Putin și terorismul rusesc, principalii beneficiari ai confruntărilor israelo - palestiniene


Putin și terorismul rusesc, principalii beneficiari ai confruntărilor israelo - palestiniene

Pe măsură ce rachetele sunt lansate în Israel și în Fâșia Gaza, atenția lumii se concentrează tot mai mult asupra regiunii. În tot acest timp lupte sângeroase continuă să se înregistreze în Ucraina, dar interesul pentru ele scade considerabil. Un expert în problemele Orientul Mijlociu consideră că proaspătul conflict din Israel nu aduce decât beneficii Rusiei, iar Vladimir Putin nu este dispus să precupețească vreun efort pentru a capitaliza cât mai consistent efectele acestui nou front.

Potrivit expertului în Orientul Mijlociu, Daniel Gerlach, Rusia în special beneficiază de războiul dintre Israel și teroriștii Hamas din Fâșia Gaza. „Cei care își freacă acum mâinile stau la Moscova”, a declarat Gerlach pentru Agenția Germană de Presă. Pe de o parte, atenția nu se mai pune pe războiul din Ucraina, iar, pe de altă parte, Rusia are ocazia a se defini propagandistic parte a soluției ori mediatoare și susținătoare a oprimaților, potrivit expertului.

„Conducerea rusă va folosi probabil situația pentru a înfățișa din nou democrațiile occidentale drept state corupte moral depravate, care vorbesc despre drepturile omului, drept internațional și libertate, dar când vine vorba de palestinieni, ei nu vor să știe nimic despre asta”, a spus Gerlach.

Rusia, care poartă ea însăși un război distructiv de agresiune împotriva Ucrainei, cere de zile întregi ca civilii și infrastructura civilă din Hamas să fie cruțate. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis până acum mii de civili și a distrus orașe întregi. Pe lângă o încetare a focului din Orientul Mijlociu, Rusia a cerut deschiderea coridoarelor umanitare pentru a ajuta oamenii din Fâșia Gaza cu alimente și medicamente, printre altele.

Rusia exploatează deja și va continua să exploateze atacurile Hamas din Israel pentru a avansa mai multe operațiuni de informare menite să reducă sprijinul și atenția acordate de SUA și de Occidentului Ucrainei, a declarat și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Grupul de reflecție cu sediul la Washington a declarat: „Kremlinul a amplificat mai multe operațiuni de informare în urma atacurilor Hamas în Israel, acuzând în primul rând Occidentul pentru neglijarea conflictelor din Orientul Mijlociu în favoarea sprijinirii Ucrainei și susținând că întreaga comunitate internațională va înceta să acorde atenție războiului din Ucraina îndreptându-și atenția către Orientul Mijlociu.”

De altfel, chiar fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat pe X (fostul Twitter) că răzrăzboiulntre ”Hamas și Israel la aniversarea a 50 de ani de la Războiul Yom Kippur vin ca o evoluție așteptată. Cu asta ar trebui să fie ocupați Washingtonul și aliații săi. Conflictul dintre Israel și Palestina durează de zeci de ani, SUA fiind jucătorul cheie în el.” Medvedev a adăugat: „Dar în loc să lucreze activ la problemele palestino-israeliene, acești proști au interferat cu noi și oferă neonaziştilor ajutor pe scară largă, punând cele două popoare strâns înrudite unul împotriva celuilalt”.

Și proeminentul propagandist rus Serghei Mardan a afirmat categoric că Rusia va beneficia de pe urma izbucnirii violenței din Israel, deoarece lumea „își va lua mintea de la Ucraina pentru un timp și se va ocupa din nou să stingă focul etern din Orientul Mijlociu”.

„Aceste narațiuni ale Kremlinului vizează publicul occidental pentru a crea o pană în sprijinul militar pentru Ucraina, încearcă să demoralizeze societatea ucraineană susținând că Ucraina va pierde sprijinul internațional și intenționează să liniștească publicul intern rus apreciind că societatea internațională va ignora efortul de război al Ucrainei”, a mai spus ISW.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.