Chiar dacă, pe uscat, contraofensiva înaintează cu lentoare, Ucraina a ÎNVINS flota Rusiei de la Marea Neagră, conform Ministerului Apărării din Marea Britanie


Chiar dacă, pe uscat, contraofensiva înaintează cu lentoare, Ucraina a ÎNVINS flota Rusiei de la Marea Neagră, conform Ministerului Apărării din Marea Britanie

Ministrul Apărării din Marea Britanie a declarat că forțele ucrainene au reușit să învingă flota rusă din Marea Neagră, după loviturile grele pe care i le-a aplicat în cursul acestui an. 

Ministrul James Heappey a făcut declarația într-un discurs susținut la Forumul de Securitate de la Varșovia, îndemnând comunitatea internațională să aprecieze realizările militare ale Ucrainei. 

"Da, progresul Ucrainei este lent, dar nimeni nu poate spune că nu există. Puteți indica progresul de la Harkov ca un model de succes. Dar, uitați-vă la ce a făcut Ucraina acum în Marea Neagră! Ucraina a realizat o înfrângere funcțională a flotei ruse de la Marea Neagră”, a spus James Heappey. 

Referindu-se la contraofensiva din estul și sudul Ucrainei, James Heappey a subliniat că „fiecare centimetru recuperat este important”

Cum a fost umilită Rusia la Marea Neagră 

Încercările de a distruge flota rusă de la Marea Neagră au luat amploare din 3 septembrie, când armata ucraineană a distrus nava rusa Tuna în timpul unei încercări de debarcare a unui grup de militari rusi. 

O altă lovitură de succes a ucrainenilor a avut loc asupra șantierului naval Sevastopol din Crimeea, pe 13 septembrie, când rachetele de croazieră (probabil Storm Shadow) au reușit să lovească marea navă de debarcare Minsk și submarinul rus Rostov-pe-Don. 

Pe 14 septembrie, la Evpatoria, serviciile secrete ucrainene împreună cu marina militară au efectuat o operațiune specială în care au atacat si distrus sistemul rus de apărare aeriană Triumph. 

În dimineața zilei de 20 septembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat cu succes un post de comandă al flotei ruse de la Marea Neagră, lângă Sevastopol, iar vineri, 22 septembrie, s-au auzit explozii puternice în Crimeea, după care Forțele Armate Ucrainene au confirmat distrugerea sediului Flotei Ruse de la Marea Neagră la Sevastopol. Ulterior s-a raportat că 34 de ofițeri, inclusiv comandantul flotei, Viktor Sokolov, au fost uciși după ce a fost bombardat sediul flotei ruse de la Marea Neagră. 

Serviciile de informații din Marea Britanie susțin că, după această serie de lovituri de succes reușite de forțele ucrainene, flota rusă de la Marea Neagră nu va putea avea controlul pe care l-a avut până acum, iar navele sale nu vor mai fi în siguranță în porturile controlate de Rusia – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.