Doi parlamentari PNL vor să oprească multinaționalele din a mai fugi din România cu profitul fără a plăti taxe. Ce prevede proiectul de lege depus în Parlament


Doi parlamentari PNL vor să oprească multinaționalele din a mai fugi din România cu profitul fără a plăti taxe. Ce prevede proiectul de lege depus în Parlament

Parlamentarii PNL Bogdan Huțucă și Alexandru Nazare au depus în Parlament un proiect de lege care modifică art. 25 din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal și prevede că multinaționalele nu își mai pot deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență, potrivit unui comunicat. Cei doi parlamentari PNL susțin că, prin această prevedere, multinaționalele nu vor mai putea exporta profitul realizat în România fără să plătească taxe. 

"Cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană afiliată nerezidentă în România nu vor mai putea fi deduse, iar companiile care vor continua să facă acest lucru vor fi amendate cu o sumă egală cu dublul valorii cheltuielii deduse", menționează deputatul Bogdan Huțucă și senatorul Alexandru Nazare.

Huțucă și Nazare au reliefat că adoptarea și implementarea proiectului de lege ar rezolva una dintre marile probleme cu care s-a confruntat economia în ultimele decenii.

"România trebuie să aplice prevederile Directivei (UE) 2016/1164 a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne, act normativ comunitar care stabilește expres faptul că statele membre au obligația de a garanta că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile și valoarea", se afirmă în proiectul de lege depus de cei doi liberali.

Cei doi liberali, specializați în domeniul finanțelor, propun introducerea unei nedeductibilități a tuturor cheltuielilor cu serviciile de management și consultanță prestate de către persoanele afiliate.

"Pentru descurajarea deducerii disimulate a unor astfel de cheltuieli sub o altă formă, neconformarea la regulile fiscale, diminuarea bazei impozabile se sancționează cu o amendă egală cu cheltuielii deduse printr-o tranzacție artificială. Astfel, se elimină definitiv posibilitatea utilizării «management fee-urilor», a cheltuielilor de administrare disimulate/artificiale pentru reducerea artificială a cuantumului impozitului pe profit și externalizarea acestuia, stabilind o sancțiune descurajantă", se mai afirmă în proiect.

Liderii liberali precizează că această măsură are un impact bugetar major asupra veniturilor fiscale ale statului român, pe termen scurt, mediu și lung, dar și un impact pozitiv asupra mediului concurențial național. În plus, dacă această măsură va fi votată în Parlament, pasul următor ar fi ca Guvernul să renunțe la mecanismul de impozitare suplimentară a marilor companii, acel impozit de 1% pe cifra de afaceri care nu se mai regăsește în nicio țară din Uniunea Europeană. (puteți accesa AICI proiectul de lege)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.