Cine sunt ,,vatnicii”, echivalenții șoșoacelor și simionilor din Federația Rusă. Trăsăturile și viziunile care îi unesc pe contestatarii democrației și admiratorii dictaturii


Cine sunt ,,vatnicii”, echivalenții șoșoacelor și simionilor din Federația Rusă. Trăsăturile și viziunile care îi unesc pe contestatarii democrației și admiratorii dictaturii

Puțini cunosc acest lucru, însă și Federația Rusă își are șoșoacele și simionii ei (la urma urmei, e cât se poate de firesc ca acolo să fie din abundență astfel de specii). Comparându-i cu Putin și camarila sa, e greu să-i numești doar ”patrioatrzi”. Rușii îi numesc ,,vatnici”. Desigur, simionii și șoșoacele (șoșocarii în genere) din Rusia nu se identifică cu termenul amintit, la fel ca și în cazul șoșocarilor din România, de altfel, dar sunt numiți așa de ucrainenii și rușii cu discernământ care nu sunt zombați de propaganda criminalilor în masă de la Kremlin. 

Un vatnik este o persoană care susține orbește, fără a avea nici cel mai mic spirit critic, actualul regim politic din Rusia, atât deciziile sale în materie de politică internă, cât și externă. O situație similară se aplică și în cazul fanilor Dianei Șoșoacă, care îi adulează toate ieșirile publice, fără excepție, indiferent de mizeriile debitate. O fac chiar și atunci când Șoșoacă, prin ieșirile și puroiul revărsat, depășește orice limite ale bunului simț, ale rațiunii sau chiar ale logicii. Termenul vatnik, care este unul periorativ, ca și cel de ,,șoșocar”, se regăsește și în limba letonă (vatņiks), dar și în ucraineană – mai multe detalii AICI.  

Originea vatnicilor

Porecla vine de la o jachetă de bumbac sovietică numită vatnik (de asemenea, având câteva denumiri echivalente printre care telogreika, fufaykă), confecționată din bumbac matlasat. În diferite regiuni ale Rusiei, jachetele de bumbac (vatnik) pot însemna diverse articole de îmbrăcăminte exterioară, de la o cămașă groasă până la o jachetă de bumbac fără mâneci ("dushegreika").

Potrivit lui Anatol Konovalov, cel care a înfățișat prototipul vatnikului, totul a pornit în 2011, cu câteva luni înainte de protestele în masă împotriva alegerilor fraudate din Duma de Stat a Rusiei. Atunci, Konovalov – care avea să părăsească la scurt timp Federația Rusă – a decis să deseneze un personaj care să întruchipeze toate calitățile unui rus tipic, cu toate trăsăturile specifice unui om nostalgic după URSS, parazitar prin excelență, lipsit de cultură și discernământ. Prin analogie cu SpongeBob, s-a născut Rashka-Vatnikul din bumbac. El se întovărășește cu alți vatnici și se alimentează doar cu....vodcă. Totuși, există și vatnici iubitori de haltere, mai viguroși la trup, dar tot cu puțin creier. 

Potrivit autorului, imaginea ,,vatnicului” adună toate calitățile negative ale unui rus tipic și denunță procesele nesănătoase și degenerative care au loc în societatea rusă. Meme-ul de pe internet, după cum afirmă Konovalov, ,,a reunit toate trăsăturile stângiștilor, ale celor de drepta, ale centriștilor, ale naționaliștilor și ale comuniștilor” – deci, toți așa-numiții ,,patrioți înfocați ai Rusiei” (cum sunt simionii și șoșoacele așa-zișii ”patrioți” ai României)– mai multe detalii AICI.

Konovalov descrie ,,patriotismul unui vatnik” ca fiind o dragoste totală pentru regimul actual al lui Putin. Însuși autorul meme-ului este sigur că popularitatea termenului de "vatnik" s-a datorat faptului că a ocupat o nișă liberă, așa cum cuvântul "sovok" (în română ”făraș”, denumirea peiorativă dată URSS-ului de către cetățenii care au trăit în acest imperiu al Răului) și-a găsit o nișă la vremea sa. O popularitate suplimentară a personajului de pe internet a fost adusă de reacția negativă la acesta din partea mai multor forțe publice, care consideră caricature ca fiind o manifestare a rusofobiei. Ulterior, sub termenul de "vata", a început să fie identificată toată această masă amorfă formată din ,,vatnici” – mai multe detalii AICI

După 2014

Sensul politic al cuvântului ,,vatnik” nu s-a impus în vorbirea rusă obișnuită și este comun doar pe internet. Totuși, în 2017, un locuitor din Saratov a fost condamnat, în temeiul articolului 282 din Codul penal al Federației Ruse, la 160 de ore de muncă obligatorie în legătură cu apelul său de a organiza un așa-zis ,,holocaust de vată” – detalii AICI

În acest caz, procuratura a folosit termenul "grupuri de persoane pentru a căror nominalizare se folosește cuvântul vata/vatnik" pentru a defini obiectul urii - astfel, mai în glumă, mai în serios, recunoscând autenticitatea unei....meme, adică existența tipului de rus ,,vatnik” – detalii AICI.

Jurnalistul Konstantin Skorkin consideră că mema ,,vatnik” a apărut ca un simbol al ,,patriotismului rusesc contemporan condensat și amestecat cu cultul lui Stalin”. Irina Levontina, doctor în științe filologice, a remarcat că, în contextul evenimentelor ucrainene, cuvântul ,,vatnik” s-a transformat mai întâi în denumirea unui purtător stupid al conștiinței imperiale rusești, complet dependent de televizor, iar mai târziu a început să fie adoptat de tabăra adversă ca o autodenumire. Astfel, ,,susținătorii statalității imperiale” au început să spună: ,,Da, noi suntem vatnici, eu sunt un vatnik”. Filologul a comparat această situație cu cuvântul ,,sanquelots” (fără pantaloni), care a fost mai întâi o înjurătură, apoi a devenit o autodenumire a revoluționarilor francezi – detalii AICI.  

Potrivit antropologului și folcloristului M. D. Alekseevsky, acest personaj al culturii internetului  reprezintă un ,,patriot al cvasului”, un xenofob și un antisemit. 

Potrivit jurnalistului ucrainean Oleg Karpyak, ,,vatnik” este ,,o imagine colectivă a unui patriot rus greu de cap, devotat cu fanatism ideii de ‹ruskii mir›” (lumea rusă). 

Într-un articol publicat pe site-ul web al canalului de televiziune ucrainean 24.ua, prin cuvântul ,,vatnici” sunt identificați rușii, dar și unii ucraineni care susțin în mod activ ideea de așa-zisă ,,lume rusă”, așa-zisa ,,măreție a trecutului sovietic”, ,,lumea rusă” fiind înțeleasă ca ,,ideea de restabilire a influenței centrate pe Rusia asupra tuturor teritoriilor fostei Uniuni Sovietice” (putere imperială) – detalii AICI

Culturologii D. A. Radchenko și A. S. Arkhipova indică asupra unei perechi semantice cu cuvântul rusesc ,,valenok” (un termen peiorativ de argou pentru desemnarea unei persoane înguste la minte, needucate, și lente). 

Portretul unui vatnik în opinia lui Oleg Sandro-Panfilov

Dacă generalizăm imaginea unui ,,vatnik”, acesta este plămădit în editorialele din Pravda, reportajele televiziunii sovietice despre ,,negrii linșați din SUA”, numeroasele portrete ale lui Stalin și Lenin, cântecele și marșurile sovietice vesele și promisiuni constante ale unui viitor luminos pe cale iată-iată că sosește. Nu există vatnici identici: unii ar vrea să se întoarcă în anii '30, astfel încât ,,nici măcar un singur nast să nu poată scoate un sunet” împotriva dragului și iubitului nostru tovarăș Puti... adică Stalin. Alții ar vrea să se întoarcă în epoca Brejnev, când se putea ocupa o poziție nesemnificativă și apoi să se avanseze ușor - chiar la troaca care permitea să se trăiască confortabil. Se pare că tot atunci, pe vremea lui Brejnev, a apărut o subspecie ciudată de șefi - doamnele de serviciu care strigă mereu la toată lumea. 

Primul semn al unui rus de tip vatnik este o convingere profundă că poporului rus i s-a încredințat de sus o anumită misiune de menținere a păcii, pe care, în afară de el, nimeni altcineva nu o poate face. Este cea mai importantă trăsătură a acestui om-gol, misiunea de ,,menținere a păcii” de către poporul rus, în timp ce toate țările cu care URSS era în război ,,s-au atacat singure sau au atacat chiar ele Rusia”, începând cu Polonia și Finlanda și terminând cu Afganistan, Georgia și Ucraina. 

Un alt semn al vatnikului, în opinia lui Panfilov, este credința în basmele sovietice despre măreția Rusiei și a liderilor săi. Din moment ce președinții ruși nu au adăugat prea multă măreție în 24 de ani, vatnicii folosesc basmele sovietice. De exemplu, că majoritatea invențiilor din toate domeniile au fost făcute de ruși, fără a preciza descoperirea sau a menționa legendele compuse de autorii manualelor sovietice. 

În plus, admiratorii înflăcărați ai ,,marelui și indivizibilului popor rus” sunt încrezători în bunăstarea sa economică, fie și numai pentru că nu au fost niciodată în străinătate. Un alt gol semnificativ în mintea vatnicilor este bunăstarea economică a Rusiei. Întrucât cei mai mulți dintre vatnici nu au fost niciodată în străinătate, ei sunt convinși a-priori de ”perfecțiunea” ingineriei și tehnologiei rusești. 

Vatnicii (rușii) sunt convinși de omniprezența și de caracterul lor de neînlocuit în întreaga lume

,,Vatnicii în ipostaza de apărători ai valorilor naționale sunt vatnicii de cea mai înaltă categorie ideologică. Ei sunt convinși că Iisus este rus, toți apostolii sunt ruși, iar Maria, bineînțeles, este probabil din Vologda. Un astfel de vatnik poate povesti ore în șir că toate continentele au fost locuite de ruși, că ei au construit Machu Picchu, piramidele egiptene, și chiar i-au învățat pe chinezi să facă hârtie”, conform lui Panfilov. 

Potrivit istoricului, un vatnik este și ,,un mare cunoscător al geopoliticii, care își exprimă opinia profund informată fără nici o umbră de îndoială”

,,Vatnikul este un mare cunoscător al geopoliticii. O parte semnificativă dintre vatnici nu au călătorit niciodată în afara regiunii sau chiar a districtului lor, doar unii au avut marele noroc să viziteze odată coastele ocupate ale Abhaziei sau ale Crimeii. Dar cunoștințele lor de geopolitică ar putea fi invidiate de Zbigniew Brzezinski și Henry Kissinger. Astfel de vatnici știu exact ce gândește Barack Obama în acest moment și pot explica în detaliu de ce Merkel se teme de Putin. Acesta este cel mai mare gol din creierul vatnicilor, în care umblă un curent de aer puternic, capabil să disperseze orice joc geopolitic și să-l ridice pe o asemenea orbită de pe care se poate vedea cum Kremlinul, dacă nu acum, atunci foarte curând va deveni buricul Pământului", conchidea Panfilov într-un editorial din 2015 – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.