China comunistă anunță că a acuzat un cetățean chinez de spionaj în favoarea Statelor Unite. Respectivul lucra pentru un institut din industria de apărare


China comunistă anunță că a acuzat un cetățean chinez de spionaj în favoarea Statelor Unite. Respectivul lucra pentru un institut din industria de apărare

Beijingul a anunțat, duminică, faptul că un cetățean chinez, care lucra pentru un institut din industria de apărare a fost acuzat de spionaj în favoarea Statele Unite și cazul său a fost transferat la o instanță din sud-vestul țării pentru judecată. 

Presa chineză a relatat că un bărbat pe nume Hou, care lucra la o unitate industrială militară foarte importantă, a fost trimis în 2013 ca savant invitat la o universitate din SUA, unde ar fi fost forțat să dezvăluie secretele de stat de la unitatea chineză unde lucra. 

Cercetătorul chinez din industria apărării ar fi cel de-al patrulea „spion” american despre care cea mai mare agenție anti-spionaj a Chinei a dezvăluit detalii din august.

Această nouă ”revelație” vine pe fondul creșterii retoricii anti-spioni din partea Beijingului din ultimele luni, care a inclus publicarea detaliilor mai multor cazuri ce implică presupuse operațiuni de spionaj ale SUA, pentru a crește tonul criticilor la adresa politicilor Washingtonului. 

În cazul de față, Ministerul Securității de Stat – cea mai importantă agenție antispionaj din Beijing – a postat un clip de 28 de minute despre cazul lui Hou pe canalul său oficial de pe platforma chineză de socializare WeChat. 

Hou este acuzat că a trimis în Statele Unite mai multe documente secrete din 2013, ceea ce a dus la „vătămări grave” ale securității și intereselor naționale ale Chinei, conform contraspionajului comunist chinez. 

Deși era „persoană cheie implicată în chestiuni clasificate”, Hou a fost trimis la o universitate din Statele Unite în calitate de savant invitat, în ianuarie 2013. Două luni mai târziu un profesor american familiarizat cu Hou i-a prezentat un bărbat pe nume „Jacob”, care era un agent american ce pretindea a fi angajat al unei companii de consultanță. 

În următoarele câteva luni, „Jacob” l-a invitat frecvent pe Hou la ieșiri în oraș în numele unei consultări și chiar i-a dăruit un aparat foto DSLR, astfel încât relația lor „s-a încălzit rapid” și au devenit „prieteni aproape de nedespărțit”.

„Jacob îl ducea adesea pe Hou în excursii de vizitare a obiectivelor turistice, îl trata cu mese de lux occidentale, îl ducea la spectacole de striptease, să viziteze sediul CNN și să urmărească Super Bowl”, a spus un oficial al securității de stat, Wang Shuai, în clipul de pe platforma WeChat. 

La cea de-a opta întâlnire, „Jacob” l-ar fi invitat pe Hou să semneze un contract ca expert de consultanță pentru compania sa, promițând o plată între 600 și 700 USD pentru fiecare consultație. Subiectele de consultare ar fi inclus stocarea hidrogenului și materialele fotovoltaice, pentru care Hou ar fi oferit rapoarte bazate pe informații publice. 

„Aceste proiecte de consultare aparent nesensibile sunt tocmai mijloacele lor de a atrage oamenii”, a adăugat Wang Shuai. 

În iulie 2013, când soția și copilul lui Hou au vizitat SUA, „Jacob” i-a dezvăluit lui Hou adevărata sa identitate și a început să-l facă presiuni, cerându-i să mențină legătura cu el după ce se va întoarce în China, iar Hou a spus că a fost de acord din cauza preocupărilor pentru siguranța familiei sale. Înainte ca Hou să plece în China, Jacob l-ar fi instruit în metode de contact și l-a prezentat șefului său într-o întâlnire în care „a promovat cu nerăbdare valorile americane și a minimalizat dezvoltarea si realizările Chinei pentru a încerca convertirea ideologică a lui Hou”

Ulterior, Hou a contactat în mod proactiv partea americană, atunci când a călătorit în străinătate și a continuat să le ofere „secretele de stat” ale Chinei comuniste. 

„În timpul conversiei ideologice, implicării emoționale și tentațiilor financiare ale agențiilor de spionaj americane, Hou a avut întâlniri cu patru membri ai spionajului american, de peste 20 de ori”, a spus Wang. 

Vicepreședintele Universității de Relații Internaționale de la Beijing a spus, în cadrul clipului, că "agențiile de spionaj occidentale, cu SUA drept reprezentant, exagerează conceptul de securitate națională și iau [China] drept țintă principală în activitatea lor, sporindu-și continuu eforturile” – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.