Forțele ruse cuceresc încă un oraș situat în prima linie de la începutul războiului. Kremlinul și think tank-ul ISW evaluează semnificativ diferit importanța acestei victorii obținute de ruși


Forțele ruse cuceresc încă un oraș situat în prima linie de la începutul războiului. Kremlinul și think tank-ul ISW evaluează semnificativ diferit importanța acestei victorii obținute de ruși

La o zi după ce Moscova a anunțat că deține controlul deplin al orașului Marinka, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat marți că trupele sale s-au retras la periferia localității.

Marinka a fost un oraș din prima linie, deținut de Ucraina chiar de la începutul războiului ruso-ucrainean din 2014, făcând parte din linia defensive ucrainene de lângă orașul-cheie deținut de ruși, Donețk, în estul Ucrainei.

Însă, în cursul zilei de luni, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că forţele ruse au capturat deja "complet" orașul Marinka, vorbind despre asta la o întâlnire avută cu președintele Vladimir Putin ce a fost prezentată la televiziunea rusă de stat.

Imaginile din drone prezentate de televiziune au arătat blocuri de locuințe complet distruse și clădiri transformate în mormane de moloz, care ar reprezenta ceea ce a mai rămas din orașul cucerit de armata rusă.

Putin l-a felicitat pe Șoigu, precizând că "acesta este un succes care oferă trupelor ruse oportunitatea de a se muta într-o zonă operațională mai largă". 

Şoigu a precizat că având controlul orașului Marinka, trupele sale vor putea "să se mişte mai departe în această direcţie", iar acest fapt "face posibilă protejarea Doneţkului într-un mod mai eficient de loviturile" din partea forţelor ucrainene.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) spune însă că ocuparea orașului "reprezintă un câștig tactic limitat", deoarece "nu prezintă niciun avans semnificativ din punct de vedere operațional decât dacă forțele ruse și-au îmbunătățit dramatic capacitatea de a efectua o mișcare rapidă mecanizată înainte, dar nu arată semne că au făcut-o".

Mai mult, Oleksandr Shtupun, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că este "incorect" să se susțină că Marinka este controlată pe deplin de forțele ruse. 

"Luptele pentru Marinka continuă", a spus el, adăugând că mai existau soldați ucraineni la granițele districtului Marinka.

Și comandantul-șef ucrainean Valerii Zalujnîi a susținut că forțele ucrainene încă operează în periferia nordică a Marinka.

În același timp, Zalujnîi a mai spus următoarele: "Protejăm fiecare bucată de pământ, dar viețile soldaților noștri sunt mai importante pentru noi", adăugând că, în orice caz, orașul "nu mai există" după ce a fost distrus "stradă cu stradă" de ruși.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.