Cunoașterea este asceză


Cunoașterea este asceză

Doar cine a studiat cu adevărat, pe termen lung, la un loc decenii,

care și-a petrecut tinerețea în săli de curs și de lectură, 

care a făcut din bucuriile vieții tot atâtea abateri binecuvântate de la consecvența și tenacitatea căutărilor, 

care nu și-a construit în pripă o carieră, preocupat fiind mai întâi cu ridicarea propriului edificiu de înțelegere și decriptare a realității, 

care a rămas fidel instrumentelor discernământului, sintetizând epistemologia cu axiologia, 

care are mintea și sufletul deopotrivă de deschise și de oneste, repudiind ființial minciuna sau trădarea, impostura sau abuzul,

care nu s-a înțepenit precum taurul cu coarnele în gardul imediatului, care știe că nu știe, iar prin asta știind mai mult decât cei care cred că le știu pe toate - ei bine, doar acea persoană poate prețui liniștea și discreția spațiilor în care, dialogând cu cărțile și autorii lor, cu picturile și pictorii lor, cu partiturile și compozitorii lor etc., va trăi freamătul întâlnirii cu Cartea, cu Tabloul sau cu Dirijorul. 

Un cărturar sau un, la noi discreditat categorial, intelectual, un gânditor sau un privitor al adâncimilor va avea/are, că știe sau nu, o vocație doxologică, așa cum va avea/are un irepresibil simț al grotescului, râzând în hohote de broaștele umflate ale timpului său.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.