Guvernul Ucrainei anunță "Armata Roboților"! Potențialul succes al programului va oferi un avantaj imens în lupta contra hoardelor ruse


Guvernul Ucrainei anunță "Armata Roboților"! Potențialul succes al programului va oferi un avantaj imens în lupta contra hoardelor ruse

După succesul "Armatei Dronelor", Ucraina mai lansează o serie de programe similare pentru a atrage investiții și pentru a dezvolta tehnologiile necesare descurajării și respingerii invaziei ruse.

Concret, ministrul Transformării Digitale, Mykhailo Fedorov, a anunțat programele "Armata Războiului Electronic (EW)" și "Armata Roboților". Fără a da prea multe detalii despre noile programe, Fedorov le-a anunțat în timpul conferinței Forbes Tech 2023 ce s-a desfășurat în Lviv pe 23 noiembrie. 

Potențialul succes al noilor programe anunțate va oferi un avantaj major: protejarea trupelor ucrainene în lupta împotriva invadatorilor ruși. În timp ce Moscovei nu-i pasă de numărul de victime din rândul trupelor sale, Guvernul de la Kyiv face eforturi sistematice să-și protejeze soldații. 

Anunțul ministrului ucrainean a venit ca urmare a succesului înregistrat de programul "Armata Dronelor", al cărui ambasador este actorul din Războiul Stelelor, Mark Hamill. Programul a inclus achiziționarea, întreținerea și desfășurarea de drone în războiul contra Rusiei. Aceste dotări militare au fost folosite eficient în atacarea pozițiilor rusești. 

Ucraina are un număr mare de sisteme robotice experimentale interne și echipamente de război electronic. Cu toate acestea, statul nu dispune, în multe situații, de resursele necesare pentru a crește producția.

Luna trecută, publicația Defense Express a raportat că Ministerul ucrainean al Apărării lucrează de urgență la achiziționarea a peste 10.000 de vehicule terestre fără pilot de la companiile interne de robotică, pentru a satisface astfel nevoile militare critice prin susținerea forțelor armate cu putere de foc de la distanță, ceea ce va reduce numărul de victime din rândul trupelor.

Iar pe fondul resurselor limitate ale statului, Guvernul Ucrainei va căuta o cooperare cât mai activă cu mediul antreprenorial pentru a sprijini forțele ucrainene în lupta contra invadatorilor ruși. 

"Ne vom baza pe ideologia noastră – piață deschisă, transparență și maximizarea oportunității de a atrage antreprenori care au creat deja diverse produse, care știu cum să dezvolte produsele", a spus Fedorov în legătură cu programele pe care le are în desfășurare sau în plan. (sursa: Kyiv Post, Euromaidan Press)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.