Nord-coreenilor le este interzis să mai facă poze și filmulețe cu mobilul în spații publice pentru că imaginile, dacă ar fi scoase din Coreea de Nord, ar arăta lumii traiul extrem de greu și de umilitor din țara comunistă


Nord-coreenilor le este interzis să mai facă poze și filmulețe cu mobilul în spații publice pentru că imaginile, dacă ar fi scoase din Coreea de Nord, ar arăta lumii traiul extrem de greu și de umilitor din țara comunistă

Recent, poliția nord-coreeană a început să facă probleme celor care țin telefoanele la vedere, justificarea oficială fiind că ar fi o acțiune întreprinsă pentru păzirea efectelor de stat.

Coreea de Nord a introdus, în februarie, așa-zisa Lege privind protecția secretelor de stat, pentru a împiedica fotografiile și videoclipurile care pot contrazice discursul oficial să-și găsească calea de ieșire din țara-lagăr izolată de internetul global. 

Asta face să fie dificil pentru majoritatea nord-coreenilor să trimită orice fel de informații în afara țării prin telefoanele lor. Dacă ar fi găsită o astfel de fotografie, există posibilitatea ca proprietarul telefonului să fie acuzat de spionaj și încercare de a vinde informații secrete Coreei de Sud și închis. 

"Secretul" cel mai mare pe care l-ar putea dezvălui fotografiile ori clipurile înregistrate cu telefonul e viața extrem de grea și de umilitoare din țara comunistă, care ar putea fi trimise în străinătate de cei care locuiesc de-a lungul graniței cu China și folosesc uneori telefoane chinezești de contrabandă pentru a accesa rețeaua celulară chineză.

Anterior, poliția avea ordin să verifice dispozitivele electronice ale oamenilor pentru a găsi înregistrări cu emisiuni TV sau filme din Coreea de Sud, dar acum ei caută pur și simplu poze și clipuri din locuri publice. 

Poliția îmbrăcată în civil patrulează prin piețe și îi oprește pe oameni să se plimbe cu telefoanele mobile în mână, a declarat sub adăpostul anonimatului, pentru Radio Free Asia, un rezident al provinciei Pyongan de Sud (situată la nord de capitala Phenian).

„În ultima perioadă, când polițiștii văd oameni plimbându-se prin piață cu telefoanele mobile în mână, îi opresc și le verifică telefoanele”, a relatat el, adăugând că nu este posibil să se știe câți polițiști supraveghează o anumită locație, în condițiile în care aceștia nu poartă uniforme. 

În orașul Sinuiju, la granița cu China, în provincia Pyongan de Nord, poliția a căutat telefoane în apropierea gării și a pieței pe tot parcursul lunii decembrie, conform declarațiilor unui rezident al orașului de graniță:

„Locuitorii care au fost prinși cu telefoane spun că este ridicol pentru că poliția le-a zis... că vor să verifice dacă fac fotografii din împrejurimi. Poliția îi amenință, spunând că împiedicarea oamenilor să facă fotografii interne cu telefoanele mobile... înseamnă doar respectarea Legii de protecție a secretelor de stat”

Nord-coreenii consideră însă că acest control sporit este și o modalitate de colectare a unor bani de către agenții de poliție, înainte de sfârșitul anului – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.