”Succesuri executate în totalitate” la implementarea condiționalităților UE


”Succesuri executate în totalitate” la implementarea condiționalităților UE

Ne dorim ferm și sincer ca procesul de integrare europeană să devină ireversibil, astfel ca, indiferent cine va fi la guvernare, acesta să nu mai poată fi compromis sau deturnat. Nu o singură dată am atenționat public asupra faptului că integrarea europeană este un proces complicat, care necesită eforturi comune din partea întregii clase politice, iar lozincile triumfalistice și “realizările istorice” să fie lăsate de o parte, în prim plan fiind pusă competența, expertiza, experiența, dar și reponsabilitatea guvernamentală. 

Actuala guvernare PAS-istă de la Chișinău a pus în aplicare, în primul rând, lozincile electorale, arogându-și “realizări istorice” în implementarea celor 9 condiționalități ale UE. Dacă până în prezent conducerea statului (președintele, prim-ministrul și ministrul de externe) ne promiteau că până la sfârșitul anului neapărat vom demara negocierile de aderare la UE, actualmente retorica acestora s-a modificat și suntem rugați să fim înțelegători până în primăvara anului 2024. Pentru a evita unele interpretări politice nedorite, vă propun să operăm exclusiv cu fapte concrete, care confirmă cele menționate mai sus.

Astfel, pe 2 iunie 2023 actualul prim-minstru Dorin Recean (de altfel, unul dintre cei mai buni distribuitori a ziarelor PAS-ului), la o conferință de presă, susținută împreună cu prim-ministrul ceh Petr Fiala, declara încrezător următoarele: “Vreau să menționez că Republica Moldova și-a asumat să îndeplinească nouă condiționalități agreate cu Uniunea Europeană, în majoritatea lor sunt executate, iar în luna iunie la Comisia Europeană vor fi executate în totalitate…” – detalii AICI.

E cunoscut că instituția de politică externă și principala sursă de informare a prim-ministrului în domeniul respectiv este Ministerul (ministrul) Afacerilor Externe. Cum putea ministrul de Externe să-l informeze pe premier că până în luna iunie, la ședința din 23 iunie 2023 a Consiliului European, Republica Moldova va “executa în totalitate” cele 9 condiționalități? Să fi considerat absolventul MGIMO și premierul că doar ei cunosc ce înseamnă UE, iar restul cetățenilor sunt simpli observatori sau chiar profani în chestiuni europene?

Demararea negocierilor de aderare trebuie să fie posibilă după îndeplinirea exemplară a celor 9 condiționalități, dacă, între timp, nu intervin careva circumstanțe extraordinare, în care va prevala, din nou, ca în iunie 2022, factorul politic extern și mai puțin “realizările istorice” interne. 

Dacă premierul Recean ne promitea în luna iunie 2023 “executarea în totalitate” a celor 9 condiționalități, recenta analiză a ministerului de externe ne vorbește despre o situație absolut diferită – în prezent avem doar 3 din cele 9 condiționalități implementate în întregime, altele 3 înregistrează „progrese bune”, iar celelalte - „unele” (detalii AICI). 

Dacă această situație poate fi considerată ca una foarte bună din partea actualei guvernări PAS-iste, atunci noi, cetățenii, avem suficiente motive de îngrijorare cu un asemenea ritm de implementare. O situație aproape similară se atesta și în luna iunie 2022, când în Raportul UE, prezentat de comisarul european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi, se menționa că “Republica Moldova a făcut progrese pentru a iniția negocierile, dar mai are mult de lucru”.

În condițiile în care partidul la guvernare are o majoritate covârșitoare în Parlament (tocmai 63 de deputați!), deține președinția, Parlamentul, Guvernul și toate instituțiile guvernamentale, doar 3 condiționalități “executate în totalitate”, altele 3 înregistrează „progrese bune”, iar celelalte - „unele”, n-ar mai fi cazul să auzim în continuare declarații triumfaliste despre “succesurile” integrării europeane sau despre “succesurile” în reforma Justiției din partea șefului statului, prim-ministrului, ministrului de externe și a PAS-ului, ci o analiză exigentă și responsabilă a situației reale. 

Am mai trecut prin situații similare pe timpurile AIE – urilor, când ni se promitea oficial că prin 2018 sau 2020 vom deveni membri ai UE. În prezent ni se promite anul 2030 (sună foarte frumos si foarte electoral!). Știm ce a urmat: decepția majorității cetățenilor în forțele politice pro-europene, în posibilitatea de a deveni membri ai UE și aducerea la guvernare a forțelor putiniste și revanșarde. Miza că UE va fi tot atât de generoasă ca în iunie 2022, când ne-a oferit pe tavă calitatea de stat candidat grație Ucrainei, este una periculoasă și poate decredibiliza iremediabil forțele pro-europene, dar și decepționa, din nou, majoritatea cetățenilor noștri, care cred sincer că locul nostru este doar în Uniunea Europeană sau în cadrul României (aceeași UE!).

Până la 8 noiembrie 2023 n-a mai rămas mult timp. Ne dorim ca Rapotrul UE privind implementarea celor 9 condiționalități de către Republica Moldova să arate diferit de situația prezentată mai sus. După vizita din zilele trecute a premierului Recean la Bruxelles (UE) nu l-am mai văzut atât de optimist ca odinioară, nu s-a mai referit la “executarea in totalitate” a condiționalităților. 

Astăzi e zi de weekend și mai important e distribuirea ziarelor PAS. ”Executarea în totalitate” poate aștepta!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.