA acuzată. Că a provocat... că a băut...că, în realitate, ea a vrut. Acum... avem o fată care a zis că a trecut printr-o traumă. Fără niciun fel de dovadă în nicio direcție, un parlamentar, deci un om cu extrem de multă vizibilitate publică, a ieșit să spună că ea minte, că totul e o înscenare. Cam asta este presiunea pe care o resimt victimele, din păcate, atunci când aleg să lupte împotriva celor care le-au agresat.  

Cam asta e mentalitatea de încălcare a drepturilor femeilor pe care AUR o promovează. Este înfiorător că această declarație publică există și că nu e taxată.  

Și, ca să adaug că Andrușceac doar vorbește pentru o masă critică din România care crede că femeile se cam prefac ele când zic că sunt hărțuite sau agresate sexual: mi-am început ziua într-o emisiune TV unde a fost dezbătut și cazul unei minore de 17 ani care a acuzat un primar din local că ar fi hărțuit-o sexual. Reacția AVOCATULUI din platoul emisiunii? «Acum...să vedem. Sunt multe care provoacă bărbații, care întind capcane». În cazul acestei emisiuni, moderatorii și cu mine am argumentat contra acestei prezentări aberante a realității. Dar, știm cu toții, nu mereu sunt combătute astfel de derapaje.

2023. Aici suntem. Când vom înțelege că o țară nesigură pentru femei este o țară nesigură pentru noi toți?

P.S. dacă fata de 17 ani își retrage plângerea în urma presiunii publice puse de parlamentarii AUR... care orice mesaj ar alege să spună au mai multe resurse și vizibilitate ca ea... cam cât de revoltător ar fi asta? Cam cât de cu susul în jos ar fi România în această situație?". 

Ce a declarat Antonio Andrușceac pentru Antena 3 CNN: "Astăzi dimineaţă când am ajuns la Parlament am auzit pentru prima oară că există această plângere. Am demarat în interiorul partidului o anchetă şi acum toată lumea spune că ceea ce reclama această tânără nu este nicidecum un viol, că spune că s-ar fi trezit din beţie cu nişte dureri inghinale. Acum, dacă spune că a făcut o reclamaţie şi a identificat şi doi colegi despre care nu a spus în prima fază, rămâne de văzut. Lucrurile acestea nu pot fi ascunse. Sunt nişte expertize medico-legale care pot să confirme fără niciun fel de tăgadă dacă a fost vorba despre un viol. (...) Cei care s-au ocupat de evenimentul de la Neptun au luat legătura cu cei doi vizaţi de acuzaţii. (...) Sunt stupefiaţi de ceea ce au auzit (potențialii agresori - n.red.), sunt cei care ar fi dus fata acasă pentru că, tocmai din cauza consumului de alcool în perioada în care ieşeau din campusul acela nu putea fi controlată şi au anunţat familia că o aduc acasă. E greu de crezut că odată anunţată familia că îi duci copilul acasă să faci aşa ceva. Dar se poate vedea. Sunt camere de vederi de-a lungul traseului. (...) Sunt o grămadă de semne de întrebare. Da, eu cred că este o înscenare, dar nu mă pot pronunţa şi îmi doresc să fie aşa. Altfel, cei care ar fi putut face aşa ceva, eu vă spun, ca părinte, să înfunde puşcăria. Noi nu avem niciun fel de reţinere în a da toate detaliile dacă cumva aflăm aşa ceva, lucruri de care mă îndoiesc, dar lucrurile acestea în general trebuie tratate cu mare seriozitate şi cu maximă asprime. (...) Lucrurile astea se întâmplă nu numai în campusurile politice organizate de partidele politice, cum s-a întâmplat şi la alte partide, dar asta nu ar scuza cu nimic situaţia, dacă s-ar confirma, se întâmplă în tabere de copii. Aici este şi o problemă a noastră în general, a felului în care controlăm consumul de alcool în rândul minorilor”. (sursa: news.ro

Conform Antena 1, agresiunea ar fi avut loc în weekend, într-un hotel din Olimp, unde auriștii s-au adunat pentru desfășurarea așa-zisei școli de vară. Presupusa victimă ar fi o fată de 17 ani. Trezindu-se după o petrecere, tânăra a acuzat dureri în zona inghinală, respectiv că are urme de sânge. Pe fondul cantității de alcool consumate, tânăra susține că nu-și mai aduce aminte concret ceea ce s-a întâmplat pe parcursul nopții în care s-a desfășurat petrecerea. Ajunsă acasă, la Slobozia, părinții au dus-o la spital și la poliție. De altfel, aceștia fuseseră îngrijorați de la bun început în legătura cu prezența fiicei lor la așa-zisa școală de vară a AUR. La cererea părinților, polițiștii au căutat-o pe fata de 17 ani cu doar câteva ore înainte de petrecerea în cauză, întrucât aceasta nu mai răspundea la telefon. Polițiștii au găsit-o la hotelul respectiv în stare de ebrietate, dar au considerat că nu este în pericol. În prezent, ca urmare a acuzațiilor de viol, autoritățile au demarat o anchetă la fața locului, iar Serviciul de Medicină Legală Ialomița i-a prelevat probe biologice minorei. Potrivit Observator, doi membri ai partidului AUR, în vârstă de 40 de ani, la rândul lor din județul Ialomița, ar fi suspecții în cadrul anchetei demarate de poliție.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.