Adrian Ștefan Iurașcu îi deranjează liniștea eternului guvernator al BNR, Mugur Isărescu: "Să bată la ușa Moscovei și să ceară apăsat tezaurul!"


Adrian Ștefan Iurașcu îi deranjează liniștea eternului guvernator al BNR, Mugur Isărescu: "Să bată la ușa Moscovei și să ceară apăsat tezaurul!"

Pe parcursul conferinței "78 de ani de luptă anticomunistă în România", ce s-a desfășurat miercuri, 8 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenților din București, președintele partidului Împreună Schimbăm România, Adrian Ștefan Iurașcu, a anunțat că va pune presiune pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, să întreprindă demersuri pentru recuperarea tezaurului pe care rușii nu vor să-l returneze țării noastre. 

"Iată că la 78 de ani de la marea manifestație, Rusia încă nu ne dă tezaurul. Există documente, există acte foarte clare, inventarierea a tot ceea ce există la Moscova. Din păcate, cei care ne conduc astăzi nu fac niciun demers. O să facem diligențe domnului guvernator al Băncii Naționale, care este cel mai longeviv guvernator din istoria mondială. Cred că nu a fost nimeni în funcție atâția ani cât a fost și este domnul Isărescu, care are obligația după atâția ani să bată la ușa Moscovei și să ceară apăsat acest tezaur, pentru că este al României. Este al nostru!", a declarat Iurașcu în cadrul unui discurs pe care-l vom reda, în integralitate, în următorul articol. 

Vedeți video de la ora 2:03:30: 


Tezaurul cuprinde 91,5 tone de aur fin - care valorează 4,9 miliarde de euro la cursul actual al BNR, respectiv bijuteriile Reginei Maria și ale Coroanei. Rezerva actuală a BNR este de 103,6 tone, având o valoare estimată de 5,8 miliarde de euro. Pe de altă parte, tezaurul care a fost dat în custodia Rusiei Țariste conține și alte valori inestimabile: arhive ale statului, documente, manuscrise prețioase, colecția de monede a Academiei Române, tablouri de patrimoniu, cărți rare, odoarele mănăstirilor din Moldova și Muntenia, colecții ale multor instituții publice și particulare. 

Conferința "78 de ani de luptă anticomunistă în România" a fost găzduită de Casa de Cultură a Studenților din București și organizată de Fundația Iuliu Maniu-Ion Mihalache, Forumul Civic Românesc, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Asociația 21 Decembrie 1989, Uniunea Studenților din România, Fundația Ioan Bărbuș și Clubul Libertății. 

Sursa foto Putin: ComedyMall

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.