Fostul deținut politic Teodor Stanca s-a înălțat la Cer. Un exemplu de curaj: a fost unul dintre liderii revoltei anticomuniste a studenților din Timișoara, în octombrie 1956. Veșnica sa pomenire!


Fostul deținut politic Teodor Stanca s-a înălțat la Cer. Un exemplu de curaj: a fost unul dintre liderii revoltei anticomuniste a studenților din Timișoara, în octombrie 1956. Veșnica sa pomenire!

Mărturisitor neîmblânzit al temnițelor comuniste, domnul Teodor Stanca (90 ani) a fost unul dintre cei trei lideri ai studenților timișoreni care au organizat revolta anticomunistă din octombrie 1956. După ce tinerii și-au anunțat solidaritatea cu studenții maghiari (ce aveau să fie zdrobiți de șenilele tancurilor rusești), dânsul a dat citire unor solicitări devastatoare pentru regimul comunist, începând cu necesitatea retragerii trupelor rusești și cu necesitatea renunțării la obligativitatea studierii limbii ruse în școli

În timp ce domnul Teodor Stanca (pe-atunci în vârstă de 23 de ani) rostea aceste solicitări ale studențimii, sala (arhiplină) era încercuită de mii de securiști și de milițieni. Represiunea va fi fost cumplită.  Arestați cu brutalitate, au fost torturați și călcați în picioare de-a lungul anchetelor. Mulți au rămas mutilați pe viață. 

Condamnat la 8 ani de închisoare, în urma unui proces-mascaradă, Teodor Stanca a executat mai bine de 6, fiind eliberat în 1963. Avea să fie hărțuit și supravegheat cu strictețe de Securitate pe toată durata regimului comunist. 

A practicat ingineria. După 1989 s-a numarat printre fondatorii AFDPR. A fost deputat PNȚCD. O lungă perioadă a ocupat funcția de președinte al AFDPR Timiș. De notat că a murit fără a i se fi acordat titlul simbolic de cetățean de onoare al Timișoarei, orașul în care s-a jertifit. Încă de acum doi ani am atras atenția că o să pățim rușinea asta. Și uite că n-am scăpat. 

De-a lungul ultimilor 10 ani, am avut onorea să-l cunosc îndeaproape pe domnul Teodor Stanca. Am menținut o legătură constantă și am învățat multe de la domnia sa. În ultimii ani starea de sănătate i s-a tot agravat în paralel cu cea a soției. A suferit mult, dar s-a încăpățânat să moară în picioare. O serie de mărturii exclusive ale dânsului vor fi publicate pe Podul.ro.

Veșnica sa pomenire! Condoleanțe familiei îndurerate. Ce am pierdut azi nu vom mai recupera niciodată.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.