Adela Mîrza ia la țintă magistrații și toxica instituție CCR: "Voi nu mai aveți nimic în comun cu jurământul pe care l-ați depus?! Au creat o castă ce plutește suveran deasupra tuturor românilor și nu participă la acest sacrificiu fiscal" / "Curtea Constituțională este generatoare de cele mai mari crize din societatea românească!"


Adela Mîrza ia la țintă magistrații și toxica instituție CCR: "Voi nu mai aveți nimic în comun cu jurământul pe care l-ați depus?! Au creat o castă ce plutește suveran deasupra tuturor românilor și nu participă la acest sacrificiu fiscal" / "Curtea Constituțională este generatoare de cele mai mari crize din societatea românească!"

Președinta partidului Alternativa Dreaptă, Adela Mîrza, a semnalat, într-un interviu acordat pentru Noua TV, modul în care magistrații s-au organizat într-o castă a privilegiaților, abătându-se de la misiunea pe care și-au asumat-o inclusiv prin jurământ. În acest sens, Adela Mîrza a adus în discuție, printre altele, cât de putredă a devenit Curtea Constituțională a României. 

"În momentul de față Curtea Constituțională este generatoare de cele mai mari crize din societatea românească. Acești domni, aleși de partidele politice, sunt stat în stat. Au ajuns în situația în care orice lege proastă contestată la Curtea Constituțională, dacă CCR decide că legea este ok - și ne referim aici la legile ce le legiferează chiar dânșilor privilegiile - tu nu mai ai nicio cale de atac, nu mai ai unde să te duci. Trăim visul urât în care Curtea Constituțională își reglementează spețele și legile care le stabilesc lor privilegiile, într-o perioadă în care toată lumea strânge cureaua, în care noi trebuie să acoperim o gaură din buget enormă. Au creat o castă a magistraților. Ei sunt deasupra legii, plutesc suveran deasupra tuturor românilor, nu participă la acest sacrificiu și transmit: «Puteți face ce vreți, dar de privilegiile noastre nu vă atingeți!». Așa ceva nu se poate! Nimeni nu este mai presus de lege! Parcă așa era principiul din drept! Un alt principiu din drept era că legea nu acționează retroactiv. Or, ceea ce au făcut domnii ăștia zilele trecute e că tocmai și-au mărit retroactiv pensiile acelea speciale. Nu este ok. Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție declarase că pensiile speciale sunt garanția unei justiții corecte. Am crezut că nu aud bine! Dar voi nu mai aveți nimic în comun cu profesia de magistrat, cu jurământul pe care l-ați depus? Cum adică justiția corectă se împarte în funcție de bani? O societate nu poate funcționa numai cu magistrați. Prin urmare, nu se justifică această castă superioară, care este deasupra tuturor. Nu se poate ca pe lângă votarea de privilegii, să ai pretenția să te pensionezi la o vârstă crudă, deși mai ești apt de muncă. Păi dacă nu s-ar pensiona așa mulți la vârste fragede, poate că am avea mai mulți în sistem și atunci și justiția ar fi de mai bună calitate și mai rapidă. Sistemul rămâne descoperit ca personal. Și atunci evident că volumul de muncă este mult mai mare", a declarat Adela Mîrza. 

Merită punctat în acest context faptul că un raport al Ministerului de Finanțe, citat de publicația Europa Liberă pe 22 octombrie, arată că Guvernul este obligat să scoată de la buget suma exorbitantă de 3,2 miliarde de euro ca urmare a unor sentințe judecătorești prin care magistrații și-au mărit salariile retroactiv, începând din 2018. Mărirea retroactivă a salariilor duce inerent la mărirea pensiilor speciale. Potrivit noii legi, acestea reprezintă 80% din media salariilor brute, sporurilor și altor drepturi câștigate în instanță din ultimii 4 ani de activitate. Suma pe care Ministerul Finanțelor este somat de CSM s-o găsească este mai mare decât economiile de circa 2 miliarde de euro pe care guvernul le face prin pachetul de măsuri fiscale recent adoptat. Situația este dramatică, avertizează ministerul, și, dacă nu se va pune capăt "mecanismului de majorare a salariilor din Justiție prin procese", se va ajunge la "sume de plată exorbitante, iar în final la imposibilitatea suportării cheltuielilor bugetare generate de procese". Așa cum a arătat Europa Liberă, procesele intentate de magistrați pentru majorarea salariilor sunt o practică obișnuită. (mai multe detalii AICI și AICI)

De asemenea, Curtea Constituțională a dat undă verde miercuri, 18 octombrie, creșterilor de taxe pe care Guvernul și-a asumat răspunderea recent în Parlament. În timp ce întreprinderile mici și mijlocii, respectiv angajații din mediul privat sunt sufocați fiscal, magistrații fac front comun pentru protejarea propriilor privilegii și ale altor bugetari "speciali". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.