În atenția comisiei de Vetting pentru Curtea Supremă de Justiție


În atenția comisiei de Vetting pentru Curtea Supremă de Justiție

Încă din 2020, în calitate de deputat, am făcut publice toate documentele relevante din faimosul dosar “Bahamas” cu implicarea ortacilor socialiști ai lui Igor Dodon, derulat prin intermediul “Exclusiv Media” SRL. E vorba de transferarea din statul Bahamas (în realitate de la Moscova) a sumei de 1.5 milioane de euro pe contul acestui SRL, condus de deputatul socialist Corneliu Furculiță, în cadrul căruia activa și soția lui Igor Dodon, Galina Dodon. Aceasta avea dreptul de semnătură la bancă (vedeți anexa), fapt ce demonstrează că a fost factor decizional

Asupra acestui aspect important am stăruit și în cadrul emisiunii de la PRO TV “În profunzime” din acea perioadă. Așadar, a fost vorba de o ordinară spălare de bani, destinați campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din 2016, la care au fost implicați 29 de fruntași ai PSRM

La puțin timp după aceasta, am fost dat în judecată de Galina Dodon și “Exclusiv Media” SRL pentru presupusa defăimare și lezare a reputației profesionale a soției ex-președintelui și a SRL-ului la care aceasta activa.

Din 2020 până în prezent am fost “târât” de avocații lui Dodon prin toate instanțele de judecată – mai întâi la judecătoria Centru, apoi la Cutrea de Apel Chișinău (CAC) și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), scopul principal al cărora a fost să mă îngenuncheze și să mă dezic public de cele declarate. Dacă la judecătoria Centru (judecător Nadejda MAZUR) li s-a dat satisfacție, apoi la Curtea de Apel Chișinău aceștia au pierdut și au contestat la CSJ. 

Surprinzător, dar cei de la CSJ, cu excepția judecătorului Dumitru MARDARI, au susținut decizia primei instanțe. Atât judecătoria Centru cât și CSJ au ignorat cadrul legal existent – legile cu privire la libertatea de exprimare și cea despre statutul deputatului în parlament -, în care este foarte clar stabilit că ”nu poate fi intentată o acțiune cu privire la defăimare pentru declarația făcută de Președintele Republicii Moldova și deputații în Parlament în exercitarea mandatului”

Totodată, ”imunitatea parlamentară are ca scop protejarea deputatului în Parlament împotriva urmăririlor judiciare și garantarea libertății lui de gândire și de acțiune. Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică sub nicio formă pentru opiniile politice sau voturile exprimate în exercitarea mandatului”

Conform logicii juridice a judecătoarei Nadejda MAZUR de la judecătoria Centru, dar și a judecătorilor CSJ Svetlana FILINCOVA, Galina STRATULAT, Victor BURDUH și Mariana PITIC, care au examinat dosarul (vedeți anexa), imunitatea parlamentară asupra opiniilor politice exprimate este foarte relativă și valabilă doar în anume condiții, adică doar când ești în sediul parlamentului sau la ședințele în comisie sau în plen. Dacă, cumva, seara participi la emisiuni politice la TV sau radio, atunci, conform gândirii lor, nu mai beneficiezi de imunitatea de deputat și a opiniilor politice și poți fi tras la răspundere juridică. Nu aș putea să mă pronunț în speță, dar avocatul meu l-a “desființat” legal pe reprezentantul Galinei Dodon și a “Exclusiv Media” SRL la ședința de la CA Chișinău. De altfel, trebuie să recunosc, cu aprecierile de rigoare, că pentru a două oară completul de judecată de la Curtea de Apel Chișinău mi-a dat câștig de cauză pe același dosar – împotriva Galinei Dodon și “Exclusiv Media” SRL.

Am înțeles că în prezent membrii comisiei de Vetting examinează, sub toate aspectele, activitatea judecătorilor de la CSJ. Nu-mi rămâne decât să le doresc multă baftă. Poate ar fi cazul ca ei să apeleze și la serviciile de evaluare automobilistică a judecătoarei Mariana PITIC. La sigur că foarte mulți judecători, procurori, polițiști, functionari publici îi vor fi extrem de recunoscători pentru evaluarea automobilelor de lux Porshe Cayenne la suma de 10 000 lei moldovenești. N-ar fi rău ca membrii comisiei de Vetting să “poposească” pe îndelete și la judecătoria Centru, motive pentru aceasta existând mai mult decât suficiente.

Cele menționate mai sus sunt strâns corelate cu un alt faimos dosar, pe care tot eu l-am scos la lumină. E vorba de “kuliokul/sacoșa”, în care protagonistul principal nu mai este Galina Dodon, ci soțul acesteia, Igor Dodon, actualmente cuplul familial având calitatea de inclulpat în mai multe dosare penale.

P.S. După cum cunoașteți, exact pe același dosar “Bahamas”, RISE Moldova a avut câștig de cauză la CEDO urmare acționării în judecată de către Dodon și “Exclusiv Media” SRL a bravilor și curajoșilor jurnaliști de la această ediție electronică.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.